Ρέθυμνο: Ζητούν λήψη μέτρων για την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού

Ρέθυμνο: Ζητούν λήψη μέτρων για την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού

Τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού και γενικότερα για την προστασία της δημόσιας υγείας ζητά η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ Ρεθύμνου.

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση:

«Για να θωρακιστεί αποτελεσματικά ο Νομός Ρεθύμνου απέναντι στην πανδημία, για να προστατευτεί η δημόσια υγεία, χρειάζονται τώρα άμεσα μέτρα και σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό, στο νοσοκομείο και της μονάδες υγείας του Νομού. Χρειάζεται με συνοπτικές διαδικασίες, όσο είναι ακόμα καιρός, να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των δημόσιων δομών υγείας και των υγειονομικών του Νομού, ώστε απρόσκοπτα να ριχτούν στη μάχη αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Χρειάζεται ο Ρεθεμνιώτικος λαός, μαζί με τους υγειονομικούς να απαιτήσουν άμεσα μέσα από τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς τους, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης:
  • Να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ του Νοσοκομείου με την απαραίτητη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Αυτή την στιγμή τα 3 από τα 9 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι κλειστά και αυτά είναι για να εξυπηρετήσουν όλο το πληθυσμό του Νομού.
  • Να προσληφθεί όλο το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές κτλ.) τώρα! Είναι κρίσιμο! Είναι χαρακτηριστικό ότι για να καλυφθούν τα κενά χρειάζονται τουλάχιστον 30 νοσηλευτές και δεκάδες άλλοι εργαζόμενοι από άλλες ειδικότητες. Τα κενά στους γιατρούς ήταν εκρηκτικά και πριν την πανδημία (π.χ. στην Παθολογική Κλινική, δεν έχουν έρθει ακόμα οι γιατροί από την προκήρυξη που «έτρεχε» πριν την πανδημία) πόσο μάλλον σήμερα. Ακόμα και τώρα κάποια κενά καλύπτονται με γιατρούς που έχουν έρθει από άλλα νοσοκομεία του νησιού.

Το προσωπικό δουλεύει και τώρα με αυτοθυσία για να βγουν οι βάρδιες, σε περίπτωση που υπάρχουν αυξημένα κρούσματα στο Ρέθυμνο, παρά την αυταπάρνησή του, το υπάρχον προσωπικό, θα είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ανταπεξέλθει.

  • Η δημιουργία «κλινικής κορωνοϊού» έχει οδηγήσει την παιδιατρική να «στριμωχθεί» μαζί με την χειρουργική κλινική, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εξαναγκαστούν πολλοί γονείς να αναζητήσουν γιατρό εκτός νοσοκομείου, για τακτικούς ελέγχους κ.ά. Το ίδιο συμβαίνει και γενικότερα, με το κλείσιμο των τακτικών ιατρείων, για όλους τους ασθενείς.
Για αυτό είναι τώρα αναγκαία η επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας που απαιτούνται, όπως για παράδειγμα τα 3 μεγάλα διαγνωστικά κέντρα του Ρεθύμνου, μικροβιολογικά εργαστήρια και ιδιώτες γιατροί που επί το πλείστον είναι επιστήμονες έμπειροι και μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, υπό τον κρατικό σχεδιασμό, χωρίς να πληρώνουν οι ασθενείς, και όχι μεμονωμένα.
  • Να προμηθευτούν το νοσοκομείο και όλες οι μονάδες υγείας με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό (γάντια, μάσκες, αναπνευστήρες, αντισηπτικά, στολές, γυαλιά κτλ) που ζητούν οι υγειονομικοί και να διαμορφωθεί κατάλληλο απόθεμα.
  • Πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού και προμήθεια των απαραίτητων υλικών, ώστε να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση το Κ.Υ. αστικού τύπου και η ΤΟΜΥ στο κέντρο της πόλης, ώστε να μπορέσουν να αποσυμφορήσουν το νοσοκομείο, αλλά και τα υπόλοιπα ΚΥ σε Σπήλι, Αγιά Φωτεινή, Πέραμα και Ανώγεια που είναι υποστελεχωμένα, ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμού, που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από την πόλη.
  • Να παρέχονται δωρεάν από το κράτος σε όλο τον πληθυσμό τα μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό κλπ.). Να σταματήσει η αισχροκέρδεια.
  • Λήψη των αναγκαίων μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που παραμένουν ανοιχτοί (οικοδομές, διανομείς, super market), δωρεάν παροχή των μέτρων προστασίας στους εργαζόμενους, να ενταθούν οι έλεγχοι από επόπτες υγείας για την υλοποίηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ.
  • Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση σε όλους τους εργαζόμενους και τους υγειονομικούς:

– Που εμφανίζουν συμπτώματα που σχετίζονται με την πανδημία, ακόμα και αν δεν έχουν ελεγχθεί για τον κορωνοϊό προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς.

– Με ανήλικα τέκνα με κλειστό σχολείο ή βρεφονηπιακό σταθμό (όταν δεν υπάρχει δυνατότητα φροντίδας τους από τον άλλο γονέα).

– Με άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο.

– Που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

  • Να επιταχθούν τα ξενοδοχεία της πόλης στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί στη διάρκεια της επιδημίας εφόσον προκύπτει ανάγκη προφύλαξης των οικογενειών τους και των ίδιων από τη διασπορά του ιού και τη νόσο.

Και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή και τη δυναμώνουμε!

Στη μάχη των υγειονομικών στηρίζεται η υγεία μας».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.