Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τους πληγέντες από την κακοκαιρία

Δέσμη μέτρων για τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού, εξήγγειλε το μεσημέρι της Τρίτης από τα Χανιά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο Υπουργός συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε Χανίων.

Ο κ. Αραχωβίτης αρχικά συναντήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη, με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Δημάρχους του Νομού, όπου είχε μια πρώτη ενημέρωση για τα προβλήματα που προκάλεσε η θεομηνία στα Χανιά.

Στη συνέχεια με τη συμμετοχή των βουλευτών Βάλιας Βαγιωνάκη και Αντώνη Μπαλωμενάκη καθώς και θεσμικών εκπροσώπων φορέων, του ΟΑΚ, των Δημάρχων, των Αντιπεριφερειαρχών καθώς και αγροτών του Νομού, ξεκίνησε η σύσκεψη.

https://www.facebook.com/chanialivetv/videos/383743895798711/

Αρχικά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, καλωσορίζοντας τον Υπουργό σημείωσε ότι

«Οι συναντήσεις που γίνονται αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν γίνονται για το θεαθήναι. Είναι αποτελεσματικές και αυτό φάνηκε.

Ακόμη και ο Υπουργός Άμυνας, ο Αποστολάκης που ήρθε, έγινε άμεση παρέμβαση σε μια μέρα που είχαμε να αποκαταστήσουμε δυο σημεία τα οποία ήταν επικίνδυνα. Είναι ήδη έτοιμα, ήδη δόθηκαν στην κυκλοφορία οι δυο γέφυρες.

Η μια βέβαια, σε λίγο χρόνο -για να μην υπάρχει ανησυχία στους ξενοδόχους που θέλουν και καμιά κακή κουβέντα να τους πω αλλά δεν είναι η ώρα- αλλά ολοκληρώνεται το έργο αυτό, σε ένα μήνα, ενάμιση μήνα θα φύγει η γέφυρα από εκεί και θα γίνει η γέφυρα η κανονική. Στο Πατελάρι δόθηκε σε κυκλοφορία σήμερα με απόφαση δική μου».

https://www.facebook.com/chanialivetv/videos/2225542254337285/

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος ζήτησε από το Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων στους Δήμους σε Χανιά και Ρέθυμνο. .

Μάλιστα ο Περιφερειάρχης, είπε, ότι οι καταστροφές σε Χανιά Ρέθυμνο υπολογίζονται άνω των 200 εκατ. και αναφέρθηκε στην συνεργασία της Περιφέρειας με τα Υπουργεία, Βουλευτές, Δημάρχους, φορείς, μελετητές, υπηρεσίες για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης ,με το δεδομένο ότι οι πληγέντες Δήμοι-περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως τόνισε ο κ. Αραχωβίτης για τις αποζημιώσεις για φυτικό και ζωικό κεφάλαιο υπάρχουν πόροι που θα χρησιμοποιηθούν.

«O Νομός Χανίων είναι η τρίτη φορά που αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές. Σήμερα είχαμε μια σύσκεψη όπου συζητήσαμε και ενημερωθήκαμε για την κατάσταση. Η παρουσία μου εδώ είναι σε συνέχεια του ενδιαφέροντος που έχει δείξει η κυβέρνηση για τις ζημιές που υπέστη ο Νομός Χανίων.

Σήμερα συζητήσαμε για τον πρωτογενή τομέα. Εξετάσαμε μαζί όλα τα εργαλεία, όπως μεταξύ άλλων είναι οι άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Το πρόγραμμα των ΠΣΕΑ.

Μια άμεση οικονομική αποζημίωση που μπορούμε να δώσουμε για την στήριξη όλων των κτηνοτρόφων του Νομού. Και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων όπου εκεί μπορούμε να δούμε για τις δημόσιες υποδομές, είτε των ΤΟΕΒ, είτε ακόμα και για την αγροτική οδοποιία».

Μετά τη σύσκεψη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές κατά μήκος των όχθεων και των παραποτάμων του ποταμού Κερίτη και Ταυρωνίτη (Φουρνές, Σκινές. Μεσκλά., Ταυρωνίτης, Συρίλι, Ντερές, Παλαιά Ρούματα), όπου θα πραγματοποιήσει αυτοψία και θα δει από κοντά το μέγεθος των ζημιών

Το απόγευμα στις 7 θα μετέχει σε σύσκεψη στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων για το αβοκάντο και τις νέες καλλιέργειες.

Αύριο Τετάρτη, θα επισκεφτεί το νομό Ρεθύμνου, όπου επίσης επλήγη από την κακοκαιρία, και θα συναντηθεί με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιόνη στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε τοπικές επιχειρήσεις του πρώην δήμου Τεμένους της Π.Ε. Ηρακλείου.

kriti24.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.