Συνεχίζεται το εργο Ανάδειξης του υστερομινωικού νεκροταφείου Αρμένων

Ημερομηνία:

υνεχίζεται το εργο «Ανάδειξη Υστερομινωικού ΙΙΙ Νεκροταφείου Αρμένων Ρεθύμνου – Α΄ Φάση», ενταγμένο στο Ε.Π. «Κρήτη 2014-2020» το οποίο εκτελείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου δι’ αυτεπιστασίας.

Στόχος των εργασιών συντήρησης είναι να βελτιωθεί η κατάσταση διατήρησης των 232 τάφων και να περιοριστούν οι παράγοντες φθοράς τους, λαμβάνοντας υπόψη την θέση των τάφων εντός δάσους των βελανιδιών και της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας του χώρου, η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής υπόστασης του μνημείου.

Τα υλικά και οι εργασίες συντήρησης επιλέχθηκαν μετά από βιβλιογραφική έρευνα και πειραματισμό, καθώς και αξιολόγηση των περιβαλλοντικών συνθηκών, όπως αυτές καταγράφτηκαν από τους εγκατεστημένους θερμοϋδρογράφους εντός επιλεγμένων τάφων. Οι θάλαμοι των τάφων παρουσιάζουν ομοιότητες με περιπτώσεις σπηλαίων, και για το λόγο αυτό λάβαμε υπόψη την σχετική βιβλιογραφία και αντίστοιχες επιλογές υλικών και εφαρμογών συντήρησης, σε συνεργασία με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Έρευνας και Τεχνικής Υποστήριξης Μελετών και Έργων Αναστήλωσης Καλλιόπη Κουζέλη, η οποία είχε συντάξει την μελέτη συντήρησης.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι συμβατά με το ασβεστολιθικό υλικό και φιλικά προς το περιβάλλον. Η εμπόδιση εισχώρησης ασβών στο εσωτερικό των θαλάμων, οι οποίοι ευθύνονταν για διάνοιξη οπών σε τοιχώματα τάφων, επιτυγχάνεται με χρήση συσκευών υπερήχων.

Ενδεικτικά παρουσιάζεται στις φωτογραφίες η συντήρηση του Τάφου 159, η οποία αποτέλεσε πρόκληση για την ομάδα συντήρησης, λόγω των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών συνθηκών και της έντονης ανάπτυξης βιολογικών επικαθήσεων μέσα στον τάφο. Για την διασφάλιση της υγείας δόθηκε βαρύτητα στον εξοπλισμό προστασίας των συντηρητών.


rethemnosnews.gr

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ρέθυμνο:Πλήθος κόσμου στις πρώτες τρεις παραστάσεις της...

Το κοινό είχε την μεγάλη ευκαιρία να απολαύσει την...

Η Δομή Συσσιτίου Δήμου Ρεθύμνης ευχαριστεί τους...

ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ (Σύμπραξη: Δ. Ρεθύμνης & ΑΜΚΕ «Ξένιος Ζευς») ΤΗΛ...

Ρέθυμνο:Πλήθος κόσμου στις πρώτες τρεις παραστάσεις της...

Το κοινό είχε την μεγάλη ευκαιρία να απολαύσει την...

Η Δομή Συσσιτίου Δήμου Ρεθύμνης ευχαριστεί τους...

ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ (Σύμπραξη: Δ. Ρεθύμνης & ΑΜΚΕ «Ξένιος Ζευς») ΤΗΛ...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Στη Χαϊδελβέργη αύριο η πρώτη διεθνής παρουσίαση της αρχαιολογικής έρευνας στην Παπούρα

Θα περιλαμβάνει δύο υβριδικές διαλέξεις με φυσική παρουσία και...

Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Τέλος στο «πορτάκι της ντροπής» – Η λύση που βάζει φρένο στις ουρές

Λύση στο χρόνιο κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργούνταν στις αφίξεις...

Youth Pass 2026: Αντίστροφη μέτρηση για τα 150 ευρώ – Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις

Λίγες ημέρες απομένουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής...

«Αυτισμός: Ακολουθώντας τα βήματα στη διαδρομή του φάσματος»

Ενδιαφέρουσα ημερίδα την Τετάρτη 13 Μαΐου και ώρα 09:30...