Σαν σήμερα: Eurovision 1980 – Η Άννα Βίσση εκπρόσωπος της Ελλάδας

Ημερομηνία:

Σε λίγες ημέρες θα διεξαχθεί στο Τελ Αβίβ ο 64ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision.

Σαν σήμερα, πριν από 39 χρόνια, διεξήχθη ο 25ος διαγωνισμός Τραγουδιού στη Χάγη της Ολλανδίας, με τη συμμετοχή 19 κρατών, καθώς το Ισραήλ αρνήθηκε να τον φιλοξενήσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Ο ιρλανδοαυστραλός τραγουδιστής Τζόνι Λόγκαν, ο αποκληθείς αργότερα «Μίστερ Γιουροβίζιον» επειδή κέρδισε συνολικά τρεις φορές το διαγωνισμό για λογαριασμό της Ιρλανδίας, ήταν αυτός που αναδείχθηκε νικητής.

Το τραγούδι του «What’s another year» συγκέντρωσε 143 ψήφους, έναντι 128 του τραγουδιού της Γερμανίας «Theater» με ερμηνεύτρια την Κάτια Εμπστάιν. Ήταν τα μόνα τραγούδια που ξεχώρισαν από την αρχή και μονομάχησαν για την πρώτη θέση.

Για πρώτη και τελευταία φορά συμμετείχε σε διαγωνισμό τραγουδιού της «Γιουροβίζιον» το Μαρόκο με τη σύνθεση «Μπιτακάτ Χομπ», που τραγούδησε η Σαμίρα Μπενσαΐντ. Πήρε τη 18η θέση, συγκεντρώνοντας 7 βαθμούς, όλους από την Ιταλία.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την 23χρονη τότε Άννα Βίσση, που ακόμα δεν είχε αποβάλλει ολοκληρωτικά την «έντεχνη» εικόνα της. Τραγούδησε για ένα «Οτοστόπ», μια σύνθεση του Τζικ Νακασιάν σε στίχους της Ρόνης Σοφού, συνοδευόμενη από το γκρουπ «Οι Επίκουροι».

Κατέλαβε τριάντα ψήφους ενώ βρέθηκε στην 13η θέση επί 18 συμμετοχών. Ολλανδία, Αυστρία και Ιρλανδία μας έδωσαν τις περισσότερες ψήφους, ενώ η μη συμμετοχή της Κύπρου στον διαγωνισμό μάς στέρησε από το σίγουρο δωδεκάρι.

Η «απόλυτη ελληνίδα σταρ», όπως την αποκαλούν οι θαυμαστές της, θα πάρει το αίμα της πίσω δύο χρόνια αργότερα, όταν εκπροσωπώντας την γενέτειρά της Κύπρο θα καταλάβει την 5η θέση με το τραγούδι «Μόνο η αγάπη», μια δική της σύνθεση, που οι καλά γνωρίζοντες αποδίδουν στον Νίκο Καρβέλα.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή: Νέα...

Το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ διήρκησε λιγότερο από...

Το Ιράν έκλεισε ξανά τα Στενά του...

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι ανέλαβαν εκ...

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή: Νέα...

Το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ διήρκησε λιγότερο από...

Το Ιράν έκλεισε ξανά τα Στενά του...

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι ανέλαβαν εκ...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ηλικιωμένοι σε ΚΑΠΗ της Κρήτης παράγουν μετάξι (vid)

Πρωτοποριακή βιωματική εμπειρία για την κοινότητα στο ΚΑΠΗ του...

Η Ελλάδα έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή μεταγωγικού αεροσκάφους της...

Ιταλία: Σκάνδαλο με κύκλωμα πολυτελών συνοδών και ποδοσφαιριστές

Η υπόθεση αφορά διοργάνωση «πάρτι» σε γνωστά μαγαζιά στο...

Γάμος: Από τη ρουτίνα στη μακροχρόνια ευτυχία

9 συνήθειες για σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο. Η μακροχρόνια...