ΣΥΡΙΖΑ:Να αναθεωρήσει η κυβέρνηση την απόφασή της για την τσικουδιά και το τσίπουρο

Ημερομηνία:

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για άλλη μια φορά δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο απέναντι στους αγρότες και ιδιαίτερα στους μικρούς αμπελοκαλλιεργητές, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που αφορούν το τσίπουρο και την τσικουδιά.

Πιστή στον σκληρό νεοφιλελευθερισμό, τον οποίο υπηρετεί, προσπαθεί μέσα από το νομοσχέδιο που αφορά την ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ 2020/93 ΕΟΚ, για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, να στερήσει από τους μικρούς αμπελοκαλλιεργητές μια παραγωγική διέξοδο, η οποία πολλές φορές τα τελευταία χρόνια δίδει λύση στην διάθεση της παραγωγής τους.

Το νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρει προς ψήφιση, εντελώς αυθαίρετα και χωρίς καμιά αιτιολογία, απαγορεύει στου μικρούς διήμερους αποσταγματοποιούς να χρησιμοποιούν την ονομασία τσικουδιά και τσίπουρο αντίστοιχα. Οι μικροί παραγωγοί θα πρέπει στο εξής να χρησιμοποιούν για το προϊόν τους την ονομασία «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων».

Εκχωρεί δηλαδή το δικαίωμα χρήσης των ονομάτων τσικουδιά και τσίπουρο στους μεγάλους ποτοποιούς, σε βάρος των μικρών παραγωγών και ο λόγος είναι προφανής: Τα παραδοσιακά ποτά (τσικουδιά – τσίπουρο) έχουν κατακτήσει μεγάλο μέρος της κατανάλωσης και πραγματοποιούν σημαντικές πωλήσεις, μετά από πολλές προσπάθειες, εκ μέρους των μικρών παραγωγών, οι οποίοι τα παράγουν με τον κλασικό τρόπο.

Χαρακτηρίζουμε την προσπάθεια αυτή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) πραξικοπηματική και αυθαίρετη, αφού μέχρι σήμερα από κανένα κείμενο Ευρωπαϊκής η Εθνικής νομοθεσίας δεν προκύπτει υποχρέωση αλλαγής των ονομάτων τσικουδιά και τσίπουρο, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία συζήτηση ούτε σε Εθνικό, ούτε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για αλλαγή ορολογίας και σε κανένα νομικό κείμενο της Ευρωπαϊκής ή της Εθνικής νομοθεσίας δεν περιγράφεται αυτός ο όρος.

Καλούμε το ΥΠΑΑΤ να αναθεωρήσει την απόφαση του και να αποκαταστήσει την παραδοσιακή ονομασία τσικουδιά και τσίπουρο.
Σαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούμε τους αμπελοκαλλιεργητές του Ν. Ηρακλείου και της Κρήτης, καθώς και τους γνήσιους εκπροσώπους των αγροτών, να δηλώσουν ξεκάθαρα, χωρίς μισόλογα και χωρίς περιστροφές, την έντονη αντίθεση τους απέναντι στην απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης.
Δηλώνομε ότι θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό τρόπο, για να ματαιώσουμε αυτή την απόφαση.
Θα προσπαθήσουμε με όλα τα μέσα να αποτρέψουμε την αδικία αυτή σε βάρος των μικρών αμπελοκαλλιεργητών και διήμερων αποσταγματοποιών και καλούμε όλους τους αγρότες να είναι σε εγρήγορση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους, όποτε χρειαστεί.

Ομάδα Εργασίας Αγροτικής Πολιτικής
της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κτηματογράφηση: Στον… αέρα και σε κίνδυνο περιουσίες...

Συνάντηση με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου. Τον κίνδυνο...

Ηράκλειο: Ερευνητές του ΙΤΕ αποκάλυψαν νέο μηχανισμό...

Μια σημαντική ανακάλυψη που φωτίζει τους μοριακούς μηχανισμούς της...

Κτηματογράφηση: Στον… αέρα και σε κίνδυνο περιουσίες...

Συνάντηση με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου. Τον κίνδυνο...

Ηράκλειο: Ερευνητές του ΙΤΕ αποκάλυψαν νέο μηχανισμό...

Μια σημαντική ανακάλυψη που φωτίζει τους μοριακούς μηχανισμούς της...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Κτηματογράφηση: Στον… αέρα και σε κίνδυνο περιουσίες στην Κρήτη – Στην Αθήνα οι δικηγόροι

Συνάντηση με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου. Τον κίνδυνο...

«Οδύσσεια» : Πάνω από 80.000 εισιτήρια στο πρώτο διήμερο προβολών

Η μεγάλη προσέλευση δεν περιορίστηκε στα multiplex, αλλά αποτυπώθηκε...

Ελληνικό διαβατήριο: Τι αλλάζει με την ένταξή του στο Gov.gr Wallet

Το ελληνικό διαβατήριο ενσωματώνεται στο Gov.gr Wallet, δίνοντας στους...