Ρέθυμνο:Τελευταία για το έτος 2021, συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021, τακτική, η τελευταία για το έτος 2021, συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδρίων του Επιμελητηρίου, προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας της υγείας των συμμετεχόντων, μέσω πρόληψης κατά της διασποράς του COVID-19.
Στη συνεδρίαση αυτή, μεταξύ των άλλων, το Διοικητικό Συμβούλιο:

1.- Ενημερώθηκε για την εξωστρέφεια των Ρεθεμνιώτικων επιχειρήσεων και τις εκθέσεις που διοργανώνονται αυτή την περίοδο.

Μετά από μία εισαγωγική αποτίμηση της γενικής κατάστασης των εξαγωγών της χώρας κατά το διάστημα 2020-21, έγινε αναφορά στην κατάσταση και τα ποσοτικά δεδομένα των εξαγωγών.

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκα οι αντίστοιχες επιδόσεις που αφορούν στην Περιφέρεια Κρήτης: ύψος εξαγωγών 463 εκατομ. Ευρώ κατά το έτος 2020 από 406,9 το 2019 – γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση 13,8 (ενώ αντίστοιχα καταγράφηκε αύξηση 3% σε Εθνικό Επίπεδο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα). Ταυτόχρονα καταγράφηκε και προσέγγιση του ιστορικού υψηλού (της τάξης των 486 εκ. Ευρώ) των κρητικών εξαγωγών του 2015. Σε ότι αφορά στη διάρθρωση των εξαγωγών από επιχειρήσεις της Περιφέρειας, αναφέρθηκε ότι το 50% και πλέον από αυτές απαρτίζεται από εξαγωγές τροφίμων.

Ειδικότερα, ένα μεγάλο μέρος αυτών των εξαγωγών (κρητικών τροφίμων) αφορά στις εξαγωγές ελαιολάδου (66,9%), και το υπόλοιπο μίγμα συμπεριλαμβάνει τα κηπευτικά – 24%, τα φρούτα – 2% ενώ αξιοσημείωτα χαμηλότερο ποσοστό καταγράφουν οι εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων (λιγότερο από 2%).

Σχετικά με τα δεδομένα των εξαγωγικών επιδόσεων από επιχειρήσεις του Ρέθυμνου: Η συμμετοχής της τοπικής οικονομίας στο σύνολο των εξαγωγών της Περιφέρειας Κρήτης δεν θεωρείται επί του παρόντος ιδιαίτερα ικανοποιητική. Τα εξαγώγιμα αγαθά του Ρεθύμνου εστιάζονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στους κλάδους της παραγωγής ελαιόλαδου και στα δομικά υλικά. Ταυτόχρονα για τα εξωστρεφή προϊόντα των επιχειρήσεων του Ρεθύμνου, παρατηρείται μεγάλη εξάρτηση τους από την εκάστοτε δυναμική που καταγράφεται στον τουρισμό και την εγχώρια ( εσωτερική) αγορά.

Εκθέσεις κατά το προσεχές διάστημα: Παρουσιάστηκε κατάλογος με τις κυριότερες εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις του προσεχούς τριμήνου, έγινε αναφορά σε επιτυχημένες πρακτικές στις οποίες συμμετείχε το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, όπως την επιτυχημένη διαδικτυακή διοργάνωση του φετινού Παγκρήτιου Φόρουμ Προώθησης Κρητικών προϊόντων.
Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από το στέλεχος του Επιμελητηρίου, σύμβουλο επιχειρήσεων, Θεόδ. Τσαούλη.

2.- Στα πλαίσια της προσπάθειας ενίσχυσης, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, της εξωστρέφειας των Ρεθεμνιώτικων επιχειρήσεων, ενέκρινε την επιχορήγηση των εξόδων συμμετοχής σε εκθέσεις μελών του, που υπέβαλαν σχετική αίτηση, ως εξής:
Ι) Στην έκθεση Τουριστικών Ειδών, ειδών δώρων, λαϊκής τέχνης, μόδας και αξεσουάρ (Ηράκλειο, ΔΕΚΚ 21-24/1/2022), των επιχειρήσεων:
α) ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΑΕΕ, β) ΜΠΡΑΧΙΜΟ ΑΕ, γ) ΔΑΝΑΟΣ ΕΠΕ, δ) ΚΡΕΒΑΤΣΟΥΛΗ Μ. & ΣΙΑ Ο.Ε, ε) ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, στ) ΚΑΛΛΙΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, ε) ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΑ, η) ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ.
ΙΙ) Στην έκθεση «Λαϊκή Τέχνη – Τέχνημα» (Αθήνα, Metropolitan Expo, 10-16/1/2022).
της επιχείρησης ΥΑΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΑΕΒΕ

3.- Όρισε τους εκπροσώπους του στις Γνωμοδοτικές Επιτροπές για θέματα ναυαγίων Λιμεναρχείου και Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου, ως εξής: α) Μιχαήλ Δανδουλάκης, ως τακτικός, β) Ιωάννης Παπαδάκης, ως αναπληρωματικός.

4.- Ενέκρινε την επιχορήγηση του Σωματείου Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων Δήμου Ρεθύμνης με το ποσό των 3.000,00 ευρώ για αντιμετώπιση λειτουργικών του εξόδων και συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.