Σε καλή κλινική κατάσταση στο σπίτι του στα Χανιά το πρώτο κρούσμα Όμικρον

Σε καλή κλινική κατάσταση στο σπίτι του στα Χανιά το πρώτο κρούσμα Όμικρον

Σε καλή κλινική κατάσταση παραμένει στο σπίτι του, ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών, ο πολίτης που έφθασε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά από την Νότια Αφρική και ταυτοποιήθηκε ως το πρώτο κρούσμα της ματάλλαξης «Όμικρον» στην Ελλάδα, δήλωσε από τα Χανιά όπου βρέθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης της Περιφέρειας Κρήτης η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Λένα Μπορπουδάκη.

Η κυρία Μπορπουδάκη αναφέρθηκε στην διαχείριση του περιστατικού από τις υγειονομικές αρχές της χώρας επισημαίνοντας ότι «κάναμε την ινχνηλάτηση και την διαχείριση της ταυτοποίησης σε πολύ λίγο χρόνο, σε δύο 24ωρα για να μπορέσει να γίνει η ταυτοποίηση της μετάλλαξης, δεν χάθηκε καθόλου πολύτιμος χρόνος, δεν χάθηκε ούτε ένα λεπτό.

Παράλληλα ενημερώθηκαν και οι στενές επαφές του πολίτη και όλοι, τόσο εκείνος όσο και η οικογένειά του είναι απολύτως συνεργάσιμοι.

Ο πολίτης, ο οποίος ταυτοποιήθηκε με την νέα μετάλλαξη, παραμένει στο σπίτι του και είναι σε καλή κλινική κατάσταση. Εμφανίζει μια ήπια συμπτωματολογία, υπάρχει επικοινωνία με τους γιατρούς, δεν χρειάζεται νοσηλεία τουλάχιστον μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ ο πολίτης που ταυτοποιήθηκε είχε ένα ιστορικό ταξιδίου, το οποίο προβλημάτισε από την πρώτη στιγμή καθώς ταξίδεψε από την Νότια Αφρική.

Όπως επισήμανε, «όταν ήρθε στην Κρήτη, αμέσως ενεργοποιήθηκε ο υγειονομικός μηχανισμός σε συνεργασία και με τον πρόεδρο του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς»

Η κυρία Μπορμπουδάκη τόνισε την ανάγκη οι πολίτες να τηρούν όλα τα μέτρα για την προστασία τους από την πανδημία και να εμβολιάζονται.

Υπενθυμίζεται πως ο «ασθενής μηδέν» της μετάλλαξης Όμικρον ήρθε στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου από το Γιοχάνεσμπουργκ που ήταν και η μόνιμη κατοικία του.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης, έπειτα από rapid test που του έγινε στο αεροδρόμιο το αποτέλεσμα βγήκε αρνητικό.

Την επόμενη ημέρα εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα. Ο άνδρας συνέχισε να κάνει rapid test τα οποία εξακολουθούσαν να βγαίνουν αρνητικά.

Τελικά, στις 29 Νοεμβρίου το self test βγήκε θετικό και στη συνέχεια του έγινε έλεγχος με μοριακό τεστ (PCR) όπου επίσης βγήκε θετικό. Μετά το PCR του έγινε γονιδιακός έλεγχος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.