«Στο τέλος θα μείνουν μόνο οι ξένοι» – Αντιδρούν οι κάτοικοι για την ανάπλαση στο κέντρο των Χανίων

Δήμαρχος: «Βάλαμε όσα περισσότερα πάρκινγκ μπορούσαμε»

«Στο τέλος θα μείνουν μόνο οι ξένοι» – Αντιδρούν οι κάτοικοι για την ανάπλαση στο κέντρο των Χανίων

 Ειδική παρουσίαση της μελέτης ανάπλασης για τα 30 οικοδομικά τετράγωνα πέριξ του ΚΤΕΛ έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων για τους κατοίκους που αντιδρούν στην συγκεκριμένη παρέμβαση, υποστηρίζοντας ότι θα χαθούν περίπου 300 θέσεις στάθμευσης. Όπως τόνισαν οι παρεμβάσεις αλλάζουν την φυσιογνωμία της πόλης και λειτουργούν προς όφελος του τουρισμού με την Δημοτική Αρχή να απαντά πως πρόκειται για έργα που θα αναβαθμίσουν αισθητικά και λειτουργικά την πόλη και την ζωή των κατοίκων.

«Επί της ουσίας θυσιάζονται 70 θέσεις» ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, εξηγώντας ότι αφαιρούνται συνολικά 150 θέσεις από τις υφιστάμενες αλλά σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και ο αριθμός των παράνομων θέσεων. Παράλληλα, έκανε  λόγο για την μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει ποτέ στην Κρήτη και για μια μελέτη η οποία θα αναβαθμίσει συνολικά την περιοχή και τις περιουσίες των κατοίκων και η οποία θα έχει διάρκεια στον χρόνο.

«Κάνετε έργα βιτρίνας και όχι ουσίας» ανταπάντησε κάτοικος, η οποία σημείωσε ότι η δημοτική Αρχή θα έπρεπε να έχει λύσει το θέμα της στάθμευσης με στοχευμένες παρεμβάσεις, περιφερειακά πάρκινγκ κλπ. Παράλληλα τόνισε πως η πόλη θα είναι μόνο τουριστική, πως οι δρόμοι παρέμβασης θα γίνουν όπως ο Κάτωλας, θα γεμίσουν τραπεζάκια στα πλακόστρωτα. «Είμαι 30 χρόνια κάτοικος, τα τελευταία τέσσερα δεν μπορώ να ζήσω στην πόλη μου. Με τον ποδηλατόδρομο διώξατε τα αυτοκίνητα από την Κυδωνίας και τα φορτώσατε σε εμάς» τόνισε.

«Στο τέλος θα μείνουν μόνο οι ξένοι. Εμείς θα αναγκαστούμε να φύγουμε, δεν θα μπορούμε να μείνουμε εδώ. Δεν είμαστε γραφικοί, θέλουμε να αλλάξει η πόλη αλλά να αλλάξει με έργα ουσίας» συμπλήρωσε.

Η παρέμβαση περιλαμβάνει 34.700 τμ σε 30 οικοδομικά τετράγωνα που περικλείονται από τις οδούς Κισσάμου, Καραϊσκάκη, Κυδωνίας και Μ. Μπότσαρη  και εντάσσεται στο πλαίσιο των συνολικότερων παρεμβάσεων που υλοποιούνται στην πόλη καθώς έρχεται να «κουμπώσει» με τα έργα στην Χ’μίχαλη Γιάνναρη και Σκαλίδη και στους δρόμους πέριξ της πλατείας 1866 και στόχος είναι να βελτιωθεί αισθητικά και λειτουργικά το κέντρο των Χανίων!

«Οξύνθηκαν τα πνεύματα χωρίς καν να έχουμε μπει σε διαδικασία διαλόγου. Αντιλαμβάνομαι τη δυσφορία που μπορεί να προκαλεί αυτή η αίσθηση της αλλαγής αλλά είμαστε εδώ για να δείτε την παρουσίαση και να ακουστούν όλες οι πλευρές» τόνισε ο κ. Σημανδηράκης, απευθυνόμενος στους κατοίκους.

«Βάλαμε όσες περισσότερες θέσεις μπορούσαμε» τόνισε ο αντιδήμαρχος τεχνικός υπηρεσιών, Μιχάλης Καλογριδάκης. «Οι εσοχές θα δοθούν στους μόνιμους κατοίκους. Θα διαθέτετε κάρτες με τις οποίες θα μπορείτε να παρκάρετε εσείς όχι ο καθένας όπως γίνεται τώρα» εξήγησε συμπληρώνοντας ότι θα προβλέπεται μία θέση για κάθε νοικοκυριό.

«Με 30 ευρώ τον μήνα θα μπορείτε να βάζετε το αυτοκίνητο 9 το βράδυ με 9 το πρωί στο δημοτικό γκαράζ της Περίδου» τόνισε.

Την παρουσίαση της μελέτης έκανε η αρχιτέκτονας Μαρίνα Μιχαηλίδου, η οποία ξεκίνησε αναφερόμενη στα σημαντικά προβλήματα που εντοπίζονται τώρα στην περιοχή παρέμβασης και τα οποία αφορούν προσβασιμότητα αλλά και ασφάλεια και εξηγώντας ότι πρόκειται για μια ήπια παρέμβαση στα πεζοδρόμια, τις ράμπες, τη σήμανση, τις διαβάσεις ενώ θα ενισχυθεί ο φωτισμός, θα προχωρήσουν φυτεύσεις και παράλληλα θα αναβαθμιστούν όλα τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Όπως τόνισε η παρόδια στάθμευση θα οργανώνεται στην μία πλευρά του δρόμου (για τους περισσότερους δρόμους με εξαίρεση την οδό Ζυμβρακάκηδων) ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται όπως σήμερα.

Κάτοικοι: Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη

Εκ μέρους των κατοίκων εκφράστηκε η άποψη ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην δημοτική Αρχή σε σχέση με την υπόσχεση ότι θα υπάρχει περιφρούρηση της στάθμευσης ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρκάρουν τρίτοι. Ακόμα, ζήτησαν διευκρινίσεις σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα των έργων.

Αναλυτικά η μελέτη και η υφιστάμενη εικόνα

zarpanews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.