Συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνης σε διαδικτυακή εκδήλωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία

Ημερομηνία:

Συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνης σε διαδικτυακή εκδήλωση της
Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)
για την προώθηση του Προσβάσιμου Τουρισμού στη χώρα μας

Ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετείχε σε ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την προώθηση του Προσβάσιμου Τουρισμού στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022, με τη συμμετοχή πολιτών, φορέων πολιτικών και σχεδιασμού, επαγγελματιών του Τουρισμού, φοιτητών και επιστημόνων.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Pathways of Accessible Heritage Tourism, με την κωδική ονομασία Access2Heritage, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Interreg V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν θέματα όπως οι ανάγκες και οι ευκαιρίες που επιτάσσουν την ανάπτυξη του Προσβάσιμου Τουρισμού, οι αρχές που διέπουν τη σχεδίαση και παροχή συμπεριληπτικών τουριστικών εμπειριών χωρίς αποκλεισμούς, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας σε σχέση με αντίστοιχους προορισμούς και οι προκλήσεις για τη διεκδίκηση νέων, δυναμικών Αγορών.
Κεντρικός εισηγητής ήταν ο κ. Αλέξανδρος Μουρούζης, ο οποίος, αφού παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση και τα εμπόδια προσβασιμότητας στον Τουρισμό (αρχιτεκτονικά, φυσικά, επικοινωνιακά, τεχνολογικά, συμπεριφορικά και κανονιστικά), αναφέρθηκε σε επιτυχημένα παραδείγματα από όλον τον κόσμο και επικεντρώθηκε στη σημασία ενός ισχυρού στρατηγικού σχεδιασμού με βασικούς πυλώνες την προσβασιμότητα, το ανθρώπινο δυναμικό, τις υπηρεσίες και την πληροφόρηση.
Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο, κα Πέπη Μπιρλιράκη, «Ο Προσβάσιμος Τουρισμός δεν αποτελεί ούτε νέα ούτε εναλλακτική μορφή Τουρισμού. Είναι η εξασφάλιση ενός προσβάσιμου, υγιούς και βιώσιμου περιβάλλοντος, στο οποίο έχουν δικαίωμα όλοι οι άνθρωποι, τόσο καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους όσο και λόγω ειδικών συνθηκών που φέρουν αλλαγές στην καθημερινότητα, όπως ατυχήματα, εγκυμοσύνη, ασθένειες, κ.λπ. και μπορούν να επηρεάσουν τον καθένα από εμάς.
Η έλλειψη πληροφόρησης για τις διαθέσιμες προσβάσιμες υπηρεσίες ενός προορισμού σε συνδυασμό με την απουσία προσβασιμότητας σε όλα τα στάδια της τουριστικής εμπειρίας (κρατήσεις, διαμονή, σίτιση, μεταφορές, ψυχαγωγία, κ.λπ.) αποτελούν κρίσιμους ανασταλτικούς παράγοντες για έναν τεράστιο αριθμό εν δυνάμει επισκεπτών.
Ο Δήμος Ρεθύμνης αποτέλεσε την πρώτη πόλη στην Ελλάδα με οδηγό προσβασιμότητας, καθώς, με τον αδελφοποιημένο Δήμο Αγίας Νάπας της Κύπρου και την Ε.Σ.Α.μεΑ, σχεδίασαν και υλοποίησαν το έργο «Αγία Νάπα-Ρέθυμνο: Καθολικά Προσβάσιμες Πόλεις», ενώ συνεχίζει σταθερά τις δράσεις Βιώσιμης Κινητικότητας και επενδύει σε υποδομές και εργαλεία εφαρμογής και αξιοποίησης που διασφαλίζουν προσβάσιμο περιβάλλον για κατοίκους και επισκέπτες.
Ακριβής πληροφόρηση, προστασία, ασφάλεια, συμπερίληψη και στοχευμένη προβολή είναι τα στοιχεία που συνθέτουν έναν βιώσιμο προορισμό και, μαζί με τη σωστή εκπαίδευση και συμπεριφορά κατοίκων και επαγγελματιών, διασφαλίζουν τη σύγχρονη και δίκαιη μορφή κάθε είδους Μαζικού, Θεματικού ή Εναλλακτικού Τουρισμού.
Το Τμήμα Τουρισμού, όπως κάθε χρόνο, έχει εντάξει και για το 2023 στον σχεδιασμό και το marketing plan του, ενημερωτικές δράσεις και προβολή του Ρεθύμνου ως προσβάσιμο προορισμό, πάντα σε συνεργασία με όλα τα Τμήματα και τις Υπηρεσίες που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα.»

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

«Ήταν ένα μικρό κρεβάτι»: Τα παιδιά μας...

Σε απόλυτα γιορτινό κλίμα ο Θεατρικός Περίπλους ετοιμάζεται να...

“Rethymno Cretan Kings – Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού!”

Η ομάδα στηρίζει την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών Με...

«Ήταν ένα μικρό κρεβάτι»: Τα παιδιά μας...

Σε απόλυτα γιορτινό κλίμα ο Θεατρικός Περίπλους ετοιμάζεται να...

“Rethymno Cretan Kings – Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού!”

Η ομάδα στηρίζει την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών Με...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Καιρός: Έρχονται ισχυρές βροχές στην Κρήτη – Αναλυτική πρόγνωση μέχρι την Παρασκευή

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανές έντονες καταιγίδες αναμένονται...

Ηράκλειο: Επιχείρηση της Πυροσβεστικής για άνδρα που εγκλωβίστηκε στα Αστερούσια Όρη

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Κυριακής για τη διάσωση...

Η Αγάπη Μικρού νέα πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Χανίων

Η κα. Μικρού είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην...