Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τις εκλογές και «μολύνει» την κοινωνία

Οι 10 κορυφαίοι παγκόσμιοι κίνδυνοι, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τις εκλογές και «μολύνει» την κοινωνία

Το 2024 θα μπορούσε να θεωρηθεί η χρονιά των εκλογών, με περίπου τον μισό ενήλικο πληθυσμό του πλανήτη να προσέρχεται φέτος στις κάλπες.

Κι ενώ οι ψηφοφόροι ετοιμάζονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, η ανησυχία για τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διακύβευση των αποτελεσμάτων βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των μεγαλύτερων κινδύνων για το 2024.

Στους 10 κορυφαίους κινδύνους για τα επόμενα δύο χρόνια, βρίσκεται επίσης ο πόλεμος και η οικονομική δυσπραγία

Η «Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων 2024» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ανέβασε την παραπληροφόρηση που προέρχεται από την τεχνητή νοημοσύνη – και τις επιπτώσεις της στην κοινωνική πόλωση – μπροστά από την κλιματική αλλαγή.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει μοντέλα για τον επηρεασμό μεγάλων πληθυσμών ψηφοφόρων με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί» δήλωσε στο CNBC η Carolina Klint, εμπορική διευθύντρια για την Ευρώπη στην εταιρεία συμβούλων Marsh McLennan, η οποία ήταν εκ των συντακτών της έκθεσης.

Οι συντάκτες της έκθεσης ανέφεραν ότι ο συνδυασμός των κινδύνων “εξωθεί την ικανότητα προσαρμογής του κόσμου στα όριά της” ενώ κάλεσαν τους ηγέτες να επικεντρωθούν στην παγκόσμια συνεργασία και στη δημιουργία προστατευτικών δικλείδων έναντι των πλέον καταστροφικών αναδυόμενων κινδύνων.

Οι 10 κορυφαίοι παγκόσμιοι κίνδυνοι

Οι επικρατέστεροι κίνδυνοι για τα επόμενα δύο χρόνια όπως προέκυψαν από την έρευνα είναι κατά σειρά: παραπληροφόρηση, ακραία καιρικά φαινόμενα, κοινωνική πόλωση, ανασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ένοπλες συγκρούσεις.

Στην πρώτη 10άδα περιλαμβάνονταν επίσης η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών, ο πληθωρισμός, η ακούσια μετανάστευση, η οικονομική ύφεση και η ρύπανση.

Παραπληροφόρηση, ακραία καιρικά φαινόμενα, κοινωνική πόλωση, ανασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ένοπλες συγκρούσεις

Για τα επόμενα 10 χρόνια, στο τοπ των ανησυχιών βρίσκονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι κρίσιμες αλλαγές στα γεωπολιτικά συστήματα, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κατάρρευση των οικοσυστημάτων, η έλλειψη φυσικών πόρων και η παραπληροφόρηση .

Τα επιζήμια αποτελέσματα των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης κατονομάστηκαν επίσης ως μια πιο μακροπρόθεσμη ανησυχία.

«Τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης θα ανατρέψουν ριζικά την ικανότητα πρόβλεψης κινδύνων από οργανισμούς και επιχειρήσεις, με την πιθανότητα λάθος στρατηγικών σχεδιασμών να αυξάνει»  αναφέρει η Klint στην έκθεση.

Σε μια άλλη έκθεση για τους παγκόσμιους κινδύνους του 2024 που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η Eurasia Group κατονόμασε τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές ως τον κορυφαίο παράγοντα κινδύνων για φέτος, ενώ η «ανεξέλεγκτη τεχνητή νοημοσύνη» κατατάσσεται επίσης στο Top-5.

Τα σχόλια είναι κλειστά.