Τα Ανώγεια τίμησαν τα 82 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της 13ης Αυγούστου 1944

Ημερομηνία:

Στ. Αρναουτάκης: «Βαριά η παρακαταθήκη των Ανωγείων, να μην συμβιβαζόμαστε με τον φόβο και να στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή αυταρχισμού»

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν σήμερα στα Ανώγεια οι επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 82 χρόνων από το Τρίτο Ολοκαύτωμα της ιστορικής κωμόπολης.

Η τοπική κοινωνία τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, που κορυφώθηκε με την καταστροφή της 13ης Αυγούστου 1944, μία από τις πιο οδυνηρές στιγμές της ιστορίας των Ανωγείων. Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η διέλευση μαχητικών αεροσκαφών F-16 πάνω από το χωριό, ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων και στους αγώνες για ελευθερία.

Στις εκδηλώσεις που έγιναν παρουσία του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή

Χατζηδάκη, παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων, αναδεικνύοντας το μήνυμα της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της παρακαταθήκης της αντίστασης και της ελευθερίας.

«Βαριά η παρακαταθήκη των Ανωγείων, να μην συμβιβαζόμαστε με τον φόβο και να στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή αυταρχισμού», είπε και συνέχισε:
«Τον Αύγουστο του 1944, η ναζιστική βαρβαρότητα επιχείρησε να αφανίσει ένα χωριό-σύμβολο, μετατρέποντάς το σε στάχτη. Όμως, απέναντι στο μίσος και τον ολοκληρωτισμό, οι άνθρωποι του Ψηλορείτη αντέταξαν την αδάμαστη κρητική ψυχή, το σθένος και την απόλυτη αυταπάρνηση.

Το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων δεν σήμανε την υποταγή τους. Έγινε η αφετηρία μιας οικουμενικής αντίστασης. Οι κάτοικοί τους αρνήθηκαν τη σιωπή και την ουδετερότητα, διδάσκοντας στην πράξη τι σημαίνει υπεράσπιση της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η διατήρηση αυτής της μνήμης δεν είναι απλή υποχρέωση στο παρελθόν, αλλά ζωντανή πυξίδα για το μέλλον. Το παράδειγμα των Ανωγείων μας θυμίζει ότι η ελευθερία απαιτεί διαρκή εγρήγορση, αντοχή και ηθική στάση.

Τα Ανώγεια ξαναγεννήθηκαν μέσα από τις στάχτες τους, αφήνοντάς μας μια βαριά παρακαταθήκη: να μην συμβιβαζόμαστε με τον φόβο και να στεκόμαστε όρθιοι απέναντι σε κάθε μορφή αυταρχισμού».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις και τόνισε τη σημασία της ενότητας και του πατριωτισμού για την πρόοδο της Ελλάδας.

Ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης υπογράμμισε τη σημασία της επετείου και τη διαρκή ανάγκη για ειρήνη και ευημερία, τονίζοντας ότι “η λήθη είναι ο μεγαλύτερος τραυματισμός για τις κοινωνίες εν ειρήνη”.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες καθαριότητας, πρασίνου...

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου, μέσω της Υπηρεσίας Πρασίνου, Καθαριότητας...

«Άγιος Βασίλειος: 10 ημέρες μετά την καταστροφή...

«Δέκα ημέρες έχουν περάσει από τη μεγάλη πυρκαγιά που...

Με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες καθαριότητας, πρασίνου...

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου, μέσω της Υπηρεσίας Πρασίνου, Καθαριότητας...

«Άγιος Βασίλειος: 10 ημέρες μετά την καταστροφή...

«Δέκα ημέρες έχουν περάσει από τη μεγάλη πυρκαγιά που...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related