Συνεχίζεται το εργο Ανάδειξης του υστερομινωικού νεκροταφείου Αρμένων

Ημερομηνία:

υνεχίζεται το εργο «Ανάδειξη Υστερομινωικού ΙΙΙ Νεκροταφείου Αρμένων Ρεθύμνου – Α΄ Φάση», ενταγμένο στο Ε.Π. «Κρήτη 2014-2020» το οποίο εκτελείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου δι’ αυτεπιστασίας.

Στόχος των εργασιών συντήρησης είναι να βελτιωθεί η κατάσταση διατήρησης των 232 τάφων και να περιοριστούν οι παράγοντες φθοράς τους, λαμβάνοντας υπόψη την θέση των τάφων εντός δάσους των βελανιδιών και της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας του χώρου, η οποία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής υπόστασης του μνημείου.

Τα υλικά και οι εργασίες συντήρησης επιλέχθηκαν μετά από βιβλιογραφική έρευνα και πειραματισμό, καθώς και αξιολόγηση των περιβαλλοντικών συνθηκών, όπως αυτές καταγράφτηκαν από τους εγκατεστημένους θερμοϋδρογράφους εντός επιλεγμένων τάφων. Οι θάλαμοι των τάφων παρουσιάζουν ομοιότητες με περιπτώσεις σπηλαίων, και για το λόγο αυτό λάβαμε υπόψη την σχετική βιβλιογραφία και αντίστοιχες επιλογές υλικών και εφαρμογών συντήρησης, σε συνεργασία με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Έρευνας και Τεχνικής Υποστήριξης Μελετών και Έργων Αναστήλωσης Καλλιόπη Κουζέλη, η οποία είχε συντάξει την μελέτη συντήρησης.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι συμβατά με το ασβεστολιθικό υλικό και φιλικά προς το περιβάλλον. Η εμπόδιση εισχώρησης ασβών στο εσωτερικό των θαλάμων, οι οποίοι ευθύνονταν για διάνοιξη οπών σε τοιχώματα τάφων, επιτυγχάνεται με χρήση συσκευών υπερήχων.

Ενδεικτικά παρουσιάζεται στις φωτογραφίες η συντήρηση του Τάφου 159, η οποία αποτέλεσε πρόκληση για την ομάδα συντήρησης, λόγω των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών συνθηκών και της έντονης ανάπτυξης βιολογικών επικαθήσεων μέσα στον τάφο. Για την διασφάλιση της υγείας δόθηκε βαρύτητα στον εξοπλισμό προστασίας των συντηρητών.


rethemnosnews.gr

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Η Κρήτη ποντάρει στους Ινδικούς γάμους –...

Ο γαμήλιος τουρισμός ως «όχημα» για είσοδο στην αγορά...

Ρέθυμνο:Σύλληψη δύο ατόμων για κλοπή,αφαίρεσαν από αυτοκίνητο...

Σύλληψη -2- ημεδαπών για κλοπή Συνελήφθησαν χθες (29.05.2026) απογευματινές...

Η Κρήτη ποντάρει στους Ινδικούς γάμους –...

Ο γαμήλιος τουρισμός ως «όχημα» για είσοδο στην αγορά...

Ρέθυμνο:Σύλληψη δύο ατόμων για κλοπή,αφαίρεσαν από αυτοκίνητο...

Σύλληψη -2- ημεδαπών για κλοπή Συνελήφθησαν χθες (29.05.2026) απογευματινές...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Νέα έκκληση της Unesco για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Αρκετά κράτη μέλη της Unesco υποστήριξαν το ελληνικό αίτημα...

Επιστροφές εισφορών από τον e-ΕΦΚΑ: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

Σε νέα καταβολή επιστροφών προχωρά ο e-ΕΦΚΑ, επιστρέφοντας αχρεωστήτως...

Η Κρήτη ποντάρει στους Ινδικούς γάμους – Διαρκούν ως 7 μέρες, έχουν εκατοντάδες καλεσμένους

Ο γαμήλιος τουρισμός ως «όχημα» για είσοδο στην αγορά...

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Η έκθεση Τυχεροπούλου φέρνει ανατροπές

Σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε η Τυχεροπούλου για...