Σε ετοιμότητα ο Δήμος Χανίων για την αντιμετώπιση σεισμών

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου
________________________________________

Συνεδρίασε σήμερα το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χανίων, με κυρίαρχα θέματα τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, υπηρεσιών και εθελοντικών οργανώσεων αναφορικά με την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, λόγω σεισμών. Παράλληλα, στο επίκεντρο τέθηκε και η Επιχειρησιακή Άσκησης Πεδίου «ΜΙΝΩΑΣ 2024», που θα πραγματοποιηθεί το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, έπειτα από σχετική πρόσκληση του Δημάρχου Χανίων και Προέδρου του Σ.Τ.Ο., Παναγιώτη Σημανδηράκη, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση, που απευθυνόταν και στις Υπηρεσίες του Δήμου, το παρών έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Αλλαγής, Μανώλης Λέκκας, οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Πρασίνου, και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Μιχάλης Τσουπάκης και Ελένη Ζερβουδάκη, αντίστοιχα, καθώς και εκπρόσωποι των Δημοτικών Κοινοτήτων.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων, του ΕΚΑΒ, του Λιμενικού Σώματος, των Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, εθελοντικές ομάδες, που εδρεύουν στον Δήμο Χανίων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Χανίων και Πρόεδρος του Σ.Τ.Ο., Παναγιώτης Σημανδηράκης, σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τόνισε την καλή συνεργασία μεταξύ των φορέων, ενώ επεσήμανε: «Ο Δήμος Χανίων, μέσω και του αρμόδιου Αντιδημάρχου του, καθηγητή κ. Λέκκα, συγκάλεσε μία ευρεία συζήτηση για να μπορέσουμε εν όψει της άσκησης «Μίνωας 2024» να οργανώσουμε την αντισεισμική προετοιμασία του Δήμου. Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των φορέων για να είμαστε στη θέση να διαχειριστούμε ενδεχόμενα σεισμικά φαινόμενα αλλά και να λάβουμε τα μέτρα μας τόσο σε επίπεδο προετοιμασίας και επέμβασης αλλά και στο κομμάτι των διαδικασιών. Να ελέγξουμε δηλαδή τα κτήρια του Δήμου μας και να οχυρώσουμε καλύτερα τον Δήμο μας απέναντι σε σεισμικά φαινόμενα».

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Αλλαγής, Μανώλης Λέκκας, τόνισε πως «στόχος της συνεδρίασης είναι να συντονίσουμε τα όργανα του Δήμου στο πλαίσιο των πληροφοριών, που έχουμε και να αντιμετωπίσουμε την άσκηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Είναι ιδιαίτερης σημασίας να συμμετέχουμε κατά το δυνατόν ενεργά όλοι αυτοί, οι οποίοι θα κληθούμε να το πράξουμε και ιδιαίτερα βέβαια οι δημόσιες υπηρεσίες. Οι πολίτες θα ενημερωθούν για τη διαδικασία, με μήνυμα το οποίο θα λάβουν και βέβαια θα πρέπει να το εκλάβουν ως μήνυμα άσκησης.

Αναφορικά με την άσκηση, που θα πραγματοποιηθεί στα σχολεία ο κ. Λέκκας ανέφερε: «Γνωρίζουμε ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν απόλυτα αντικειμενικά στο πλαίσιο της άσκησης, προβλέπεται ότι όλα τα παιδιά θα προφυλαχτούν, στη συνέχεια θα βγουν στους άδειους χώρους, όπου θα καταμετρηθούν και θα γίνουν όλες οι διαδικασίες».

Επισημαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες οδηγίες πολιτικής προστασίας, τόσο αναφορικά με την Επιχειρησιακή Άσκηση Πεδίου «ΜΙΝΩΑΣ 2024 όσο και με την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, θα είναι διαθέσιμα προς όλους στον δικτυακό τόπο του Δήμου Χανίων, www.chania.gr .

Τα σχόλια είναι κλειστά.