Σεισμός στην Μιανμάρ: «Η Ελλάδα κινδυνεύει από μακρινούς σεισμούς», τονίζει ο Τσελέντης

Ημερομηνία:

Με αφορμή τον ισχυρό σεισμό στην Μιανμάρ, ο Άκης Τσελέντης σε δημοσίευσή του αναφέρθηκε στο πώς οι μακρινοί και ισχυροί σεισμοί επηρεάζουν την Ελλάδα.

Μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε με επίκεντρο την Μιανμάρ, ανάρτηση έκανε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, για το πώς η Ελλάδα μπορεί να επηρεαστεί από μακρινές, αλλά ιδιαίτερα ισχυρές σεισμικές δονήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από τον σεισμό έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, πάνω από 2.300 έχουν τραυματιστεί και αρκετοί αγνοούνται.

Όπως τόνισε ο κ. Τσελέντης, ακόμα σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μπορούν να επηρεάσουν τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου, ανεμογεννήτριες και άλλες κατασκευές της Ελλάδας.

Η ανάρτηση που έκανε ο Άκης Τσελέντης για τον σεισμό

«Κινδυνεύει η χώρα μας από αντίστοιχους μακρινούς σεισμούς που μπορεί σε βάθος χρόνου να συμβούν στο Ελληνικό τόξο; (Εκεί που η Ευρασιατική πλάκα συγκρούεται Νότια της Κρήτης με την Αφρικανική);;; Δυστυχώς Ναι!»

Ο λόγος που έπεσαν ουρανοξύστες στην Bakong σε απόσταση 1400 χιλιομέτρων μακριά από το επίκεντρο ήταν κυρίως γιατί τα σεισμικά κύματα που έφθασαν στην Bakong λόγω της μεγάλης διαδρομής τουs μέσα από το γήινο φλοιό έχασαν τις υψηλές συχνότητες έμειναν με τις χαμηλές (δηλ μεγάλες περιόδους) και συντόνισαν τα κτήρια (τα ψηλά) που έχουν μεγάλες ιδιοπεριόδους.

Επιπλέον λόγω του πολύ μικρού εστιακού βάθους δημιουργήθηκε μια ειδική κατηγορία σεισμικών κυμάτων, τα επιφανειακά κύματα τα οποία έχουν πολύ μεγάλες περιόδους και διαδίδονται στην επιφάνεια του εδάφους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει για την Ελλάδα, γιατί μακρινοί σεισμοί 7.5-8.0R που είναι το δυναμικό του ελληνικού τόξου μπορούν να επηρεάσουν τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου, ανεμογεννήτριες, και άλλες μεγάλων ιδιοπεριόδων κατασκευές.

Κάπως έτσι εξηγείται το ότι με τον σεισμό του ’81 επλήγησαν κυρίως πολυώροφες πολυκατοικίες στην Αθήνα και μάλιστα ο τελευταίος όροφος πάνω, σε αντίθεση με τον σεισμό του ’99 που χτυπήθηκαν κυρίως μονοκατοικίες που δεν ήταν τόσο καλά χτισμένες και κάποιες βέβαια πολυκατοικίες αλλά οι ζημιές έγιναν μεταξύ ισογείου και πρώτου ορόφου και όχι στους τελευταίους όπως με τον σεισμό του ’81.

Θυμηθείτε επίσης και τον 7άρι από τα Κύθηρα τα Θεοφάνεια του 2006. Όπου δονήθηκε όλοι η χώρα σχεδόν το ίδιο και μάλιστα και μέσα στην Αθήνα σε ψηλά κτίρια έπεσαν μπιμπελό και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα από σύνθετα παρότι ήταν σε απόσταση άνω των 200 km…

Δηλαδή η διαφορά είναι ότι σε τέτοιου είδους σεισμούς έχουμε μεγάλη χαμηλόσυχνη ταλάντωση του εδάφους αλλά όχι με μεγάλη επιτάχυνση, σε αντίθεση με τοπικούς και επιφανειακούς σεισμούς που έχουν μεγάλες υψίσυχνες εδαφικές κινήσεις και επιταχύνσεις…».
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Η Μαρία Κωνσταντάκη στο Allwyn Game Time:...

Επικές ποδοσφαιρικές απαντήσεις, απολαυστικές γκάφες και ασταμάτητο γέλιο χάρισε...

Θρίλερ σε πτήση από Θεσσαλονίκη: Επιβάτης παρασύρθηκε...

Με ασφάλεια επέστρεψε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» αεροσκάφος που είχε...

Η Μαρία Κωνσταντάκη στο Allwyn Game Time:...

Επικές ποδοσφαιρικές απαντήσεις, απολαυστικές γκάφες και ασταμάτητο γέλιο χάρισε...

Θρίλερ σε πτήση από Θεσσαλονίκη: Επιβάτης παρασύρθηκε...

Με ασφάλεια επέστρεψε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» αεροσκάφος που είχε...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Χαιρετισμός Προέδρου Επιμελητηρίου Ηρακλείου – Συνάντηση Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με εκπροσώπους παραγωγικών φορεών

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ κου Βαγγέλη Καρκανάκη «Επίσκεψη Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και...

Η Μαρία Κωνσταντάκη στο Allwyn Game Time: Το δείπνο με τον Ρονάλντο και η παράσταση με τον Χάαλαντ [vid]

Επικές ποδοσφαιρικές απαντήσεις, απολαυστικές γκάφες και ασταμάτητο γέλιο χάρισε...

Εορτολόγιο 11 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Σάββατο 11 Ιουλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο, η...