Στοιχεία σοκ από τη Eurostat…

Στοιχεία σοκ από τη Eurostat…

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Eurostat, στην Ελλάδα η ακρίβεια παρουσιάζεται σε αγαθά όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας που σε… ένα βαθμό η χώρα μας έχει παραγωγή και δεν εξαρτάται από τις εισαγωγές. Ένα απο τα προβλήματα είναι ότι οι ζωοτροφές και λιπάσματα έχουν αυξηθεί υπέρμετρα το τελευταίο 12μηνο χωρίς να υπάρχει πρόνοια για τους παραγωγούς.

Με βάση τα εν λόγω στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής στην Ελλάδα είναι αυξημένος για τον μήνα Δεκέμβριο του 2022 σε αντιστοίχιση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, τρέχει με ρυθμό 15,6%.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ. Διαμορφώνεται σε 18,2%, ενώ υψηλότερος από την Ελλάδα είναι σε χώρες όπως η Γερμανία με 20,5%, η Πορτογαλία με 20,4% και η Ισπανία με 15,90%, ενώ αντίθετα χαμηλότερος είναι στην Ιταλία με 13,3%.

Εκείνο πάντως που κάνει την κατάσταση στην Ελλάδα να μοιάζει ίσως περισσότερο σε σχέση με τις άλλες χώρες είναι το γεγονός ότι οι τιμές σε προϊόντα που έχουν περίοπτη θέση στο οικογενειακό καλάθι, είναι πολύ υψηλές, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα κρέατα (αιγοπρόβειο, χοιρινό και βόειο), τα γαλακτοκομικά και το ελαιόλαδο.

Το γιαούρτι, η τιμή του έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο κατά 26,6% στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 23,6% στην Ε.Ε. Επίσης σύμφωνα με την Eurostat στην Ελλάδα το αιγοπρόβειο κρέας έχει ακριβύνει πολύ περισσότερο από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Συγκεκριμένα παρουσίασε αύξηση κατά 10,10% στην Ελλάδα, έναντι 2,3% στην Ισπανία, 8,3% στην Πορτογαλία και 9% στην Ιταλία.

Το βόειο αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 18,7%, ενώ σε μέσα επίπεδα στην ΕΕ η αύξηση ήταν 13,90%. Αντίστοιχα για το χοιρινό η άνοδος ήταν 19,7% και στην ΕΕ ήταν 18,4%. Μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σύγκριση με την Ισπανία και την Ιταλία καταγράφηκαν στα τυριά (25,2% στην Ελλάδα έναντι 22,10% στην Ισπανία και 17,50% στην Ιταλία), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 26,90%.

Υψηλή ετήσια αύξηση έχει καταγραφεί και στο φρέσκο γάλα 26%, ενώ στην Ε.Ε. ήταν 31,10%. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη αν συνυπολογίσει κανείς ότι ούτως η άλλος η μέση τιμή στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Διαμορφώνεται στο 1,63 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,37 ευρώ ανά λίτρο στην Ισπανία και 1,04 ευρώ ανά λίτρο στην Πορτογαλία…

libre.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.