Τάκης Θεοδωρικάκος: Τι σχεδιάζει η ΕΛ.ΑΣ για να σταματήσει το αιματοκύλισμα στους δρόμους της Κρήτης

Το ιδιαίτερο μήνυμα που στέλνει στους νεαρούς οδηγούς
Έκκληση στους νέους της Κρήτης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πιάνουν το τιμόνι, απευθύνει μέσω των «Ρ.Ν.» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σε δηλώσεις που μας παραχώρησε αποκλειστικά, στο περιθώριο της επίσκεψής του στο νησί, ο κ. Θεοδωρικάκος καλεί την τοπική κοινωνία να ενώσει της δυνάμεις της, ώστε να σταματήσει το αιματοκύλισμα στους δρόμους της Κρήτης, υπό την αρωγή πάντα των αστυνομικών αρχών. Σε αυτή την εκστρατεία, δεν περισσεύει κανείς.

Κάνει λόγο για αύξηση των αστυνομικών ελέγχων, τουλάχιστον 50%. Το βάρος, όπως δηλώνει, θα πέσει στις παραβάσεις του ΚΟΚ, κι «ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη χρήση αλκοόλ και κινητού τηλεφώνου κατά την ώρα της οδήγησης».

Σχολιάζοντας το φαινόμενο της οπλοκατοχής, άλλη μία ανοιχτή πληγή της Κρήτης, διαμηνύει ότι η ΕΛ.ΑΣ θα είναι αμείλικτη, εντατικοποιώντας τους ελέγχους της. «Αλλά και σε αυτό το θέμα πιστεύω ότι πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η ατομική ευθύνη» ξεκαθαρίζει.

Η ασφάλεια, εξάλλου, είναι «Η απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης», όπως τονίζει. Αναφέρεται ακόμα στην ενίσχυση των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων και στην αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών, μιλώντας ειδικότερα για το κτίριο της νέας αστυνομικής διεύθυνσης Ρεθύμνου.

Μείωση της εγκληματικότητας και αίσθημα ασφαλείας

«Η ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης με πράξεις και έργα και ειδικά στην Κρήτη που κάθε χρόνο, ειδικά το καλοκαίρι, όπου επισκέπτονται το νησί εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, Έλληνες και αλλοδαποί. Άρα είναι πάρα πολύ κρίσιμο όλοι αυτοί οι άνθρωποι, τόσο οι Κρητικοί, όσο και οι επισκέπτες του νησιού να αισθάνονται και να είναι απολύτως ασφαλείς» επισημαίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: «Για αυτόν τον λόγο ενισχύσαμε την αστυνομία της Κρήτης την καλοκαιρινή περίοδο με 150 πρόσθετους αστυνομικούς μας, για να καλύψουμε ιδιαίτερα τα αεροδρόμια και τα λιμάνια του νησιού και ασφαλώς όλα τα πολυσύχναστα μέρη».

Παρότι, όπως είπε, αμέσως μετά την καραντίνα αυξήθηκαν οι βίαιες και επιθετικές συμπεριφορές των ανθρώπων, «Χάρη στη πολύ σοβαρή δουλειά που γίνεται εδώ, η εγκληματικότητα που αφορά τη μέση ελληνική οικογένεια έχει μειωθεί σε σχέση με την περίοδο πριν από την καραντίνα στο 15% με 20%. Αυτά είναι τα καλά νέα» υπογράμμισε.

Το μήνυμά του στους νέους της Κρήτης

Εκεί πάντως που ο κ. Θεοδωρικάκος παραδέχθηκε ότι «δεν πηγαίνουμε καλά» και υπάρχει «πολύ σοβαρό πρόβλημα» είναι στο αιματοκύλισμα στους δρόμους.

«Δυστυχώς είναι πολύ υψηλός ο αριθμός τροχαίων ατυχημάτων με ένα πολύ μεγάλο αριθμό νέων παιδιών» παρατήρησε. «Το 50% λένε ότι οφείλεται σε μέθη, γι’ αυτό ζήτησα από τους αξιωματικούς μας, σε σύσκεψη που έγινε με τα στελέχη της ελληνικής αστυνομίας απ’ όλη την Κρήτη να αυξηθούν τουλάχιστον 50% οι έλεγχοι από πλευράς της αστυνομίας για όλες τις παραβάσεις του ΚΟΚ – αλλά ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη χρήση αλκοόλ και κινητού τηλεφώνου κατά την ώρα της οδήγησης».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μέσω των «Ρ.Ν» απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους της Κρήτης, λέγοντάς τους: «Η ζωή είναι πολύ όμορφη. Μαγκιά είναι να ζεις και όχι να σκοτώνεσαι επειδή ήπιες παραπάνω και μετά ξαναπήρες το τιμόνι στα χέρια σου. Ας είμαστε όλοι προσεκτικοί. Ας κρατιέται στην παρέα ένας ή μια που θα οδηγήσει για λογαριασμό όλων των άλλων».

Αυτό είναι κι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, το οποίο για να το κερδίσουμε θα πρέπει να «ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας», ήταν το σύνθημα που έδωσε ο κ. Θεοδωρικάκος: «Η αστυνομία, η αυτοδιοίκηση, οι δήμοι, η περιφέρεια, όλοι οι κοινωνικοί φορείς αλλά και οι ίδιοι οι άνθρωποι».

Ζήτησε, μάλιστα, προσωπικά από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, «να συνδράμει και η εκκλησία σε αυτή την προσπάθεια». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον προκαθήμενο της τοπικής Εκκλησίας, ο κ. Θεοδωρικάκος διαπίστωσε πώς ο κ. Ευγένιος είναι ένας «ιερωμένος με τεράστια επιρροή και πολύ σύγχρονη αντίληψη των πραγμάτων».

«Νόμοι υπάρχουν, το ζητούμενο είναι η εφαρμογή τους»

Ρωτήσαμε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το φαινόμενο της οπλοκατοχής και της οπλοχρησίας, που συχνά δίνει την εντύπωση ότι λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Κρήτη.

«Νόμοι υπάρχουν» σχολίασε ο κ. Θεοδωρικάκος. «Το ζητούμενο είναι η εφαρμογή τους και η Ελληνική Αστυνομία αυξάνει συνεχώς τους ελέγχους. Δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουν. Αλλά και σε αυτό το θέμα πιστεύω ότι πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η ατομική ευθύνη. Όλοι οφείλουν να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να εφαρμόζουν τον νόμο που αφορά το όπλα» τόνισε.

Σημασία για τον ίδιο έχει «Οι αστυνομικοί να κάνουν σωστά τη δουλειά τους ανεξάρτητα από το σε ποια υπηρεσία ανήκουν. Το θεωρώ πάρα πολύ σπουδαίο γιατί η επίλυση των προβλημάτων αστυνόμευσης στο νησί δε σχετίζεται με το να φτιάχνεις συνεχώς καινούρια αστυνομικά τμήματα, γιατί αυτά έχουν και μεγάλες ανάγκες φύλαξης. Άρα απασχολούν πολλούς αστυνομικούς μόνο για τη φύλαξή τους» εξήγησε και συμπλήρωσε: «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι οι αστυνομικοί να είναι κοντά στους πολίτες, στις γειτονιές, στα πολυσύχναστα τουριστικά μέρη αλλά και στα χωριά της Κρήτης. Αυτό είναι το ζητούμενο. Ασφαλώς στην περίπτωση του Αμαρίου, αυτή η δουλειά είναι μια πρόκληση. Όμως, πιστεύω ότι το Αμάρι είναι μια σχετικά φιλήσυχη περιοχή του νησιού, ένα ενδιαφέρον ορεινό μέρος με πολλές κοινότητες. Το νέο τμήμα είναι μία σημαντική εξέλιξη και πιστεύω ότι θα εργαστεί αποτελεσματικά».

«Στηρίζουμε με πράξεις τους αστυνομικούς μας»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση «ενισχύει πάρα πολύ σημαντικά τις υλικοτεχνικές υποδομές εδώ στην Κρήτη». Ειδικότερα, ανέφερε ότι «Ήδη δημοπρατείται το κτίριο της νέας αστυνομικής διεύθυνσης Ρεθύμνου, ένα μεγάλο έργο με πάνω από 8,5 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υποδομών. Είναι μία σπουδαία παρέμβαση. Είναι σε εξέλιξη η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης στα Χανιά, αλλά και η επέκταση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου». Και στο Λασίθι, συνέχισε ο κ. Θεοδωρικάκος, «σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση αναμένεται η παραχώρηση ακινήτου για να δημιουργηθεί και εκεί ένα αναβαθμισμένο κτίριο. Άρα στηρίζουμε με πράξεις τους αστυνομικούς μας» υποστήριξε καταληκτικά.https://rethnea.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.