«Σπίτι μου 2»: Πολλές αιτήσεις και προεγκρίσεις, αλλά… «αγκάθι» η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

Ημερομηνία:

Σε αγώνα δρόμου όσοι εντάσσονται στο «Σπίτι μου 2» για την αναζήτηση κατάλληλου ακινήτου.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποκτήσουν βεβαίωση επιλεξιμότητας μέσω της πλατφόρμας και στη συνέχεια να την προσκομίσουν στην τράπεζα για έλεγχο πιστοληπτικής ικανότητας και άλλων προϋποθέσεων του προγράμματος.

Το «Σπίτι μου 2»
Οι αιτήσεις άρχισαν να υποβάλλονται από τα μέσα Ιανουαρίου. Τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια που παρέχει το πρόγραμμα επιβεβαιώνει το ισχυρό ενδιαφέρον από τους υποψήφιους δανειολήπτες για την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος μέσα στον οποίο καταγράφονται τα στοιχεία κάθε κτιρίου

Μέχρι χθες ο αριθμός των συνολικών αιτήσεων είχε φτάσει τις 102.184 εκ των οποίων οι εγκεκριμένες αιτήσεις ανήλθαν σε 47.328 ενώ 17.905 έχουν απορριφθεί. Έως τώρα έχουν τρέξει επιλεξιμότητες για 65.233 αιτήσεις.

«Αγκάθι» και εμπόδιο
Το μεγάλο «αγκάθι» που καλούνται να ξεπεράσουν οι ενδιαφερόμενοι αφορά τις προδιαγραφές με τα περιθώρια για εύρεση κατάλληλου σπιτιού να στενεύουν, ιδίως για τα σπίτια που θεωρούνται κατάλληλα για οικογένεια.

Το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο από την απαίτηση για ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου, η οποία βοηθά στον νομικό και τεχνικό έλεγχο και διευκολύνει τη διαδικασία αγοράς.

Μιλώντας στον ΟΤ ο πρόεδρος Μεσιτών Αθηνών-Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος τονίζει ότι «δεν υπάρχουν πολλές κατοικίες που διαθέτουν ηλεκτρονική ταυτότητα, γεγονός που καθιστά την εύρεση συμβατού ακινήτου πολύ δύσκολη υπόθεση». Σημειώνεται ότι από τις 6.500 κατοικίες που υπάρχουν μόνο οι 1.100 έχουν ηλεκτρονική ταυτότητα

Οι τράπεζες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα διεκδίκησης 1 δισ. ευρώ

Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος μέσα στον οποίο καταγράφονται τα στοιχεία κάθε κτιρίου. Με τον τρόπο αυτό αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση όλων των κτιρίων της χώρας, ο φάκελος αυτός, όπως και για κάθε κτίριο θα βρίσκεται σε μόνιμη διασύνδεση με το Κτηματολόγιο, τη ΔEH και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, φέρνοντας καθοριστικές αλλαγές στον ισχύοντα τρόπο έκδοσης των νέων οικοδομικών αδειών.

Επίσης, σημαντικό εμπόδιο παραμένει και το ζήτημα της ίδιας χρηματοδότησης από τους δανειολήπτες που, αν και είναι στα χαμηλότερα επιτρεπτά όρια (10%), εξακολουθεί να αποτελεί «βραχνά» για τα νοικοκυριά που επιθυμούν να αποκτήσουν σπίτι. Σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές τιμές της αγοράς ακινήτων, που έχουν ξεπεράσει τα προ κρίσης επίπεδα, η εξίσωση γίνεται ακόμα δυσκολότερη.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα διεκδίκησης 1 δισ. ευρώ με ζητούμενο την αύξηση των χαρτοφυλακίων στεγαστικής πίστης, που θα κυριαρχήσει λόγω του προγράμματος «Σπίτι μου 2». Ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το ήμισυ θα χρηματοδοτηθεί από το τραπεζικό σύστημα.

Πηγή: ΟΤ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Επίδομα Παιδιού Α21: Άνοιξε η πλατφόρμα για...

Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Επίδομα...

ΔΕΔΔΗΕ: Σε ισχύ από την 1η Απριλίου...

Το νέο ωράριο αφορά τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν το...

Επίδομα Παιδιού Α21: Άνοιξε η πλατφόρμα για...

Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Επίδομα...

ΔΕΔΔΗΕ: Σε ισχύ από την 1η Απριλίου...

Το νέο ωράριο αφορά τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν το...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Επιλογή της ΔΕΔΙΣΑ από τον ΕΟΑΝ για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Μείωσης Αποβλήτων (EWWR Awards)

Η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων επιλέχθηκε από...

11ος Νικηφόρειος Δρόμος: «Λάβετε θέσεις» με ρεκόρ συμμετοχών

Με ρεκόρ συμμετοχών, που αναμένεται να ξεπεράσουν τις 400...

Ηράκλειο: Στο Παγκρήτιο Στάδιο η προετοιμασία γερμανικών ομάδων στίβου

Άνοιξε η αυλαία φιλοξενίας ξένων αθλητών Για άλλη μια...