Σωκράτης Βαρδάκης: «Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας είναι συνοδοιπόροι στο παρόν μας, το οποίο πλουτίζουν με την εμπειρία και τη γνώση τους»

Στην έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Τρίτη Ηλικία, το μέλλον τιμά το παρελθόν», παρευρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης.
Ο βουλευτής συνεχάρη την Ομάδα Κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ηρακλείου, για την πρωτοβουλία της και με αφορμή την έκθεση έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

«Τα άτομα της τρίτης ηλικίας, οι παππούδες μας, οι γονείς μας, οι άνθρωποι που μας μεγάλωσαν, ενδεχομένως μεγάλωσαν και τα παιδιά μας καταθέτοντας την ψυχή τους, αξίζουν την αγάπη, τον θαυμασμό, τον σεβασμό και το νοιάξιμό μας.
Είναι σχεδόν αυτονόητη για τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες, η φροντίδα και η συμπόρευση με τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Είναι σύμφυτο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Ας έχουμε στο νου μας ότι πολλοί ηλικιωμένοι έχουν βιώσει απώλειες φίλων, γνωστών, ενδεχομένως και των συντρόφων τους, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν και θέματα μειωμένης κινητικότητας, ή άλλα προβλήματα υγείας που οδηγούν σε μερική αποκοινωνικοποίηση και αύξηση του αισθήματος της μοναξιάς.

Οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας, όμως, έχουν τόσα να προσφέρουν στις επόμενες γενιές μέσα από την εμπειρία και τη γνώση τους. Είναι σημαντικό να μπαίνουμε στη θέση τους και να προσπαθούμε να είμαστε κοντά τους.

Για αυτό οφείλουμε να τους υποστηρίξουμε και να τους υποκινούμε ώστε να είναι ενεργά κύτταρα της κοινωνίας, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που τους ευχαριστούν, και όχι να καταλήγουν εγκαταλελειμμένοι, παραμελημένοι και ξεχασμένοι σε κλειστές δομές.

Για αυτό και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτό το πλαίσιο και με απόλυτο σεβασμό στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, υποστήριξε με κάθε τρόπο τη δημιουργική ένταξή τους στην κοινωνία, όχι με επιμήκυνση του υποχρεωτικού χρόνου εργασίας, αλλά με ενίσχυση της συμβολής τους στην κοινότητα, μέσα από τις δομές που ενίσχυσε.

Τον Ιούνιο του 2018 ιδρύθηκαν 150 Κέντρων Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ) σε ισάριθμα Κέντρα Κοινότητας, μέσω ΕΣΠΑ, λειτουργούσαν 62 ΚΗΦΗ, 800 περίπου ΚΑΠΗ, των οποίων η λειτουργία αναβαθμίστηκε, ενώ για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» επιλύσαμε το θέμα μόνιμου προσωπικού, ώστε να μην κινδυνεύει η εύρυθμη λειτουργία του και η συνέχισή του.

Οι γονείς μας, οι άνθρωποι που έδωσαν τον αγώνα τους να μας προσφέρουν το καλύτερό τους, δεν είναι απόστρατοι της ζωής, αλλά συνοδοιπόροι στο παρόν μας, το οποίο πλουτίζουν με την εμπειρία και τη γνώση τους»

Τα σχόλια είναι κλειστά.