Σε δημοπράτηση με 1,68 δις ευρώ η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης

Ημερομηνία:

Δημοσιεύθηκαν στην ευρωπαϊκή εφημερίδα δημοσίων συμβάσεων, τα τεύχη δημοπράτησης για τα καλωδιακά τμήματα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτη), με φορέα υλοποίησης την Euroasia Interconnector.

Το συνολικό κόστος των συμβάσεων ανέρχεται σε 1,68 δισ. ευρώ και υποδιαιρείται σε τέσσερα τμήματα. Δύο εξ αυτών αφορούν τη Μελέτη-Προμήθεια-Κατασκευή των 2 πόλων της υποβρύχιας διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου με κόστος 224 εκατ. ευρώ έκαστος ενώ οι υπόλοιπες δύο αφορούν τους δύο πόλους της διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης, με κόστος 617 εκατ. ευρώ έκαστος. Στις παραπάνω τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ.

Το Στάδιο 1 του έργου θα επιτρέψει τη μεταφορά 1.000 MW ισχύος μεταξύ των σταθμών μετατροπής και το επίπεδο τάσης θα είναι ± 500 kV. Ο εκτιμώμενος χρόνος κατασκευής είναι 4 χρόνια και όπως αναφέρεται στη σχετική προκήρυξη, η διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου-Κρήτης θα περιλαμβάνει επίσης 3 σταθμούς μετατροπής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η διασύνδεση του ηλεκτρικού συστήματος του Ισραήλ με της Κύπρου, θα έχει μήκος 310 χλμ. ενώ τα καλώδια αναμένεται να ποντιστούν σε μέγιστο βάθος 2.200 μέτρων. Αντίστοιχα η διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης θα είναι μήκους 895 χλμ. και θα το μέγιστο βάθος των καλωδίων θα φτάσει τα 3.000 μέτρα.

Η προθεσμία παραλαβής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής έχει οριστεί για τις 27/12/2019 ενώ η εκτιμώμενη ημερομηνία αποστολής των προσκλήσεων υποβολής προσφορών ή συμμετοχής στους επιλεγέντες υποψηφίους για τις 10/01/2020.

Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) για την εκπόνηση των προκαταρκτικών και των τελικών μελετών ενώ -σύμφωνα με το σχεδιασμό του Euroasia- θα υποβληθεί επίσης αίτηση για τη συγχρηματοδότηση και της κατασκευής του έργου.

Ypodomes.com

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Μουσείο Ν. Καζαντζάκη: Ο εορτασμός για την...

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς...

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση του διεθνούς διαγωνισμού...

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής του...

Μουσείο Ν. Καζαντζάκη: Ο εορτασμός για την...

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς...

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση του διεθνούς διαγωνισμού...

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής του...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Μουσείο Ν. Καζαντζάκη: Ο εορτασμός για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2025

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς...

Καρύδια στο πρωινό: Το “μυστικό όπλο” για καλύτερη μνήμη και υγεία εγκεφάλου

Η σημασία ενός υγιεινού πρωινού για την ενεργοποίηση του...

Εκρηκτική αύξηση των μαθησιακών διαταραχών στα παιδιά

Πώς θα γίνεται ταχύτερα η διάγνωση - Το σχέδιο...

Ξάνθη: Αρπακτικά πουλιά κατά περιστεριών – Σφοδρές αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις

Πεντάμηνο πρόγραμμα με πτήσεις εκπαιδευμένων αρπακτικών ενέκρινε ο δήμος...