Συνάντηση στην παραλία του Ελαφονησίου για την προστασία των οικοτόπων

Συνάντηση στην παραλία του Ελαφονησίου για την προστασία των οικοτόπων

Την ερχόμενη Πέμπτη 12 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην παραλία Ελαφονησίου στο πλαίσιο του έργου: «Διαχειριστικές δράσεις με σκοπό την επίτευξη της Ικανοποιητικής Κατάστασης Διατήρησης (FV) του φυτικού είδους, προτεραιότητας της Οδηγίας των Οικοτόπων, Androcymbium rechingeri Greuter (1842) στην Ελλάδα».

Σκοπός της συνάντησης/ενημέρωσης είναι η παρουσίαση των δράσεων του έργου που υλοποιήθηκαν στην περιοχή Ελαφονησίου και αφορούν την προστασία του φυτού Androcymbium rechingeri, το οποίο χαρακτηρίζεται απειλούμενο (Κινδυνεύον) σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και περιλαμβάνεται στα παραρτήματα ΙΙ (ως είδος Προτεραιότητας) και IV της Οδηγίας των Οικοτόπων, και προστατεύεται από το Π.Δ. 67/81 και από τη Συνθήκη της Βέρνης. Το μικρό κρινάκι εντοπίζεται στη Νησίδα Ήμερη Γραμβούσα, κατά μήκος της παραλίας των Φαλασάρνων, στην παραλία Ελαφονήσι και στη νησίδα Ελαφονήσι.

Οι δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνουν:

• Περιφράξεις/οριοθέτηση μονοπατιών για την άρση των πιέσεων και απειλών που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο είδος στις περιοχές Ελαφονησίου και Φαλασάρνων
• Εκτός τόπου διατήρηση του είδους στην Τράπεζα Σπόρων του ΜΑΙΧ.
• Επί τόπου διατήρηση του είδους: επανεγκατάσταση ή ενίσχυση του πληθυσμού όπου απαιτείται.
• Ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις.

Εκτός από την προστασία, οι δράσεις για την ανάδειξη του Androcymbium rechingeri αναμένεται να συμβάλλουν στην προώθηση του φυσιολατρικού τουρισμού προσελκύοντας επισκέπτες στις περιοχές του Ελαφονησίου και των Φαλασάρνων κατά την χειμερινή περίοδο (Δεκέμβριο-Ιανουάριο) που το φυτό είναι σε ανθοφορία.

Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ: «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2020» και συγκεκριμένα στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1: ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ. ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: € 80.000,00.

Φορέας υλοποίησης είναι η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Χανίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και της Μονάδαw Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.).ertnews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.