Ρωσία: Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την εκλογική νίκη Πούτιν – ΗΠΑ και Γερμανία δεν θα τον συγχαρούν

Ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες οι εκλογές στη Ρωσία - Χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα προκαθορισμένο, με την προεκλογική διαδικασία να γίνεται σε κλίμα εκφοβισμού

Ρωσία: Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την εκλογική νίκη Πούτιν – ΗΠΑ και Γερμανία δεν θα τον συγχαρούν

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο κατέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές που τον ανέδειξαν νικητή με τη συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων χθες – ποσοστό 88%. Τα αποτελέσματα είναι πρωτοφανή και μια μεγάλη μερίδα της διεθνούς κοινότητας καθιστά σαφές ότι δεν αναγνωρίζει την εκλογική του νίκη.

Στις κάλπες προσήλθε το 77,44% των Ρώσων πολιτών -ποσοστό ρεκόρ για την μετασοβιετική εποχή- που «χάρισε» στον Πούτιν το 88% των ψήφων, σημειώνοντας ταυτόχρονα ατομικό ρεκόρ ψήφων. Έτσι, ο Πούτιν εξασφάλισε την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές, διανύοντας πλέον την πέμπτη θητεία του ως πρόεδρος της Ρωσίας, ενώ έγινε ο δεύτερος μακροβιότερος ηγέτης της χώρας μετά τον Στάλιν.

Σε αυτό το πλαίσιο ΗΠΑ και Γερμανία υποστηρίζουν ότι οι εκλογές στη Ρωσία «δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, αλλά έγιναν μέσα σε κλίμα εκφοβισμού με αλλεπάλληλες συλλήψεις». Με ανακοινώσεις τους, δια εκπροσώπων, ξεκαθάρισαν πως δεν θα συγχαρούν τον Πούτιν για αυτή την «αντιδημοκρατική διαδικασία» με την οποία επανεξελέγη πρόεδρος της Ρωσίας.

Εξανάγκασαν τους πολίτες να ψηφίσουν τον Πούτιν, λένε οι ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία που οδήγησε στην ανανέωση της θητείας του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ήταν ελεύθερη και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να απευθύνουν συγχαρητήρια.

«Ηταν μια απίστευτα αντιδημοκρατική διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βένταντ Πατέλ.

Σε ερώτηση αν η Ουάσινγκτον πρόκειται να αρνηθεί να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, όπως ζητούν οι ρώσοι αντιφρονούντες, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Θεωρώ ότι μπορούμε να πούμε ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για μία ψηφοφορία υπό συνθήκες καταναγκασμού, για την απουσία οποιουδήποτε πραγματικού πολιτικού αντίπαλου, εν μέσω καταστολής κάθε αντίθετης φωνής.

Οι Ρώσοι «αξίζουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και την δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ ομάδα υποψηφίων που θα εκπροσωπούν ευρύ φάσμα διαφορετικών απόψεων», είπε.

Γερμανία: «Η Ρωσία είναι πλέον μια δικτατορία και κυβερνάται αυταρχικά από τον Βλαντιμίρ Πούτιν»

Το Βερολίνο κατέστησε σήμερα σαφές ότι δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την εκλογική νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θεωρεί τις εκλογές στην Ρωσία «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν και διευκρίνισε ότι ο καγκελάριος δεν θα συγχαρεί τον κ. Πούτιν.

«Δεν επρόκειτο για δημοκρατικές εκλογές. Το αποτέλεσμα ήταν σαφώς προκαθορισμένο και η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηριζόταν από κλίμα εκφοβισμού», δήλωσε η κυρία Χόφμαν και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι ο καγκελάριος «δεν συνεχάρη» τον Βλαντιμίρ Πούτιν. «Γνωρίζετε ότι δεν βλέπουμε αυτές τις λεγόμενες εκλογές ούτε ως ελεύθερες ούτε ως δίκαιες. Το αποτέλεσμα ήταν σαφώς προκαθορισμένο. Κατά την άποψή μας, δεν επρόκειτο για δημοκρατικές εκλογές. Πραγματικοί υποψήφιοι δεν επιτρέπονταν. Υπήρχε επίσης κλίμα εκφοβισμού και συλλήψεων. Δεν υπάρχει ελευθερία λόγου στην Ρωσία. Η Ρωσία – όπως έχει ήδη πει ο καγκελάριος – είναι πλέον μια δικτατορία και κυβερνάται αυταρχικά από τον Βλαντιμίρ Πούτιν», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος και χαρακτήρισε «εξαιρετικά προβληματική» την χθεσινή διαδικασία στα υπό κατοχή ουκρανικά εδάφη, τονίζοντας ότι πρέπει να καταδικαστεί. «Δεν την αναγνωρίζουμε. Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα για εκλογές σε αυτά τα εδάφη. Αυτή είναι η εκτίμησή μας και για αυτό ο καγκελάριος δεν έδωσε τα συγχαρητήριά του», πρόσθεσε η κυρία Χόφμαν.

Η εκπρόσωπος δέχθηκε επανειλημμένες ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα αποκαλεί στο εξής το Βερολίνο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών. Η κυρία Χόφμαν περιορίστηκε να δηλώσει ότι το ερώτημα δεν τίθεται, καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή επικοινωνία με την ρωσική πλευρά.

Τι γυρεύει ο Πούτιν σε Υπερδνειστερία, Αμπχαζία, Νότια Οσετία και Γεωργία

Από το υπουργείο Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Σεμπάστιαν Φίσερ επισήμανε ακόμη ότι η Ρωσία «διοργάνωσε εκλογικά γραφεία στην Υπερδνειστερία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» και εξήγησε ότι «πρόκειται για μια ξεκάθαρη προσπάθεια υπονόμευσης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Μολδαβίας». Έκανε ακόμη λόγο για «παράνομη προσέγγιση» και στις περιπτώσεις της Αμπχαζίας, της Νότιας Οσετίας και της Γεωργίας. «Και εδώ επιχειρείται, μέσω της ψηφοφορίας, να υπονομευτεί η ακεραιότητα της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», ανέφερε ο κ. Φίσερ και επανέλαβε ότι τα αποτελέσματα «εικονικών» εκλογών δεν θα αναγνωριστούν από τη γερμανική κυβέρνηση, όπως δεν θα αναγνωριστούν και οι «παράνομες προσαρτήσεις των περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Σαπορίζια, της Χερσώνας ή της Κριμαίας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.