Ρέθυμνο:Σύσκεψη για τη λήψη άμεσων μέτρων συντήρησης του φουγάρου στην περιοχή του Κουμπέ

Μέτρα συντήρησης και άρσης επικινδυνότητας του Διατηρητέου Μνημείου του Φουγάρου στον Κουμπέ Ρεθύμνου, αποφασίστηκαν σε ευρεία σύσκεψη όλων των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών υπό την προεδρεία του Δημάρχου Ρεθύμνης

Ευρεία σύσκεψη μεταξύ όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων, με αντικείμενο τη λήψη άμεσων μέτρων συντήρησης του φουγάρου στην περιοχή του Κουμπέ, πλησίον της Αγίας Φωτεινής, πραγματοποιήθηκε σήμερα (Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου ) στην Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Ρεθύμνης.

Στη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, εξετάστηκαν ενδελεχώς το νομικό καθεστώς που διέπει τη συγκεκριμένη περίπτωση, οι παράμετροι, οι υφιστάμενες δυνατότητες και ο προγραμματισμός των άμεσων και αναγκαίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν ώστε το φουγάρο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο της βιομηχανικής περιόδου της πόλης, να προστατευθεί και να διασωθεί.
Μετά από πολύωρη διερεύνηση του ζητήματος, οφειλόμενη στη δυσκολία διαχείρισης του την οποία, εν πολλοίς, προκαλεί η πολυνομία, το ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό του καθεστώς του φουγάρου που, κατά άλλους, ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία Ρεθύμνου και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου και, κατά άλλους , αποκλειστικός ιδιοκτήτης είναι τα κράτος, το υψηλό κόστος καθώς και μη χρηματοδότηση από το κράτος των αρμοδίων υπηρεσιών για την επίλυση του θέματος, αποφασίστηκαν τα εξής:

• Η αποκατάσταση του μνημείου του φουγάρου θα εξελιχθεί σε δύο στάδια. Δεδομένων των αντικειμενικών δυσκολιών και της επικινδυνότητας του κτίσματος, σε πρώτη φάση, θα γίνουν οι αναγκαίες επεμβάσεις για την άρση της επικινδυνότητας του. Σε δεύτερη φάση θα εκπονηθεί η οριστική μελέτη για την μόνιμη και οριστική αποκατάσταση και ανάδειξη του. Να σημειωθεί ότι η προβλεπόμενη διαδικασία επανακαθορισμού του αιγιαλού, στην ευρύτερη περιοχή του Κουμπέ, διαπιστώθηκε ότι θα διευκολύνει την αποκατάσταση του φουγάρου.
• Για την έναρξη των προαναφερομένων αναγκαίων διασφαλιστικών διαδικασιών , αναμένεται η έκδοση του πορίσματος από την προβλεπόμενη από το άρθρο 41 του Ν 4858/2021 περί «Προστασίας ετοιμόρροπων μνημείων», Επιτροπή προκειμένου να καθοριστούν οι ενέργειες λήψης μέτρων επείγοντος χαρακτήρα για την άρση ετοιμορροπίας του φουγάρου.
• Εν συνεχεία, απαιτείται η εκπόνηση τεχνικής έκθεσης – μελέτης, την οποία προσφέρθηκε να εκτελέσει δωρεάν ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Άρης Χατζηδάκης.

• Την υλοποίηση των άμεσων εργασιών συντήρησης, θα εκτελέσει ο Δήμος Ρεθύμνης, με δική του δαπάνη και υπό την επίβλεψη της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων.
• Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, ο Δήμος προκειμένου να διευκολύνει την αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, θα κάνει χρήση της δυνατότητας που του δίδει η Νομοθεσία, αναλαμβάνοντας την εκτέλεση και τη δαπάνη των απαιτούμενων εργασιών, και σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία το κόστος συντήρησης του φουγάρου θα καταλογιστεί εν συνεχεία στον ή στους ιδιοκτήτες του.
• Επειδή το θέμα αυτό συναρτάται με την υπόθεση του επανακαθορισμού του αιγιαλού στην ευρύτερη περιοχή του Κουμπέ, διαδικασία η οποία μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί, ο Δήμαρχος πρότεινε κι έγινε αποδεκτό από όλους τους συμμετέχοντες φορείς να διεξαχθεί μια σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα στις 18 Οκτωβρίου 2022.

Επισημαίνεται ότι , στη σημερινή σύσκεψη, εκτός από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης, συμμετείχαν:
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δ.Ρ κ. Άγγελος Μαλάς, η Πρ/νη Τμήματος Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων και Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων κ. Ηλιάκη Γ. και η Μηχανικός /Μέλος της Επιτροπής άρθρου 41 κα Τσίχλα, ο Δντής του ΟΑΚ κ. Ευ. Μαμαγκάκης, ο Μηχανικός και Μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Ελλάδος κ. Στ. Ξεζωνάκης, ο Πρόεδρος κ. Σπ. Καλησπεράκης και το Μέλος του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης – Τμήμα Ρεθύμνου κ. Στρ. Ψυχαράκης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ρεθύμνου κ. Γ. Γιακουμάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Β. Μανωλεσάκης, η Πρ/νη κ. Χρ. Ψαρουδάκη και το στέλεχος της Κτηματικής Υπηρεσίας Δημοσίου κ. Ν. Δασκαλάκης, η Πρ/νη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου κ. Ελ. Ρανουσάκη, η Δ/ντρια κ. Π. Τζανακάκη και το Στέλεχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ.Ρ. κ. Β. Ποθητός, η Προϊσταμένη της ΥΔΟΜ Δ.Ρ κ. Τ. Γκιαούρη και το στέλεχος της Υπηρεσίας κ. Ευ. Δρανδάκης, ο Πρόεδρος κ. Γ. Γλεντζάκης και ο Δ/ντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Α. Χατζηδάκης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ι.Μ Ρεθύμνου – π. Νικ. Νικηφόρος ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου και ο Δικηγόρος κ. Κωστής Καλλέργης ως εκπρόσωπος ιδιοκτητών – κατοίκων της περιοχής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.