Σχολή ξεναγών στο Ρέθυμνο

Το κτίριο τού πρώην δημαρχείου Νικηφόρου Φωκά στον Άγιο Ανδρέα, παρέδωσε χθες ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης στον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα. Το κτίριο, μετά από πλήρη συντήρηση εκ μέρους του Δήμου Ρεθύμνης, είναι έτοιμο για την άμεση λειτουργία της νέας Σχολής Ξεναγών, η οποία θα υποδεχθεί 40 νέους σπουδαστές και θα στελεχωθεί με 9 καθηγητές.

Ο κ. Κόνσολας συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη και την υπηρεσιακή γραμματέα του υπουργείου Τουρισμού κα Σταυρούλα Μηλιάκου, πραγματοποίησε επίσκεψη στο δημαρχείο Ρεθύμνου, παρουσία του Υφυπουργού και Βουλευτή Ρεθύμνης κου Γιάννη Κεφαλογιάννη, της Αντιπεριφερειάρχη Μαίρης Λιονή, της αντιδημάρχου Τουρισμού Πέπης Μπιρλιράκη, των αντιδημάρχων Στέλιου Σπανουδάκη και Δημήτρη Λελεδάκη, στη συνέχεια συναντήθηκε με το ΔΣ του συλλόγου ξενοδόχων και το μεσημέρι επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στις νέες εγκαταστάσεις της Σχολής Ξεναγών Κρήτης, στον Αγ.Ανδρέα του Δήμου Ρεθύμνης, όπου ο δήμαρχος κ. Μαρινάκης του παρέδωσε το κλειδί παρουσία της γενικής διευθύντριας κας Μαρίζας Καραμπέτσου, του υφυπουργού και βουλευτή Ρεθύμνης κου Κεφαλογιάννη, της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, αντιδημάρχων, του προέδρου και μελών του συλλόγου Ξενοδόχων και προέδρων συλλόγων τοπικών κοινοτήτων. Αμέσως μετά την επίσκεψη στη Σχολή, ο πολιτιστικός σύλλογος Γωνιάς παρέθεσε γεύμα σε τοπικό εστιατόριο.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Μαρινάκης στις δηλώσεις του ανέφερε ότι « η Σχολή αποτελεί την επιβράβευση τής προσπάθειας που, για δεκάδες χρόνια, έκαναν οι επιχειρηματίες τουρισμού του τόπου, καθιστώντας τον ένα από τους καλύτερους και ασφαλέστερους προορισμούς της πατρίδας μας αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου. Σας παραδίδουμε ένα εξαιρετικό αρχιτεκτόνημα με τη σφραγίδα του δικού μας ανθρώπου, του δημοτικού συμβούλου Κωστή Ηλιάκη».
Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε πως το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία Σχολής Τουρισμού σε πανεπιστημιακό επίπεδο η οποία θα δώσει ώθηση σε μια περιοχή με ιδιαίτερη ιστορία και παράδοση και πολύ πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό.

Η Αντιπεριφερειάρχης κα Μαίρη Λιονή ευχαρίστησε θερμά, εκ μέρους της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, τους υφυπουργούς και το υπουργείο για τις άοκνες προσπάθειές τους για τη δημιουργία της Σχολής Ξεναγών, ανέφερε ότι στην Περιφέρεια γίνεται η κατάρτιση μελέτης για τη βελτιστοποίηση της παλαιάς εθνικής οδού που οδηγεί στη Σχολή, ενώ μνημόνευσε και τον πρώην δήμαρχο Νικ.Φωκά Αντώνη Πατεράκη επί της θητείας του οποίου έχει γίνει το «κτίριο-κόσμημα» .
Η κα Μαρίζα Καραμπέτσου, διευθύντρια της νεοσύστατης Σχολής Ξεναγών, ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Δήμο Ρεθύμνου που ήταν αρωγός και υποστηρικτής τού όλου εγχειρήματος του υπουργείου Τουρισμού, ενώ είπε χαρακτηριστικά: «Ελπίζουμε να ανταποδώσουμε αυτή τη φιλοξενία και την υποστήριξη προβάλλοντας τον τόπο σας, τα μνημεία σας και την κληρονομιά σας».

Η υπηρεσιακή γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού κα Σταυρούλα Μηλιάκου ευχαρίστησε το δήμο Ρεθύμνου για τη στήριξη και τόνισε ότι το υπουργείο με τη σειρά του θα συνεισφέρει με όποιο τρόπο μπορεί.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους και ιδιαίτερα τον κ. Μαρινάκη «ο οποίος στάθηκε εξ αρχής αρωγός ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος», τόνισε ότι η Σχολή Ξεναγών, μαζί με τη Σχολή Τουρισμού για την οποία εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι και αυτή θα δρομολογηθεί άμεσα, συνιστά έναν πυρήνα Τουριστικής Εκπαίδευσης στην Κρήτη όπου το Ρέθυμνο θα είναι το επίκεντρο πανελλαδικά. «Το υπουργείο Τουρισμού πρέπει να αισθάνεται υπερήφανο γιατί παραδίδεται ένας χώρος ο οποίος πληροί όλες τις προδιαγραφές έτσι ώστε το Ρέθυμνο και η Κρήτη να προσελκύσουν φοιτητές και από το εξωτερικό, ούτως ώστε το Ρέθυμνο να καταστεί παγκόσμιος προορισμός της Τουριστικής Εκπαίδευσης».

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μάνος Κόνσολας, υφυπουργός Τουρισμού, τόνισε ότι :
« Σήμερα υλοποιούμε την εντολή τού Πρωθυπουργού για πλήρη αναβάθμιση των τουριστικών σπουδών στη χώρα μας. Η πολιτεία ήρθε σήμερα να καταστήσει το Ρέθυμνο, γνωστό μεταξύ παγκόσμιων τουριστικών προορισμών, κοιτίδα της τουριστικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης. Με τη Σχολή αυτή περιφρουρούμε τα δικαιώματα των ξεναγών, αναγνωρίζουμε στο πρόσωπό τους διαχρονικά αυτή την ταυτότητα τής μεταλαμπάδευσης των ιδεών τού πολιτισμού, της λαϊκής παράδοσης, της γαστρονομίας και της ιστορίας προς τους επισκέπτες».

Ο υφυπουργός κ. Κόνσολας ευχαρίστησε θερμά όλους τους φορείς και ιδιαίτερα το δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Μαρινάκη για το δώρο που του πρόσφερε, το κλειδί του κτιρίου σε ασημένιο μπρελόκ – νόμισμα της αρχαίας Ρίθυμνας, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την λειτουργική αρτιότητα και την αρχιτεκτονική του κτιρίου.

«Η τουριστική εκπαίδευση συνολικά μπορεί να γίνει το όχημα της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας» είπε ο κ. Κόνσολας ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο που προβλέπει την μετάβαση των σχολών Ξεναγών σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα . «Θα είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κάνει Σχολές Ξεναγών σε επίπεδο ανώτατης βαθμίδας. Θα δώσουμε στους επισκέπτες αυθεντικές εμπειρίες μέσα από την παροχή δεξιοτήτων. Θα πρέπει να υπάρχει εξειδίκευση ξεναγών για τη γαστρονομία, το περιβάλλον, για την πολιτιστική κληρονομιά, για τον θρησκευτικό τουρισμό, για τον περιβαλλοντικό, καταδυτικό και ορειβατικό τουρισμό. Το όνειρο είναι πολύ μεγάλο και το Ρέθυμνο έχει ξεχωριστή θέση», επεσήμανε στο τέλος ο υφυπουργός.

Τέλος από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων νομού Ρεθύμνης κ. Μανώλης Τσακαλάκης ευχαρίστησε τον υφυπουργό Τουρισμού για το επιστέγασμα των προσπαθειών ετών σε ό,τι αφορά την ποιότητα τής τουριστικής εκπαίδευσης, ενώ τόνισε ότι η ίδρυση αυτής της Σχολής ήταν ο πόθος των ξενοδόχων και όλου του τουριστικού τομέα του Ρεθύμνου.

Στη διάρκεια της επίσκεψης των υφυπουργών στο Δημαρχείο, η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας κα Πέπη Μπιρλιράκη είχε την ευκαιρία να μεταφέρει στον υφυπουργό Τουρισμού χαιρετισμό εκ μέρους της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου αναφέροντας την άριστη και αδιάκοπη συνεργασία μεταξύ όλων των επαγγελματιών- φορέων Τουρισμού του τόπου.
Του προσέφερε ενημερωτικό υλικό για τις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδιασμού για τον Τουρισμό και συμφωνήθηκε από κοινού συνάντηση στο Υπουργείο για θέματα Τουρισμού του Ρεθύμνου.

Όπως δήλωσε η αντιδήμαρχος, η Σχολή Ξεναγών η οποία θα λειτουργεί σε τόπο με ιστορικά μνημεία, ιδιαίτερου φυσικού κρητικού κάλλους και με ιδιαίτερα φιλόξενους κατοίκους θα προσφέρει πρώτα απ’όλα εκπαίδευση όχι μόνο θεωρίας αλλά και εμπειρίας πάνω στην τοπική ταυτότητα, κουλτούρα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, τα οποία οι πτυχιούχοι ξεναγοί, θα μεταφέρουν άμεσα σε έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Τα σχόλια είναι κλειστά, αλλά Trackbacks και Pingbacks είναι ανοιχτά.