Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών:Κάλεσμα στην απεργία την Τετάρτη 6 Απριλίου

την ΤΕΤΑΡΤΗ 6/4 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! ώρα 10:00, άγαλμα Βενιζέλου
ανεξάρτητη, μαζική, από τα κάτω απεργιακή συγκέντρωση και πορεία.
Δεν υποτασσόμαστε στην εξαθλίωση που μας επιβάλλουν! 6 Απρίλη απεργούμε ενάντια στην φτώχεια και στον πόλεμο!

Όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη του κεφαλαίου! Αυξήσεις στους μισθούς! Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια! Να ανατραπεί το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη! Άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας!
Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Εδώ και πολλούς μήνες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τρομερό κύμα ακρίβειας. Οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, στη θέρμανση, στη βενζίνη, στη διατροφή και στα είδη καθημερινής διαβίωσης έχουν απογειωθεί, θέτοντας ζήτημα επιβίωσης στα νοικοκυριά και λεηλατώντας τους -έτσι κι αλλιώς- μικρούς μισθούς.

Η αδίστακτη αυτή ληστεία που βιώνει ο λαός δεν είναι τυχαία ή παροδική, ξεκίνησε πολύ πριν από τον πόλεμο και εντείνεται κατά τη διάρκειά του. Οφείλεται στην πλήρη ασυδοσία των μονοπωλίων στη διαμόρφωση των τιμών για την εξασφάλιση προκλητικών κερδών, στην ιδιωτικοποίηση των πάντων και τη μετατροπή τους σε εμπόρευμα, τη μετατροπή ακόμα και του ηλεκτρικού ρεύματος σε χρηματιστηριακό παιχνίδι.

Αυτήν την πολιτική προωθεί το κεφάλαιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΝΔ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, κλπ). Τα επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση δεν δύνανται να αποτελέσουν απάντηση καθώς επικεντρώνονται στις φοροελαφρύνσεις του κεφαλαίου, αντί για ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων, ενώ θα αυξήσουν και το δημόσιο χρέος αφού τμήμα τους προέρχεται από δανεικά του ταμείου ανάκαμψης.

Όλα τα παραπάνω συντελούνται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πόλεμος αυτός είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για νέες σφαίρες επιρροής και για απόκτηση ενεργειακών πηγών, δρόμων και αγορών. Χθες το ΝΑΤΟ, σήμερα η Ρωσία, παντού και πάντα η ίδια πολιτική. Γι’ αυτό δεν έχει σημασία ποιος αρχίζει κάθε καινούριο επεισόδιο στη μακριά αλυσίδα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων και ποιος απαντά μετά, αλλά ποια είναι η φύση των συμφερόντων που υπηρετούν και οι μεν και οι δε.

Οι χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ επιβάλλουν καταστροφικές για – τους λαούς – οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ ανακοινώνουν διαρκώς αύξηση των κονδυλίων για νέα θηριώδη εξοπλιστικά προγράμματα τη στιγμή που διαλύεται η υγεία, η παιδεία, και επεκτείνεται η φτώχεια στους λαούς. Στην ίδια τροχιά κινείται και η ελληνική κυβέρνηση με τη συναίνεση του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης.

Οι νατοϊκές βάσεις σε Αλεξανδρούπολη και Σούδα μετατρέπουν τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο και κατά συνέπεια πιθανό στόχο απαντητικών χτυπημάτων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα στον πόλεμο με την άκρως επικίνδυνη απόφαση για αποστολή όπλων στην κυβέρνηση της Ουκρανίας. Ο δρόμος για την ειρήνη, την ασφάλεια και την φιλία των λαών περνάει από τον αγώνα ενάντια στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστές και τους σχεδιασμούς τους. Μόνο οι λαοί και η εργατική τάξη μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη. Όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να φύγουν αμέσως από την περιοχή. Έξω η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από την Ουκρανία.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας ενέτεινε τη συστηματική συρρίκνωση του ΕΣΥ και όλων των δημοσίων υπηρεσιών προς όφελος των ιδιωτών ενάντια στην κάλυψη των αναγκών μας, οδηγώντας μας σε μία τραγωδία με πάνω από 27.000 νεκρούς μέχρι σήμερα (16.500 εκτός ΜΕΘ-61%!).

Αξιοποίησε την πανδημία για να επιχειρήσει βαθιές ανατροπές, υπονομεύοντας δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια, για να επιβάλλει αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και την μετατροπή κάθε δικαιώματος και κατάκτησης σε ακριβοπληρωμένη ιδιωτική παροχή. Επιβάλλει αντεργατικά και αυταρχικά μέτρα σε συνέχεια και πλήρη συνεκτικότητα με αυτά που είχαν φέρει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις σύμφωνα πάντα με τις αντεργατικές κατευθύνσεις της ΕΕ.

Πέρασε σωρεία νομοθετημάτων που επιχειρούν να συνθλίψουν εργασιακά και δημοκρατικά κεκτημένα και δικαιώματα, ενώ διαμοίραζε εκατομμύρια δημοσίου χρήματος και ευνοϊκές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο.

Κεφάλαιο και εργοδοσία καθοδήγησαν και αξιοποίησαν τη σωρεία αντεργατικών ρυθμίσεων. Στον κλάδο πανελλαδικά έχουν καταγραφεί απολύσεις, ξεχείλωμα ωραρίου και απλήρωτες υπερωρίες, ατομικές πάντα συμβάσεις ώστε ο καθένας μας να είναι έρμαιο της ανώτερης διαπραγματευτικής ισχύος του εργοδότη, εντατικοποιημένοι ρυθμοί εργασίας, καθηλωμένοι μισθοί, εργασιακή ανασφάλεια. Με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, ο οποίος από 1/2/2022 μπήκε σε εφαρμογή και του οποίου η ψήφιση ήταν προαπαιτούμενο για το «Ταμείο Ανάκαμψης» της Ε.Ε., επιχειρούν καίρια πλήγματα στις ζωές μας:

• Θεσμική κατάργηση του 8ωρου και επιβολή 10ωρης εργασίας και εβδομάδας 50 ωρών
• Νομιμοποίηση για πρώτη φορά στα χρονικά της απλήρωτης εργασίας (απλήρωτες υπερωρίες).
• Αύξηση των νόμιμων υπερωριών, απελευθέρωση απολύσεων, περαιτέρω τσάκισμα των ήδη διαλυμένων κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μονιμοποίηση και επέκταση της τηλεεργασίας χωρίς δικαιώματα, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε μια σειρά από κλάδους, κατάργηση ελεγκτικών μηχανισμών την ώρα που οι θάνατοι εργαζομένων-εργοδοτικά εγκλήματα λόγω της φοβερής εντατικοποίησης έχουν ξεπεράσει τον ένα νεκρό ανά τρεις μέρες.
• Απόπειρα αφαίρεσης κάθε θεσμικής δυνατότητάς μας να αντιπαλέψουμε τα παραπάνω: στοχοποίηση και ασφυκτικός περιορισμός των ριζοσπαστικών πρακτικών διεκδίκησης των εργαζομένων και της πιο αποτελεσματικής μορφής πάλης, της απεργίας. Ποινικοποιείται η απεργιακή περιφρούρηση, αυξάνεται το προσωπικό ασφαλείας σε ποσοστό που πρακτικά ακυρώνει την απεργία. Εντείνεται και αναβαθμίζεται ο κρατικός έλεγχος της σωματειακής δράσης μέσω ηλεκτρονικού φακελώματος του μητρώου, των συνελεύσεων και διαδικασιών.

Επιβάλλεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία, καθιστώντας τη διαβλητή από το κράτος και την εργοδοσία. Πρόσβαση στο μητρώο δεν θα έχουν μόνο εργοδοτικές ενώσεις αλλά ακόμα και μεμονωμένοι εργοδότες! Η ηλεκτρονική ψηφοφορία επίσης δίνει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί στην πράξη ο απεργιοκτόνος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που επέβαλε την ύπαρξη 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών για να ληφθεί απεργιακή απόφαση (όταν η σημερινή κυβέρνηση είναι στην εξουσία με το 40% του 58%(=23,2%) του εκλογικού σώματος). Εξάλλου η «υπεύθυνη αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε 55 άρθρα του νόμου και του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ 73 άρθρα δίνοντας ουσιαστικά πολιτική συναίνεση.

Η μόνη αντιπολίτευση είμαστε εμείς! Μόνο ο μαχόμενος λαός σώζει το λαό!
Χτυπούν τη δράση των σωματείων, γιατί ξέρουν πως από αυτά μπορούν να ξεσπάσουν μαχητικοί αποφασιστικοί αγώνες. Θεσμικό δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης θα έχουν μόνο τα σωματεία που θα δεχτούν να φακελώσουν τα μέλη τους. Τίθενται ουσιαστικά εκτός νόμου τα μαχητικά πρωτοβάθμια σωματεία και εργατικές συλλογικότητες και απομένουμε με μόνους εκπροσώπους μας τις ξεπουλημένες, γραφειοκρατικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Μετατρέπεται η ήδη παγιωμένη σε πολλούς κλάδους αυθαιρεσία σε νομιμότητα με τυπικούς όρους πλέον, δίνοντας πάτημα στην εργοδοσία για ακόμα μεγαλύτερες αυθαιρεσίες στο μέλλον. Η ανεργία θα αυξηθεί καθώς οι εργοδότες δεν θα χρειάζονται να κάνουν προσλήψεις αφού θα μπορούν να επεκτείνουν το ωράριο των ήδη εργαζόμενων. Ο μισθός και οι αμοιβές θα συμπιεστούν, καθώς φτηναίνουν ή καταργούνται οι αμοιβές στις υπερωρίες. Η κοινωνική ζωή διαλύεται από την επέκταση του ωραρίου.

Η αξιοπρέπεια στη ζωή και στη δουλειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη!
Κάτω η αντεργατική πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, των ιδιωτικοποιήσεων!
Καμιά αναμονή – Ταξική ενότητα και αγώνας για την ανατροπή της επίθεσης!
Η λαϊκή δυσαρέσκεια που συσσωρεύεται αυτήν τη δύσκολη περίοδο πρέπει να γίνει ποτάμι που θα πνίξει τους υπαίτιους και εκμεταλλευτές μας (κεφάλαιο) καθώς και τους εφαρμοστές αυτής της πολιτικής (κυβερνήσεις). Δεν είναι ώρα για συναίνεση με την κυβέρνηση και την εργοδοσία είναι ώρα να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας! Δική μας απάντηση η ταξική αλληλεγγύη και ο διαρκής ανυποχώρητος αγώνας μέσα από το σωματείο μας! Απαιτείται λαϊκός, πανεργατικός ξεσηκωμός με απεργιακή κλιμάκωση, συλλαλητήρια και πολύμορφες δράσεις:

• Για να μην περάσουν τα σχέδια εξαθλίωσης του λαού για χάρη των κερδών του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Δεν συμβιβαζόμαστε με τις μέτρα της κυβέρνησης και δεν πιστεύουμε τις δικαιολογίες της ότι το φαινόμενο είναι παροδικό και οφείλεται μόνο στον πόλεμο. Απαιτούμε άμεσα μέτρα στήριξης με αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων. Να χάσει το κεφάλαιο για να κερδίσουμε εμείς!
• Για το μπλοκάρισμα και την ανατροπή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη που μας γυρνάει ενάμιση αιώνα πίσω και επιδιώκει να μας βάλει στο «γύψο». Η απειθαρχία ενάντια σε όλους τους περιορισμούς του Νόμου Χατζηδάκη είναι ζωτικής σημασίας. Η μάχη πρέπει να πάρει το χαρακτήρα της σύγκρουσης με την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και της εργοδοσίας. Ο νικηφόρος απεργιακός αγώνας των εργαζομένων της e-food και της COSCO δείχνουν τι μπορούμε να καταφέρουμε με συλλογικούς αγώνες και ταξική αλληλεγγύη! Οι απειλές και οι απαγορεύσεις σπάνε με την μαζική απειθαρχία και την αποφασιστική αγωνιστική στάση! Έτσι ακυρώθηκαν οι απαγορεύσεις με πρόφαση την πανδημία, η καταστολή διαδηλώσεων και οι αποφάσεις δικαστηρίων που κήρυξαν απεργίες παράνομες και παρόλα αυτά νίκησαν! Κανένα σωματείο να μην παραδώσει μητρώο και να μετατραπεί σε κρατικό θεσμό υπό εργοδοτικό έλεγχο.

• Για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα καλύπτει όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες με εξαρτημένη σχέση εργασίας τυπική ή άτυπη (μπλοκάκι, επιδοτούμενα προγράμματα κλπ), και θα καταργεί όλες αυτές τις επισφαλείς μορφές εργασίας, θα κατοχυρώνει κανονικές προσλήψεις και μόνιμη, σταθερή εργασία, θα ορίζει ριζικές αυξήσεις και μείωση εργάσιμου χρόνου -5νθήμερο-7ωρο-35ωρο, ώστε οι εργαζόμενοι να ζουν αξιοπρεπώς, και με δικαιώματα στον χώρο δουλειάς. Σε μια εποχή που οι τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες είναι τεράστιες και ειδικά στον τεχνικό κλάδο υπάρχει αύξηση του κύκλου εργασιών οι διεκδικήσεις μας είναι όχι μόνο αναγκαίες αλλά και εφικτές.

Η ΓΣΕΕ ελέγχεται από τους εργοδότες και κρατάει σε ομηρία τους εργαζόμενους, υπονόμευσε τους εργατικούς αγώνες όταν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και απείχε από οποιαδήποτε κινηματική δράση για χρόνια κάνοντας πλάτες στα αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης με αφορμή την πανδημία. Είναι ξεκάθαρο ότι για την παραμικρή διεκδίκηση χρειάζεται η ενιαία και από τα κάτω δράση σωματείων και εργαζομένων όλων των κλάδων. Ο συντονισμός σωματείων και εργαζομένων, κόντρα στις λογικές συναίνεσης, αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν οι αγώνες να είναι νικηφόροι στο σήμερα.

Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα με πυρήνα τον από τα κάτω και οριζόντιο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων, επιτροπών αγώνα και κάθε άλλης μορφής οργάνωσης εργαζομένων που η ίδια η δράση των εργαζόμενων γεννά. Ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, ενάντια σε λογικές συντεχνιασμού, που θα χτίζεται στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων και θα βρίσκεται ενάντια στον κυβερνητικό και υποταγμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό, θα ξεπερνάει τα όρια που βάζουν στην πάλη των εργαζομένων και θα πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής. Συμμετέχουμε στο Συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα και εργαζομένων Ηρακλείου. Επιλέγουμε το δρόμο του διαρκή και αποφασιστικού αγώνα. Δεν είμαστε μόνοι/ες, δεν είναι αδύνατο!
Στις 6 Απρίλη απεργούμε
και παλεύουμε για ειρήνη, ψωμί, δουλειά, δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή!
ώρα 10:00, άγαλμα Βενιζέλου, ανεξάρτητη, μαζική, από τα κάτω απεργιακή συγκέντρωση και πορεία.

 Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, ανυπακοή και απειθαρχία σε κάθε αντεργατική διάταξη και τις προσπάθειες εφαρμογής του. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την κοινωνική ασφάλιση.
 Να πάψει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του κεφαλαίου. Όχι στους εξοπλισμούς. Έξω από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις. Έξω η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από την Ουκρανία. Διεθνιστική πάλη των λαών για την ειρήνη.
 Αύξηση όλων των μισθών εδώ και τώρα ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από τη δουλειά μας. Κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ. Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Στόχος η μείωση του χρόνου εργασίας. 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο. Κατάργηση του ΔΠΥ και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
 Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με τον βασικό μισθό.
 Ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια. Ρεύμα, ενέργεια, καύσιμα δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό. Να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία όλες οι επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας υπό εργατικό-κοινωνικό έλεγχο. Τέρμα στα χρηματιστήρια ενέργειας. Πλαφόν στις τιμές. Τιμές προσιτές για όλο το λαό για ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα, κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, στη θέρμανση, στα τιμολόγια κοινωνικής ωφελείας. Διαγραφή των χρεών, κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού των φτωχών νοικοκυριών. Λεφτά για υγεία, παιδεία, κοινωνικές ανάγκες. Γερή φορολογία στον πλούτο. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο που την προκαλεί!
 Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας. Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. Άμεση επίταξη ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Καταγγέλλουμε στο σωματείο μας κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, κάθε απειλή ή απόπειρα περιορισμού των εργασιακών μας δικαιωμάτων, του δικαιώματος μας να απεργούμε, να αγωνιζόμαστε. Δεν συναινούμε σε καμία απόλυση ή τροποποίηση των όρων εργασίας τους στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Παλεύουμε συλλογικά με το σωματείο και τους συναδέλφους μας. Οργανωνόμαστε και γινόμαστε τώρα μέλη στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.