ΣτΕ : Συζητήθηκαν περικοπές συντάξεων και κατάργηση δώρων και επιδομάτων

Ημερομηνία:

Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και με τις διαδικασίες της πιλοτικής δίκης, όπως είχε αιτηθεί ο ΕΦΚΑ, το θέμα των περικοπών κύριων και επικουρικών συντάξεων αλλά και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, όπως και η κατάργηση του επιδόματος θερινής αδείας, σύμφωνα με μνημονιακές διατάξεις.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας ήταν μαραθώνια και διεξήχθη σε κλίμα έντασης, ενώ έξω από το ΣτΕ είχε συγκεντρωθεί μικρή ομάδα συνταξιούχων.

Αναπτύσσοντας τη νομική τους επιχειρηματολογία οι δικηγόροι των σωματείων των συνταξιούχων υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, πως οι περικοπές του 2012 παραβιάζουν το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, αλλά και σειρά συνταγματικών επιταγών.

Επιπλέον, καταλόγισαν σκοπιμότητα στο αίτημα του ΕΦΚΑ να αιτηθεί την εκδίκαση των συγκεκριμένων υποθέσεων με τις διαδικασίες της πιλοτικής δίκης, αίτημα που, όπως τόνισαν, δεν θα έπρεπε να είχε γίνει δεκτό από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Ακόμη, οι δικηγόροι των σωματείων των συνταξιούχων επισήμαναν πως πλέον δεν «ισχύει το δίκαιο της ανάγκης, και πρέπει οι σύμβουλοι Επικρατείας να επιστρέψουν στην κανονικότητα», ενώ τόνισαν πως η επιβάρυνση που θα υποστεί ο ΕΦΚΑ εάν αποδώσει αναδρομικά τα ποσά των περικοπών, ανέρχεται σε περίπου 6. δισ. ευρώ και όχι σε 26,5 δισ. ευρώ, όπως υποστηρίζει ο ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης.

Αντίθετα, από την πλευρά του ΕΦΚΑ υποστηρίχθηκε πως τα αναδρομικά σε περίπτωση δικαίωσης των συνταξιούχων θα ανέρχονται:

-Από 1/1/2013 έως 9/8/2015 σε ποσό 11 δισ. ευρώ,

-Από 10/6/2015 έως 11/5/2016 (το 10μηνο μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου) σε ποσό 3,9 δισ. ευρώ και

-Από 12/5/2016 έως 31/12/2018 σε ποσό 11,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, οι δικηγόροι του ΕΦΚΑ αλλά και του ελληνικού Δημοσίου υπεραμύνθηκαν του δικαιώματος να ζητήσουν πρότυπη-πιλοτική δίκη.

Τέλος, όπως υποστήριξαν, ακόμη και εάν οι δικαστές του ΣτΕ, δικαιώσουν τους προσφεύγοντες στην Δικαιοσύνη, μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, η επιβάρυνση που θα υποστεί ο ΕΦΚΑ για το 10μηνο αυτό αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, ενώ έξω από το δικαστικό Μέγαρο του ΣτΕ από το πρωί είχε συγκεντρωθεί μικρή ομάδα συνταξιούχων.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της...

Οι εικόνες από τη Θεσσαλία μετά την κακοκαιρία Daniel...

ΜΙΔΑ: Στο στόχαστρο τα αγροτικά ακίνητα –...

Σε λειτουργία μπαίνει τις επόμενες ημέρες το νέο ψηφιακό...

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της...

Οι εικόνες από τη Θεσσαλία μετά την κακοκαιρία Daniel...

ΜΙΔΑ: Στο στόχαστρο τα αγροτικά ακίνητα –...

Σε λειτουργία μπαίνει τις επόμενες ημέρες το νέο ψηφιακό...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πολύ Υψηλός κίνδυνος Πυρκαγιάς την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 σε όλη την Κρήτη

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με...

Δήμος Αγίου Νικολάου:«1ος Νυχτερινός Αγώνας Δρόμου Αμμουδάρας – Κριτσάς»

Πρόσκληση σε Συνέντευξη Τύπου Την Κυριακή 19 Ιουλίου 2026 παραμονή...