Συνεχίζονται οι παράλληλες εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης στον Δήμο Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων τιμής και μνήμης που διοργανώνει για την 81η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης, πραγματοποίησε την Πέμπτη 2 Ιουνίου τελετές μνήμης για τους πεσόντες αγωνιστές, στο Πατελάρι και στο Κοντομαρί, σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τις Ενορίες.

Εκδήλωση τιμής διοργανώθηκε στο Μνημείο Εκτελεσθέντων στο Πατελάρι της Κοινότητας Βρυσών, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμο Πλατανιά και τους Τοπικούς Φορείς.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ κ. Ευτύχης Μαυρογένης, ο οποίος ανέφερε, “…εκατοντάδες απλοί άνθρωποι εκτελέστηκαν άλλοι για αντίποινα και άλλοι για την αντίσταση που προέβαλαν υπερασπίζοντας τη γη που γεννήθηκαν”, ενώ τόνισε ότι “αυτές τις ημέρες δεν μπορούμε να τα βλέπουμε τυπικά κάνοντας μια τυπική παρουσία σε τέτοιες συγκεντρώσεις με απλά μνημόσυνα. Πρέπει να είναι μνημόσυνα ενδυνάμωσης της σκέψης μας.

Πρέπει να σκεφτόμαστε πως κάποιοι άνθρωποι… αλέσθηκαν κυριολεκτικά στα γρανάζια των ναζιστικών δυνάμεων. Κι ενώ όλα αυτά που είχαν συμβεί θα έπρεπε να είχαν συνετίσει κυβερνήσεις, διαπιστώνουμε ότι οι πόλεμοι είχαν και έχουν συνέχεια σε πολλά μέρη του κόσμου…”. Στην εκδήλωση επίσης παρέστησαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Γιάννης Μανούσακας και Αλέξης Μαρινάκης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πλατανιά κ. Δημήτρης Ανθούσης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βρυσών κ. Μανόλης Φραγκεδάκης, εκπρόσωποι φορέων , κομμάτων, συλλόγων και κάτοικοι της περιοχής.

Επίσης, στην εκδήλωση στο μνημείο Εκτελεσθέντων στο μαρτυρικό χωριό Κοντομαρί, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, ενώ σε χαιρετισμό του που μετέφερε ο Αντιδήμαρχος Πλατανιά κ. Γιώργος Καλαϊτζάκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος για υπηρεσιακούς λόγους δεν παρεβρέθηκε στην εκδήλωση, ανέφερε ότι “ ο Δήμος Πλατανιά, σε συνεργασία με το προηγούμενο αλλά και το παρόν τοπικό συμβούλιο, διεκδικήσαμε και πετύχαμε την αναγνώριση της κοινότητας Κοντομαρίου ως μαρτυρικό χωριό, με στόχο, οι θηριωδίες του κατακτητή και ο φόρος αίματος που πλήρωσαν οι κάτοικοι του να παραμείνουν στη μνήμη μας ενώ ταυτόχρονα το Κοντομαρί, ως ιστορικό τοπόσημο να αποτελεί μια διαχρονική πηγή γνώσης της ιστορίας μας, κυρίως για τη νέα γενιά” .

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού ο Αιδ. π.Γεώργιος Περάκης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ Κυδωνίας και Αποκορώνου, ο εφημέριος της Ενορίας Κοντομαρίου π. Δημήτριος Κατσιαδάκης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Αντώνης Παπαδεράκης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντομαρίου κ. Αντώνης Ακρωτηριανάκης και εκ μέρους του Δικτύου Μαρτυρικών Χωριών ο κ. Σπύρος Δαράκης. Επίσης παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Πλατανιά κ. Γιώργος Καλαϊτζάκης, Χρυσούλα Μαραγκουδάκη και Χαρίτων Μπομπολάκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ κ. Ευτύχης Μαυρογένης , ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πλατανιά και Δ/ντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά κ. Γιάννης Δαράκης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πλατανιά κ.Γιάννης Μαλακωνάκης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πλατανιά κ. Δημήτρης Ανθούσης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κοντομαρίου κ. Μαρίνος Δρακουλάκης, ο Δ/ντης του Γυμνασίου Πλατανιά κ. Βασίλης Παπαστάμος, απόγονοι των εκτελεσθέντων, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, της Ελληνικής Αστυνομίας, συλλόγων και πολιτικών κομμάτων. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Σοφία Μαλανδράκη-Κρασουδάκη, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό της ομαδικής εκτέλεσης άμαχου πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση ριζίτικου τραγουδιού από τη Ριζίτικη Παρέα Νέας Κυδωνίας και ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα από τον Δήμο Πλατανιά και τους τοπικούς φορείς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση φωτογραφιών, με τη συνδρομή μαθητών από το Γυμνάσιο Πλατανιά, από την εκτέλεση των κατοίκων του Κοντομαρίου.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις τηρήθηκαν το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο και τα μέτρα προστασίας κατά του ιού COVID 19.

Τα σχόλια είναι κλειστά.