Σεισμός: Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που σώζει ζωές

Ημερομηνία:

Ενεργοποιείται έως 80 δευτερόλεπτα πριν την εκδήλωση του φαινομένου και στέλνει αυτομάτως μήνυμα στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, ακινητοποιεί ακόμα και τα ταχύτερα τρένα στον κόσμο, όπως είναι αυτά της Ιαπωνίας, ενεργοποιώντας τα φρένα έκτακτης ανάγκης.

Το ιαπωνικό μοντέλο στην… Ελλάδα

Πως, όμως, θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα το ιαπωνικό μοντέλο, για το οποίο δαπανήθηκαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια και αναπτύσσεται με 4.235 σεισμότετρα σε όλη τη χώρα;

«Δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, θέλει συστηματική δουλειά, ώστε να το πετύχουμε στα 10 ή 15 επόμενα χρόνια. Πρέπει να υπάρξει και πολύ μεγάλη εκπαίδευση, συστηματική εκπαίδευση», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επισκέπτης ερευνητής στο πανεπιστήμιο Τοχόκου Ιαπωνίας.

Συγκριτικά με την Ιαπωνία, όπου με κάθε ένδειξη για πιθανή εκδήλωση σεισμού άνω των 5 Ρίχτερ, απενεργοποιείται αυτομάτως ακόμη και η παροχή φυσικού αερίου στα πολυώροφα κτήρια, η Ελλάδα έχει άλλα ζητήματα, που την εμποδίζουν να υιοθετήσει ένα τέτοιο σύστημα, λένε οι επιστήμονες.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 200 σεισμόμετρα και κάποια εκατοντάδες ακόμη όργανα, που καταγράφουν δεδομένα στις μεγαλουπόλεις. Οι έρευνες για τη δημιουργία προειδοποιητικού δικτύου, δεν έχουν αναπτυχθεί με την απαιτούμενη ταχύτητα.

«Γενικότερα ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί σε σεισμούς που είναι σε απόσταση σε θέση που θέλουμε να εφαρμόσουμε, χρειαζόμαστε 30-40 χλμ. μακριά ο σεισμός με μικρούς χρόνους απόκρισης, 5-6 δευτερόλεπτα», δήλωσε ο Νίκος Μελής, διευθ. Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Κι όπως τονίζουν οι ειδικοί, όσο απαραίτητο είναι ένα έγκυρο σύστημα προειδοποίησης σεισμού, άλλο τόσο είναι και η εκπαίδευση των πολιτών.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ...

Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το...

Δημόσιος Απολογισμός της Πρυτανικής Αρχής του Ελληνικού...

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου...

ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ...

Μεγάλα κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει κάθε μέρα το...

Δημόσιος Απολογισμός της Πρυτανικής Αρχής του Ελληνικού...

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Μέτρα στήριξης για πυρόπληκτους και τις οικογένειες των θυμάτων

Παράλληλα, όλες οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ ανακοινώνουν ότι...

Υπουργείο Τουρισμού: Δύο νέες προκηρύξεις για την ενίσχυση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις των υποψηφίων θα υποβάλλονται από τις...

Ο Ιούλιος «έψησε» την Ελλάδα – Ανάμεσα στους θερμότερους από το 2010

Ο Ιούλιος του 2026 χαρακτηρίστηκε από ελαφρώς υψηλότερες του...

Οδηγίες ΕΟΔΥ για λαγοκέφαλο: Πάμε εγκαίρως στον γιατρό, τα συμπτώματα εξελίσσονται γρήγορα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στο...