Τελευταία ευκαιρία για τα χρέη στην εφορία

Ημερομηνία:

Με κούρεμα έως 75% στα πρόστιμα και σε 24 δόσεις κλείνουν φοροϋποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια.
Την ευκαιρία να κλείσουν τις φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια έχουν οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022.

Οσοι επιλέξουν την ειδικού τύπου «περαίωση» θα κερδίσουν κούρεμα έως 75% στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα και έως 24 δόσεις στην αποπληρωμή της οφειλής.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά εκκρεμείς υποθέσεις που δεν συζητήθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 29 Ιουλίου 2022, καθώς και περιπτώσεις φορολογουμένων που η αρχική τους αίτηση απορρίφθηκε από την Επιτροπή για τυπικούς λόγους.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς η ειδική Επιτροπή εξετάζει τα αιτήματα και τις ενστάσεις των φορολογουμένων για πράξεις επιβολής πρόσθετου φόρου ή και προστίμων και αποφασίζει για την εν όλω ή εν μέρει αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος προτείνοντας στον φορολογούμενο συγκεκριμένο τρόπο διευθέτησης των διαφορών με διαγραφή έως το 75% των προσαυξήσεων και προστίμων και καταβολή του φόρου σε έως 24 δόσεις.

Εφόσον ο φορολογούμενος συμφωνήσει στην εξώδικη επίλυση της διαφοράς και αποδεχθεί την πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να καταβάλει εντός 5 ημερών το 30% του φόρου που οφείλει.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ η προθεσμία ολοκλήρωσης της εξέτασης των αιτήσεων εξώδικης επίλυσης ολοκληρώνεται έως και τις 30 Ιουνίου 2023, ενώ η προθεσμία έκδοσης των πρακτικών εξώδικης επίλυσης ισχύει από τις 30 Νοεμβρίου 2022 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου 2023, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η θητεία του γενικού προϊσταμένου, των μελών των Επιτροπών και των γραμματέων.

Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν την εξώδικη επίλυση των διαφορών τους με τη φορολογική διοίκηση θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων ότι:

• Η αίτηση υποβάλλεται, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, στον ιστότοπο www.eefdd.gr και λαμβάνει ηλεκτρονικά αριθμό φακέλου.

• Στην αίτηση γίνεται συνοπτική αναφορά στους λόγους που κατά την κρίση του αιτούντος θεμελιώνουν το αίτημα, ήτοι:

α) Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω παρόδου του χρόνου, εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση είχε δικαίωμα προς καταλογισμό αυτών.

β) Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη.

γ) Εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου ή προστίμου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος.

δ) Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης σύμφωνα με όσα έχουν γίνει δεκτά από τη νομολογία του ΣτΕ.

ε) Μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.

• Με την επίλυση της διαφοράς και εφόσον καταβληθεί από τον φορολογούμενο ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, εντός 5 εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβιβασμού το ποσό της οφειλής καταβάλλεται σε έως 24 δόσεις και παρέχεται έκπτωση έως 75% στους πρόσθετους φόρους, τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»https://www.tanea.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Λαδανιά: Το θαυματουργό, άγριο φυτό της Κρήτης

Η κρητική λαδανιά ή λάβδανο ή λάδανο ή κίστος...

Σε προσωρινή ισχύ η εμπορική συμφωνία ΕΕ...

Δημιουργείται μια αγορά 700 εκατομμυρίων ανθρώπων, στην οποία καταργείται...

Λαδανιά: Το θαυματουργό, άγριο φυτό της Κρήτης

Η κρητική λαδανιά ή λάβδανο ή λάδανο ή κίστος...

Σε προσωρινή ισχύ η εμπορική συμφωνία ΕΕ...

Δημιουργείται μια αγορά 700 εκατομμυρίων ανθρώπων, στην οποία καταργείται...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Χανιά:Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες με το πρόσχημα υπαλλήλων ΔΕΔΔΗΕ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες με το...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών ασφαλτόστρωσης τμήματος της οδού Κισσάμου του Δήμου Χανίων.

Ανακοινώνεται με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων ότι θα...

Χανιά:“Αναβολή πεζοπορικής δράσης στην Κεφάλα Βουκολιών από τον Δήμο Πλατανιά”

Ο Δήμος Πλατανιά ενημερώνει ότι η προγραμματισμένη για αύριο...