Στα σπίτια τους τα μέλη του ΚΑΠΗ Ιεράπετρας μετά την περιπέτεια με τον κορωνοϊό

Οι 51 ηλικιωμένοι Ιεραπετρίτες που αποφάσισαν να πάρουν μέρος σε αυτήν την πολυήμερη εκδρομή, ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και πάρα πολύ καλά στην υγεία τους

Μετά από μια μεγάλη περίοδο αναστολής των πολυήμερων εκδρομών τους εκτός Κρήτης, λόγω πανδημίας, τα μέλη του ΚΑΠΗ Ιεράπετρας αποφάσισαν μόνοι τους  να οργανώσουν μια  9ήμερη εκδρομή στην Κέρκυρα , στο Πήλιο, στα Τρίκαλα και στο Βόλο, γνωρίζοντας ότι πάντα εγκυμονεί ο κίνδυνος κάποιος να νοσήσει  με κορονοϊό.

Οι 51 ηλικιωμένοι Ιεραπετρίτες που αποφάσισαν να πάρουν μέρος σε αυτήν την πολυήμερη εκδρομή, ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και πάρα πολύ καλά στην υγεία τους κατά την αναχώρηση τους με λεωφορείο  από την Ιεράπετρα πριν 9 μέρες.

«Γνωρίζαμε από την ημέρα της αναχώρησης τους ότι όλοι τους είχαν κάνει και τα τρία εμβόλια για την covid 19 και κάποιοι,  όχι όλοι, είχαν κάνει μάλιστα και την τέταρτη δόση του εμβολίου. Στην αναχώρηση του γκρούπ  κανείς από τους 51 συμμετέχοντες στην εκδρομή δεν είχε το παραμικρό σύμπτωμα ώστε να ματαιωθεί  η συμμετοχή του στην εκδρομή.

Όμως κατά τη δεύτερη μέρα της εκδρομής 2 ηλικιωμένες γυναίκες αισθάνθηκαν αδιαθεσία και στο τέστ που υποβλήθηκαν βγήκαν θετικές στον κορονοϊό  με αποτέλεσμα η υπεύθυνη συνοδός του ΚΑΠΗ να μεριμνήσει ώστε να επιστρέψουν αεροπορικώς στο Ηράκλειο και από εκεί στο σπίτι τους στην Ιεράπετρα μας είπε η πρόεδρος της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Δήμου  Ιεράπετρας κ Μαρία Σακκαδάκη.

Το πρόγραμμα της εκδρομής συνεχίστηκε κανονικά με τους υπόλοιπους 49 ηλικιωμένους  οι οποίοι πάντως είχαν στο μυαλό τους ότι είναι πιθανόν αφού συγχρωτίζονταν στο ίδιο λεωφορείο με τις δυο γυναίκες που είχαν νοσήσει, να εκδηλώσουν κι εκείνοι συμπτώματα της νόσου. Μέχρι τις τελευταίες μέρες δεν υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην πλειονότητα των εκδρομέων, όμως κάποια ήπια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος υποχρέωσε τους περισσότερους στην πόλη του Βόλου να κάνουν τα δημόσια ράπιντ τέστ του ΕΟΔΥ για να επιβεβαιώσουν ότι δεν έχουν κολλήσει κορονοϊό.

«Από αυτά τα τέστ βρέθηκαν θετικοί άλλοι 3 ηλικιωμένοι οι οποίοι παρουσίαζαν ήπια συμπτώματα της νόσου και έμειναν στα δωμάτια του ξενοδοχείου όπου είχαν μείνει και οι υπόλοιποι, χωρίς να έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Το πρωί της Τετάρτης επέστρεψαν κανονικά σύμφωνα με το πρόγραμμα τους στην Ιεράπετρα φορώντας τις μάσκες τους και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται.

Οι εκδρομείς  του ΚΑΠΗ που νόσησαν παραμένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους εφόσον έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ οι υπόλοιποι παρακολουθούνται από τους οικείους τους σε περίπτωση που κάποιοι  ακόμη εκδηλώσουν τη νόσο και χρειαστεί να επισκεφτούν τη μονάδα covid  του Νοσοκομείου Ιεράπετρας», πρόσθεσε η  κ Μαρία Σακκαδάκη η οποία συμπλήρωσε ότι , «αυτή η εκδρομή δεν οργανώθηκε από τον Δήμο Ιεράπετρας αλλά από τα ίδια τα μέλη του ΚΑΠΗ. Ο  Δήμος Ιεράπετρας θα διοργανώσει την επόμενη εκδρομή που έχει προγραμματιστεί και αυτή θα είναι προσφορά για τους ηλικιωμένους».

 

38 χρόνια λειτουργεί το ΚΑΠΗ της Ιεράπετρας – Σήμερα έχει 450 ενεργά μέλη

Τα Κ.Α.Π.Η.  είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε για την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων της τρίτης ηλικίας. Ο θεσμός θεσπίστηκε το 1984 με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας , αναπτύχθηκε και διευρύνθηκε σταδιακά μέσω των οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σ’ ολόκληρη τη χώρα. Στην Ιεράπετρα το Κ.Α.Π.Η. ξεκίνησε την λειτουργία του το 1984. Από Διοικητικής πλευράς αποτελεί αυτοτελή δομή του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α. Ιεράπετρας» το οποίο με την σειρά του υπάγεται στον Δήμο Ιεράπετρας.

Στα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας  Ηλικιωμένων  βασική μέριμνα είναι η προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των ηλικιωμένων, η παροχή έξωιδρυματικής προστασίας αλλά και η ενημέρωση και ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου της περιοχής για τα προβλήματα και τις ανάγκες τους. Το πρώτιστης σημασίας σημείο στην έννοια της ανοιχτής προστασίας των ηλικιωμένων είναι η παραμονή τους στην κοινότητα, ως ισότιμα και ενεργά μέλη, δηλαδή η παραμονή τους στο οικείο περιβάλλον της οικογένειας, της γειτονιάς, του φιλικού περίγυρου.

Σημαντικές όμως, είναι και οι πνευματικές και πολιτιστικές συνεισφορές των ηλικιωμένων προς το κοινωνικό σύνολο. Μέσω του θεσμού των Κ.Α.Π.Η. οι ηλικιωμένοι μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη Πολιτιστική δραστηριότητα της τοπικής κοινωνίας  με τις δράσεις τους, το εθελοντικό τους έργο, τη μετάδοση εμπειριών, παραδόσεων, πολιτιστικών αξιών και γνώσεων.

«Η τρίτη ηλικία είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της κοινωνίας και μια ηλικιακή ομάδα με δικαιώματα και ξεχωριστές ανάγκες. Οφείλουμε όλοι να την ενθαρρύνουμε και να την υποστηρίζουμε Τα Κ.Α.Π.Η. είναι χώροι όπου οι ηλικιωμένοι μπορούν να αναζητήσουν ανθρώπινη ζεστασιά, κοινωνική υποστήριξη, επαφή με συνομήλικους, ενημέρωση, ψυχαγωγία.

Μέλη των ΚΑΠΗ μπορούν να γίνουν: άντρες και γυναίκες άνω των 60 ετών που κατοικούν στο Δήμο Ιεράπετρας, άτομα νεότερης ηλικίας εφόσον είναι σύζυγοι μελών και  άτομα  με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.) εφόσον είναι ενήλικες.

Το Κ.Α.Π.Η. Ιεράπετρας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1984 και είχε τη πλήρη αποδοχή των ηλικιωμένων.  Απέκτησαν ένα στέκι και πολλούς νέους φίλους με τους οποίους ανταμώνουν καθημερινά και περνούν ευχάριστα την ώρα τους. Σήμερα τα μέλη του Κ.Α.Π.Η. Ιεράπετρας είναι 450 και είναι όλα ενεργά.  Η δομή μεταφέρθηκε πρόσφατα σε νέο χώρο διαμορφωμένο από την αρχή για της ανάγκες μιας δομής ηλικιωμένων. Ένας χώρος φυσικά αεριζόμενος και φωτιζόμενος, μοντέρνος, με ιατρείο και ιδιαίτερο χώρο δραστηριοτήτων», κατέληξε η πρόεδρος της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α κ.  Μαρία Σακκαδάκη.

 

neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.