ΣΥΡΙΖΑ:Να αναθεωρήσει η κυβέρνηση την απόφασή της για την τσικουδιά και το τσίπουρο

Ημερομηνία:

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για άλλη μια φορά δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο απέναντι στους αγρότες και ιδιαίτερα στους μικρούς αμπελοκαλλιεργητές, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που αφορούν το τσίπουρο και την τσικουδιά.

Πιστή στον σκληρό νεοφιλελευθερισμό, τον οποίο υπηρετεί, προσπαθεί μέσα από το νομοσχέδιο που αφορά την ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ 2020/93 ΕΟΚ, για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, να στερήσει από τους μικρούς αμπελοκαλλιεργητές μια παραγωγική διέξοδο, η οποία πολλές φορές τα τελευταία χρόνια δίδει λύση στην διάθεση της παραγωγής τους.

Το νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει προς ψήφιση, εντελώς αυθαίρετα και χωρίς καμιά αιτιολογία, απαγορεύει στου μικρούς διήμερους αποσταγματοποιούς να χρησιμοποιούν την ονομασία τσικουδιά και τσίπουρο αντίστοιχα. Οι μικροί παραγωγοί θα πρέπει στο εξής να χρησιμοποιούν για το προϊόν τους την ονομασία «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων».

Εκχωρεί δηλαδή το δικαίωμα χρήσης των ονομάτων τσικουδιά και τσίπουρο στους μεγάλους ποτοποιούς, σε βάρος των μικρών παραγωγών και ο λόγος είναι προφανής: Τα παραδοσιακά ποτά (τσικουδιά – τσίπουρο) έχουν κατακτήσει μεγάλο μέρος της κατανάλωσης και πραγματοποιούν σημαντικές πωλήσεις, μετά από πολλές προσπάθειες, εκ μέρους των μικρών παραγωγών, οι οποίοι τα παράγουν με τον κλασικό τρόπο.

Χαρακτηρίζουμε την προσπάθεια αυτή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) πραξικοπηματική και αυθαίρετη, αφού μέχρι σήμερα από κανένα κείμενο Ευρωπαϊκής η Εθνικής νομοθεσίας δεν προκύπτει υποχρέωση αλλαγής των ονομάτων τσικουδιά και τσίπουρο, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία συζήτηση ούτε σε Εθνικό, ούτε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για αλλαγή ορολογίας και σε κανένα νομικό κείμενο της Ευρωπαϊκής ή της Εθνικής νομοθεσίας δεν περιγράφεται αυτός ο όρος.

Καλούμε το ΥΠΑΑΤ να αναθεωρήσει την απόφαση του και να αποκαταστήσει την παραδοσιακή ονομασία τσικουδιά και τσίπουρο.
Σαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούμε τους αμπελοκαλλιεργητές του Ν. Ηρακλείου και της Κρήτης, καθώς και τους γνήσιους εκπροσώπους των αγροτών, να δηλώσουν ξεκάθαρα, χωρίς μισόλογα και χωρίς περιστροφές, την έντονη αντίθεση τους απέναντι στην απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης.
Δηλώνομε ότι θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό τρόπο, για να ματαιώσουμε αυτή την απόφαση.
Θα προσπαθήσουμε με όλα τα μέσα να αποτρέψουμε την αδικία αυτή σε βάρος των μικρών αμπελοκαλλιεργητών και διήμερων αποσταγματοποιών και καλούμε όλους τους αγρότες να είναι σε εγρήγορση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους, όποτε χρειαστεί.

Ομάδα Εργασίας Αγροτικής Πολιτικής
της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

ΕΟΤ: Road Show της Ελλάδας σε πέντε...

Οι εκπρόσωποι των γερμανικών τουριστικών γραφείων, επιβεβαίωσαν ότι παρά...

Κρήτη: Πολύωρες διακοπές ρεύματος τη Δευτέρα –...

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 6 Ιουλίου...

ΕΟΤ: Road Show της Ελλάδας σε πέντε...

Οι εκπρόσωποι των γερμανικών τουριστικών γραφείων, επιβεβαίωσαν ότι παρά...

Κρήτη: Πολύωρες διακοπές ρεύματος τη Δευτέρα –...

Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 6 Ιουλίου...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

ΕΟΤ: Road Show της Ελλάδας σε πέντε γερμανικές πόλεις ενισχύει το ενδιαφέρον των Γερμανών επαγγελματιών τουρισμού

Οι εκπρόσωποι των γερμανικών τουριστικών γραφείων, επιβεβαίωσαν ότι παρά...

«Σύνδρομο κινητού»: Αδυναμία στα χέρια και θολή όραση, αναγνωρίζετε τα συμπτώματα;

Οι ηλεκτρονικές συσκευές επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα με τρόπους...

Θρίλερ στο Παγκράτι: Βρέθηκε πτώμα άνδρα σε διαμέρισμα

Πτώμα άνδρα σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε σε διαμέρισμα στην...

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαία βυζαντινή πόλη στη δυτική έρημο της Αιγύπτου

Η πόλη του 4ου αιώνα περιλάμβανε οικιστικά και θρησκευτικά...