Σταύρος Αρναουτάκης: «Ο Βενιζέλος πετύχαινε πάντοτε να συνδυάζει τον ρεαλισμό με το όραμα, στην κατάλληλη αναλογία»

Ημερομηνία:

Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου
στην Αθήνα

«Ο Βενιζέλος πετύχαινε πάντοτε να συνδυάζει στην κατάλληλη αναλογία τον ρεαλισμό με το όραμα», τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση για τα 88 χρόνια από το θάνατο του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου που έγινε στην Αθήνα.

Ως κεντρικός ομιλητής, ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε σε ορόσημα της ζωής και της δράσης του κορυφαίου Έλληνα πολιτικού, υπενθυμίζοντας πτυχές του πολύπλευρου έργου του ενώ υπογράμμισε πως συστατικό στοιχείο ολόκληρης της πολιτικής του διαδρομής ήταν πως «αδιαφορούσε για το πολιτικό κόστος και απεχθανόταν τη δημαγωγία».

«Είχε πάντοτε τις κεραίες του ανοιχτές, ώστε να αξιοποιεί τους συσχετισμούς στη διεθνή σκηνή προς όφελος της χώρας του. Χάρη στην προσωπική του ακτινοβολία είχε αναδειχθεί σε ισότιμο συνομιλητή των ηγετών των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής του», σημείωσε, αναφερόμενος στην διεθνή ακτινοβολία και το ρόλο του στην κοινωνία των Εθνών.

«Αλλά και στον εσωτερικό τομέα, με τη συνταγματική αναθεώρηση του 1911, με το κράτος δικαίου που θεμελίωσε, με τις μεταρρυθμίσεις του στη γεωργία, στην παιδεία, την πολεοδομία, στην υγεία, δημιούργησε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.
«Η σημερινή Ελλάδα δεν θα ήταν η ίδια, χωρίς τα ισχυρά θεμέλια που τέθηκαν από τον Βενιζέλο, χωρίς τις στρατηγικές επιλογές του στην εξωτερική πολιτική, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τον θεσμικό εκσυγχρονισμό. Η ιστορία δείχνει ότι ο ρόλος του ηγέτη είναι καταλυτικός», υπογράμμισε.

Η εκδήλωση μνήμης για την επέτειο θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου έγινε στον ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Πάρκο Ελευθερίας της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας στην Αθήνα και την διοργάνωσαν το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και η Παγκρήτιος Ένωσις Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης συνεχάρη τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Νικόλαο Παπαδάκη-Παπαδή, ο οποίος κατάφερε «να συγγράψει την πιο πλήρη βιογραφία του Βενιζέλου, ένα έργο πραγματικά μνημειώδες», καθώς και την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και την Παγκρήτιο Ένωση Αττικής που με το έργο τους «κρατούν ψηλά τη σημαία της Κρήτης».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε: «Σήμερα ο Βενιζέλος αναγνωρίζεται εντός και εκτός συνόρων ως ο σημαντικότερος Έλληνας πολιτικός, για τον οποίο, πρωτίστως, εμείς οι Κρητικοί είμαστε υπερήφανοι. Η ανεπανάληπτη προσωπικότητά του, το έργο και οι παρακαταθήκες του συνιστούν ένα ακατάλυτο ηγετικό πρότυπο, διαχρονική πηγή έμπνευσης για όλους μας».
Το πρόγραμμα περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων ενός λεπτού σιγή, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και κρητικούς χορούς.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Η Κρητική Εστία προσφέρει στέγη σε φοιτητές...

Σε ανακοίνωσή του, το Φιλανθρωπικό-Πνευματικό Ίδρυμα «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ» για...

Ηράκλειο: Από τις διακοπές στο σκοπευτήριο με...

Οι Αρχές εξετάζουν το κινητό της και τις επαφές...

Η Κρητική Εστία προσφέρει στέγη σε φοιτητές...

Σε ανακοίνωσή του, το Φιλανθρωπικό-Πνευματικό Ίδρυμα «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ» για...

Ηράκλειο: Από τις διακοπές στο σκοπευτήριο με...

Οι Αρχές εξετάζουν το κινητό της και τις επαφές...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Η Κρητική Εστία προσφέρει στέγη σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες

Σε ανακοίνωσή του, το Φιλανθρωπικό-Πνευματικό Ίδρυμα «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ» για...

ΥΠΑΑΤ: Επιστρέφουν στο Μητρώο Αγροτών οι συνταξιούχοι αναπηρίας – Υπεγράφη η νέα εγκύκλιος

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά στην αποκατάσταση...

Έκτακτο επίδομα ενοικίου έως 1.600€ για 50.000 δημόσιους λειτουργούς – Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Το ποσό είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Μια σημαντική οικονομική ελάφρυνση...