Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για πυρκαγιές η χώρα – Επιτυχές το πρώτο crash test

Σε γενική επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός λόγω του ακραίου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών που ισχύει και αύριο Κυριακή, που αναμένεται μάλιστα να είναι δυσκολότερη ημέρα, αφού αυξάνονται οι περιοχές στις κατηγορίες πολύ υψηλού κινδύνου. Το πρώτο στοίχημα κερδήθηκε, αφού και οι 59 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το Σάββατο βρίσκονται πλέον σε ύφεση

Επιτυχής ήταν η πρώτη δοκιμασία του κρατικού μηχανισμού, σήμερα, Σάββατο, πρώτη ημέρα του τριήμερου συναγερμού που έχει κηρύξει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω ακραίου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών.Δοκιμασία δύσκολη και απαιτητική δεδομένου ότι μέσα σε ένα 24ωρο εκδηλώθηκαν και αντιμετωπίστηκαν 59 δασικές πυρκαγιές, μεταξύ των οποίων κάποιες ιδιαιτέρως επικίνδυνες.

Με δεδομένο δε ότι οι μνήμες από τη φονική φωτιά στο Μάτι είναι ακόμη πολύ νωπές επιπλέον παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη και να αντιμετωπιστεί είναι και ο πανικός των κατοίκων.

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο Μαραθώνα σκόρπισε τον τρόμο, παρά την άμεση και αποτελεσματική λειτουργία όλων των μηχανισμών, που είχαν τεθεί σε επιφυλακή ήδη από το βράδυ της Παρασκευής. Στο άκουσμα δε της πυρκαγιάς στο Ζούμπερι όπου βρίσκονται και παιδικές κατασκηνώσεις πάγωσε το αίμα, και ας κράτησε μόνο για λίγη ώρα, αφού η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση και καθοριστική.

«Πανικοβληθήκαμε και τρέχαμε προς τη θάλασσα με τις εικόνες από το Μάτι ασυνείδητα να κυριαρχούν στο μυαλό μας και να προκαλούν τρόμο» δηλώνουν χαρακτηριστικά κάτοικοι στο in.gr, αν και σπεύδουν να προσθέσουν ότι η δράση του κρατικού μηχανισμού ήταν παραδειγματική. Και οι δύο φωτιές, οριοθετήθηκαν και εν συνεχεία τέθηκαν υπό έλεγχο σε μικρό χρονικό διάστημα.

Το πρώτο στοίχημα κερδήθηκε, και αυτό σαφώς είναι ιδιαιτέρως θετικό και ενθαρρυντικό.

Ωστόσο η Κυριακή αναμένεται δυσκολότερη ημέρα, αφού σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται κατάσταση συναγερμού σε περισσότερες περιοχές από ό,τι σήμερα.

Το γεγονός αυτό έρχεται δε να προστεθεί στο ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας ήδη σήμερα έδωσαν δύσκολες μάχες σε πολλά πύρινα μέτωπα.

Συνολικά μέσα σε 24 ώρες εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 459 πυροσβέστες, 204 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, αεροσκάφη: 7 ελικόπτερα και 7 PZL. Συνδρομή παρείχαν 16 υδροφόρες των Περιφερειών και των Ο.Τ.Α. ένα ελικόπτερο του στρατού καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. Επαναλαμβάνει δε τις οδηγίες προς τους πολίτες για το τί πρέπει να αποφεύγουν αλλά και πώς να αντιδράσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Κατάσταση συναγερμού την Κυριακή σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και Πελοπόννησο

Με την Κυριακή να προβλέπεται χειρότερη ημέρα για την εκδήλωση πυρκαγιάς από την άποψη των καιρικών συνθηκών που θα ισχύουν, πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους, τίθενται περισσότερες περιοχές σε κατάσταση πολύ υψηλή κινδύνου πυρκαγιάς και συναγερμού.

Ειδικότερα προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου

Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)

Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά για μια ακόμα φορά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κα.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.Απαγόρευση κυκλοφορίας
Την απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής λόγω κινδύνου πυρκαγιάς, αποφάσισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αποφασίστηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων στις περιοχές: Χερσόνησο Κασσάνδρας-Περιοχή Μεσονήσι, κορυφογραμμή από Κασσανδρινό μέχρι Λουτρά Αγίας Παρασκευής, Χερσόνησο Σιθωνίας-Κορυφογραμμή από Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό μέχρι Συκιά, Κομίτσα μέχρι Ουρανούπολη-Κάκαβος από σήμερα Σάββατο μέχρι Τετάρτη 14 Αυγούστου στις 7.00 το πρωί.

Επίσης, την απόφαση να απαγορευθεί η κυκλοφορία πεζών και τροχοφόρων, στο δάσος του Σέιχ Σου, λόγω κινδύνου πυρκαγιάς, έλαβε η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολητικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Συγκεκριμένα απαγορεύεται η κυκλοφορία στο τμήμα του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης (Σειχ-Σου), που περικλείεται από την Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, την Επαρχιακή Οδό Πεύκων- Ασβεστοχωρίου-Εξοχής και την Επαρχιακή Οδό Θεσσαλονίκης-Πανοράματος-Χορτιάτη, από σήμερα Σάββατο μέχρι την Τρίτη 13 Αυγούστου στις 07:30 το πρωί.

Σημειώνεται ότι για τρεις ημέρες η Πυροσβεστική έχει τεθεί σε Γενική Επιφυλακή.

Αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.