Ρέθυμνο: Τρέχουν νερά από την οροφή της βιβλιοθήκης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Εικόνες ντροπής στην πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου – Με κουβάδες και μουσαμάδες προσπαθούν να προστατέψουν τα συγγράμματα

Μια κατάσταση που δυσφημεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης και πιο συγκεκριμένα την πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου αντικρύζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Είναι πραγματικά μια εικόνα που προκαλεί σοκ στους φοιτητές, με τους ίδιους να ζητούν άμεση επισκευή και διόρθωση του ταβανιού της βιβλιοθήκης, ώστε να σταματήσει η εισροή νερού. Πρόκειται για μια κατάσταση όχι τωρινή, καθώς τα προηγούμενα χρόνια το πρόβλημα συνέχιζε να υφίσταται παρά τις μικρές διορθώσεις που έχουν γίνει.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο τελευταίες εβδομάδες είναι ιδιαιτέρως βροχερές για την Κρήτη. Η ζωή όμως δε σταματάει και οι εργαζόμενοι πάνε κανονικά στη δουλειά τους.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους φοιτητές, οι οποίοι πηγαίνουν κανονικά στα μαθήματά τους και στις βιβλιοθήκες. Ωστόσο, η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη γεωγραφική περιοχή του Ρεθύμνου φαίνεται πως αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.

Όπως αποτυπώνεται και στη φωτογραφία, κουβάδες στοιβάζονται με σκοπό την αποφυγή της πλημμύρας εντός του χώρου της βιβλιοθήκης. Την ίδια στιγμή που οι φοιτητές διαβάζουν για να γράψουν μια ακαδημαϊκή εργασία ή βρίσκονται σε κάποιον ηλεκτρονικό υπολογιστή με σκοπό να αναζητήσουν κάποιο ακαδημαϊκό σύγγραμμα, η βροχή διεισδύει μέσα από το ταβάνι. Οι υπάλληλοι της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης τοποθετούν κουβάδες με σκοπό την αποφυγή της εισροής του νερού στο δάπεδο.

Πρόκειται για μια αρκετά αντιφατική κατάσταση. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης θεωρείται ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, που χαίρει εκτίμησης όχι μόνο από τα άλλα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, αλλά και από τη διεθνή και ευρωπαϊκή ακαδημαϊκή κοινότητα. Ενδεικτικό παράδειγμα για την αναγνώριση που έχει πετύχει το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι η σειρά κατάταξής του για το 2022 στην QS World University Rankings, όπου βρίσκεται στις θέσεις μεταξύ 651-700. Την ίδια στιγμή, όσον αφορά την κατάταξη QS WUR ανά θεματική περιοχή, το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται στη σειρά 51-70 για το αντικείμενο Classics and Ancient History.

Οι σπουδαίες αυτές θέσεις που έχει λάβει το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε καμία περίπτωση δε συνάδουν με τέτοιες εικόνες, που καταδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως πρέπει τόσο η Πρυτανεία όσο και τα πανεπιστημιακά τμήματα του Γάλλου στο Ρέθυμνο να εργαστούν άμεσα για να επιδιορθωθούν οι ζημιές και να υπάρχει πλέον εισροή νερού.

«Δυσφήμηση για το Πανεπιστήμιο» – Γνωστό εδώ και χρόνια το πρόβλημα

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον τεταρτοετή φοιτητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης Νικηφόρο-Πέτρο Ράλλιο, ο οποίος μίλησε για τον αγώνα που κάνουν οι υπάλληλοι της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης κάθε φορά που υπάρχει βροχόπτωση.
Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως παρά το γεγονός πως πέρυσι υπήρξε μια συναίνεση στην αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων της βιβλιοθήκης, το πρόβλημα της μόνωσης δεν αντιμετωπίστηκε.

«Η ιστορία με το πρόβλημα του κτηρίου της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης χάνεται στο βάθος του χρόνου και μάλλον το πρόβλημα υπήρχε εξαρχής με την ανέγερση του κτηρίου. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα είναι η μεγάλη εισροή υδάτων με την πρώτη βροχή. Οι υπάλληλοι της βιβλιοθήκης τοποθετούν κουβάδες σε κάθε σημείο όπου παρατηρείται η εισροή, καθώς επίσης καλύπτουν τα βιβλία με μουσαμάδες όπου κρίνεται απαραίτητο για να τα προστατεύσουν. Εφτά εξάμηνα που είμαι φοιτητής εδώ, πότε κανένας δεν ενδιαφέρθηκε ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Το αστείο της υπόθεσης είναι πως πέρυσι έγιναν κάποια έργα ενεργειακής αναβάθμισης της βιβλιοθήκης (λάμπες led, νέο σύστημα θέρμανσης και ψύξης), αλλά το πρόβλημα της μόνωσης δε λύθηκε», υποστήριξε ο κ. Ράλλιος.

Ο Νικηφόρος Ράλλιος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η κατάσταση αυτή αποτελεί δυσφήμηση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς το συγκεκριμένο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και πιο συγκεκριμένα η πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου δέχεται κάθε χρόνο αρκετούς φοιτητές, οι οποίοι αντικρίζοντας αυτήν την κατάσταση ενδεχομένως αισθανθούν απογοήτευση για την επιλογή τους να φοιτήσουν σ’ ένα ξένο γι’ αυτούς ακαδημαϊκό περιβάλλον.

«Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν αρμόζει σε ένα εκπαιδευτικό Ίδρυμα που θέλει να διαφημίζεται ως ένα από τα κορυφαία της χώρας, και ειδικά για ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα που δέχεται αρκετούς φοιτητής από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής “Erasmus”. Δε γίνεται να προχωράει το έργο της επέκτασης της βιβλιοθήκης χωρίς πρώτα να έχει ολοκληρωθεί η επισκευή του υπάρχοντος κτηρίου», υποστήριξε ο κ. Ράλλιος.https://www.neakriti.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.