ΣΕΣ:Μείωση των πραγματικών μισθών παρά την αύξηση των πραγματικών κερδών

Ημερομηνία:

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΣΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Η ΓΣΕΕ δίνει στη δημοσιότητα δελτίο τύπου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων που αποτυπώνει αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τις αμοιβές των Ευρωπαίων εργαζομένων.
Ακολουθεί το δελτίο της ETUC.

Μείωση των πραγματικών μισθών παρά την αύξηση των πραγματικών κερδών

Νέα έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) καταδεικνύει ότι ο μισθός των Ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται σε πραγματικούς όρους, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες σημειώνουν κέρδη πέραν του πληθωρισμού.

Αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, η αξία των μισθών έχει μειωθεί φέτος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, τα κέρδη των εταιρειών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2% σε πραγματικούς όρους.

Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν αλλά τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν σε εννέα Κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Σε άλλα δέκα κράτη – μέλη, οι αυξήσεις των πραγματικών κερδών ήταν υψηλότερες από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών.

Οι σημαντικότερες αυξήσεις των πραγματικών κερδών σημειώθηκαν στη Σλοβακία (+8%) και τη Ρουμανία (+7%), όπου η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν αρνητική. Οι μεγαλύτερες μειώσεις των πραγματικών μισθών σημειώθηκαν στην Τσεχία (-5%) και την Ιταλία (-2%), όπου τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν.

Κράτη-μέλη όπου οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν παρά την αύξηση των πραγματικών κερδών:
Μεταβολή των πραγματικών Μεταβολή των πραγματικών
μισθών 2023 (%) κερδών 2023 (%)

Τσεχία – 4,6 5,4
Γερμανία – 1,3 1
Ελλάδα – 0,2 5,9
Γαλλία – 0,2 1,4
Ιταλία – 2,3 1,3
Ρουμανία – 0,2 6,9
Σλοβακία – 1,1 7,9
Φινλανδία – 0,3 0,1
Σουηδία – 1,9 0,1
Ε.Ε. – 0,7 1,5
Ευρωζώνη – 0,2 1,9

Η ΣΕΣ δημοσιεύει αυτή τη μελέτη ενόψει της παρουσίασης του Μανιφέστου της για τις Ευρωπαϊκές εκλογές με τίτλο «Μια δίκαιη συμφωνία για τους εργαζόμενους» που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης, 15 Νοεμβρίου.

Τα στοιχεία δείχνουν για μια ακόμα φορά το πώς οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα μιας κρίσης πληθωρισμού που προκαλείται κυρίως από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα ανεφοδιασμού προκειμένου να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.
Σε ολόκληρη την Ε.Ε. το μερίδιο των κερδών αυξήθηκε κατά 4% από την έναρξη της πανδημίας ενώ οι πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους αυξήθηκαν έως και 13 φορές ταχύτερα από τους μισθούς.

Ταυτόχρονα, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην Ε.Ε., ενώ οι τιμές των πιο βασικών ειδών διατροφής συνεχίζουν να αυξάνονται έως και επτά φορές ταχύτερα από τους μισθούς.

Το Μανιφέστο της ΣΕΣ για τις Ευρωπαϊκές εκλογές καλεί τους πολιτικούς να στηρίξουν τις ακόλουθες πολιτικές:

– φόροι στα υπερκέρδη που έχουν αυξήσει τον πληθωρισμό.
– Αναθεώρηση των Οδηγιών για τις δημόσιες συμβάσεις όπου θα εξαρτάται η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη δημόσια χρηματοδότηση από τον σεβασμό του δικαιώματος σε μισθούς που θα είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων.
– Φιλόδοξη μεταφορά της Οδηγίας για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς σε εθνικό επίπεδο, με στόχο την κάλυψη κατά 80% από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κάθε κράτος – μέλος.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

ΑΑΔΕ: Στο μικροσκόπιο τα αυτοκίνητα με ξένες...

Εντατικοί έλεγχοι για οχήματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με...

Προσωπικός Βοηθός: Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις...

Σε λειτουργία τίθεται η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Προσωπικός...

ΑΑΔΕ: Στο μικροσκόπιο τα αυτοκίνητα με ξένες...

Εντατικοί έλεγχοι για οχήματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με...

Προσωπικός Βοηθός: Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις...

Σε λειτουργία τίθεται η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Προσωπικός...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός: «160 χρόνια από την Αρκαδική Εθελοθυσία»

Η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου με ιδιαίτερη χαρά...

Μαλεβίζι: Πράσινο φως» για την ενεργειακή αναβάθμιση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας

Έργο προϋπολογισμού 570.000 ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το...

Επτά νέες παιδικές χαρές στο Μαλεβίζι

Με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, στο πλαίσιο των...

Στεγαστική κρίση: Στο πατρικό μέχρι τα 31 οι νέοι στην Ελλάδα

Η δεύτερη υψηλότερη ηλικία στην ΕΕ, σύμφωνα με τη...