Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ για μουφτήδες: Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης

Την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Γεννηματά προκάλεσαν οι αναφορές του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι για τη μουσουλμανική μειονότητα Θράκης.

Με την Άγκυρα να μην χάνει ευκαιρία να ανοίγει συνεχώς νέα μέτωπα με την Ελλάδα και την Κύπρο, κατηγορώντας τις δύο χώρες για παραβίαση διεθνών συνθηκών και κανόνων, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σηκώνει το γάντι, απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας που προσπαθεί να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα ως προς την νομιμότητα των πράξεων της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, από την Τουρκία», απαντά σε έντονο ύφος ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς στην σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα των μουφτήδων και της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

«Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως την ορίζει σαφώς η Συνθήκη της Λωζάννης αλλά επιμένει να αγνοεί η Τουρκία, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα», τόνισε ο κ. Γεννηματάς.

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ο κ. Γεννηματάς «η Ελλάδα προχωρά σταθερά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας.»

» Στην κατεύθυνση αυτή, θεσμοθέτησε πρόσφατα και συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στη σαρία, για τα οποία εξέφρασε τα συγχαρητήριά του το ΕΔΑΔ, ενώ προέβη σε συνακόλουθη βελτίωση της λειτουργίας των Μουφτειών, που διατηρούν δικαστικές αρμοδιότητες, για την εμπέδωση χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης, με εγγυήσεις για τους διάδικους που απευθύνονται στις Μουφτείες. Προφανώς η αναφορά στην ίδρυση νέας κρατικής υπηρεσίας είναι αναληθής».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ καλεί μάλιστα την Τουρκία να «τερματίσει την παρεμβατική λογική της και την αναπαραγωγή απαράδεκτων δηλώσεων και να κατανοήσει αφενός ότι τα ανωτέρω είναι αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και, αφετέρου, την αδυσώπητη πραγματικότητα της ιστορίας και των αριθμών που καταδεικνύουν ότι η μουσουλμανική μειονότητα που διαβιοί στην Θράκη, απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της. Επιπλέον, αναπτύσσεται απρόσκοπτα, εντός μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής χώρας».

Σημειώνεται πως στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης με αφορμή προεδρικό διάταγμα για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα».

Αφορμή για τη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ αποτέλεσε πρόσφατο προεδρικό διάταγμα στην Ελλάδα που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου της μειονότητας στη Θράκη.

Η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Ειδικότερα στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, αναφέρει:

«Κατ’ αρχάς η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, μη αναγνωρίζοντας τους εκλεγμένους από την ‘τουρκική’ μειονότητα Μουφτήδες. Αυτή τη φορά αντί να διορθώσει αυτές τις λανθασμένες πρακτικές, η Ελλάδα αυξάνει τις παραβιάσεις , θέτοντας την υπηρεσία του Μουφτή και την εργασία των μειονοτικών Μουφτήδων, υπό τον έλεγχο ενός νεοσυσταθέντος κυβερνητικού οργάνου.

Το εν λόγω Διάταγμα που περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με το διοικητικό πλαίσιο, τη δομή και τις δικαιοδοσίες του Μουφτή, συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης του 1923, που εγγυάται το δικαίωμα της μειονότητας να εγκαθιδρύει και να διευθύνει τα δικά της θρησκευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Το Διάταγμα, προσχέδιο του οποίου υπάρχει από τον Αύγουστο του 2018 προκαλώντας δικαίως την ισχυρή αντίδραση της Μειονότητας, ακυρώνει τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας στην Ελλάδα, που εγγυώνται από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Το Διάταγμα που ξεκάθαρα στοχεύει στην καταστροφή της θεσμικής αυτονομίας των Μουφτήδων μετατρέποντάς τους σε ένα κανονικό κυβερνητικό όργανο, δεν είναι αποδεκτό από την Τουρκική Μειονότητα στην Ελλάδα».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί μάλιστα την Ελλάδα ότι δεν έχει προβεί σε μία ουσιώδη επαφή με τους εκπροσώπους της Μειονότητας ούτε έλαβε υπόψη τις απόψεις τους.
Αντιθέτως, σημειώνει, «για τη σύνταξη του διατάγματος εμπιστεύτηκε συγκεκριμένους κύκλους που είναι γνωστό ότι αποτελούν πηγή προβλημάτων και καταπιεστικών πρακτικών έναντι της Τουρκικής Μειονότητας.

«Αυτό αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η νοοτροπία της Ελλάδας έναντι της μειονότητας απέχει πόρρω από αυτή των καλών προθέσεων. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους Μουφτήδες και να αποφύγει το λάθος τοποθέτησης παρανόμως διορισμένων».

Αναμένουμε επίσης από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που απαγορεύτηκαν από τις τουρκικές αρχές επειδή έφεραν τη λέξη «τουρκικός/ή» στις ονομασίες τους. Να διαβεβαιώσει τη Μειονότητα για τον πλήρη έλεγχο των βακουφικών περιουσιών, να αποκαταστήσει τα μέλη της μειονότητας που έχουν αποστερηθεί της υπηκοότητας και να ανταποκριθεί στα αιτήματα για έναρξη μειονοτικών νηπιαγωγείων και σχολείων στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Οι εξελίξεις αυτές επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το αρνητική αρχείο παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας και των δικαιωμάτων της Τουρκικής μεινότητας εκ μέρους της Ελλάδας και το γεγονός ότι λαμβάνουν χώρα εντός χώρας της ΕΕ συνιστά επιπλέον πηγή ανησυχίας» .

Στην ανακοίνωσή του, τέλος, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ καλεί ακολούθως τους διεθνείς οργανισμούς να παρακολουθήσουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, και διαβεβαιώνει ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δίκαια συμφέροντα και τα αιτήματα της Τουρκικής μειονότητας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.