Στο Αγαθονήσι για την 25η Μαρτίου ο Αλέξης Τσίπρας

Στο Αγαθονήσι για την 25η Μαρτίου ο Αλέξης Τσίπρας . Το Αγαθονήσι επέλεξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις επετειακές ….

Το Αγαθονήσι επέλεξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις επετειακές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, την ώρα που Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν μετατραπεί σε «φρούρια» υπό τον φόβο επεισοδίων.

Το Αγαθονήσι, που είναι το βορειότερο νησί του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος, έχει έκταση μόλις 13,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σύμφωνα με τις τελευταίες απογραφές περίπου 150 κατοίκους.

Σίγουρα αποτελεί ένα ακριτικό νησί, κάτι το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει την επιλογή του να μεταβεί εκεί, αλλά δεν μπορεί να μην σημειωθεί ότι οι πιθανότητες να έρθει αντιμέτωπος με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και υπέρ της Μακεδονίας είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με άλλα σημεία της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι υπό τον φόβο αποδοκιμασιών το ένα μετά το άλλο κυβερνητικά στελέχη ακύρωσαν τις εμφανίσεις τους σε παρελάσεις ανά τη χώρα.

Μετά τις αποδοκιμασίες που δέχθηκε πρόσφατα σε Βέροια και Κιλκίς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς επικαλέστηκε… προσωπικούς λόγους και ακύρωσε την επίσκεψή του στη Λάρισα.

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, όπως γνωστοποίησε με ανάρτησή του ο βουλευτής Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλο, ακύρωσε με τη σειρά της την παρουσία της στη σημερινή παρέλαση στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο πρωθυπουργός θα παραστεί στη δοξολογία και στην κατάθεση στεφάνων και θα παραμείνει λίγες ώρες στο Αγαθονήσι. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αγαθονησίου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open tv «θα έχουμε ιδιαίτερη συνάντηση στο γραφείο μου για να του εκθέσω τα προβλήματα του νησιού και να πω ότι θεωρώ σημαντική την επίσκεψη με την έννοια ότι είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται το νησί Πρωθυπουργός».

Το Αγαθονήσι έχει πλούσιο θαλάσσιο διαμελισμό, με απάνεμους όρμους και πολλές μικρές βραχονησίδες, όπως η Πίτα, η Στρογγυλή, το Νερονήσι, το Κατσαγάνι και το Κουνελονήσι. Εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 ως πολύτιμο καταφύγιο σπάνιων πουλιών.

Στους ιστορικούς χρόνους το Αγαθονήσι αναφέρεται ως Ψετούσσα, ο Θουκυδίδης το ονομάζει Τραγαία, ενώ ο Στράβων και ο Στέφανος ο Βυζάντιος το ονομάζουν -μαζί με τις γειτονικές νησίδες- Τραγαίαι και ο Πλούταρχος Τραγιά. Η Τραγαία είναι η πατρίδα του φιλοσόφου Θεόγιτου, μαθητή του Αριστοτέλη.
Στις 6 Αυγούστου 1824 κατέφυγε εδώ ο ηττημένος τουρκοαιγυπτιακός στόλος – άλλωστε ως το 14ο αιώνα αποτέλεσε και καταφύγιο πειρατών – ενώ στις 29 του ίδιου μήνα, διεξήχθη στα ανατολικά του νησιού η ναυμαχία του Γέροντα.

Το 1912, το Αγαθονήσι, ακολουθώντας τη μοίρα των Δωδεκανήσων, περιήλθε στην ιταλική κατοχή.

Στο Αγαθονήσι πραγματοποιήθηκε η πρώτη πράξη της Εθνικής μας αντίστασης κατά τον πόλεμο του 1940-1941.

Το 1943 το Αγαθονήσι το κατέλαβαν οι Γερμανοί και ενσωματώθηκε οριστικά στην Ελλάδα στις 7 Μαρτίου 1948.

Τα σχόλια είναι κλειστά.