Τετραπλασιάστηκαν οι ροές μεταναστών από τον Ιούνιο στην Κρήτη

Από τις αρχές του περσινού καλοκαιριού μέχρι σήμερα έχουν καταφθάσει στην Κρήτη περίσσότεροι από 2.165 μετανάστες

Τετραπλασιάστηκαν οι ροές μεταναστών από τον Ιούνιο στην Κρήτη

Τα όριά τους γνωρίζουν οι υπηρεσίες δήμων της Κρήτης, στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν τον αριθμό μεταναστών, ο οποίος έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους δέκα μήνες έπειτα από αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα ενώ τον Ιούνιο του 2023 κατέφθασαν συνολικά 77 μετανάστες στην Κρήτη, στις δύο πρώτες ημέρες του Απριλίου 2024 ο αριθμός των φιλοξενούμενων στις «πρόχειρες» υποδομές του νησιού  έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Ενδεικτικά, τις δύο πρώτες ημέρες του Απριλίου καταγράφηκαν περισσότερες από 100 αφίξεις μεταναστών στη νότια Κρήτη.

Οι «προσωρινοί» χώροι φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί με διαδικασίες κατεπείγοντος έχουν φτάσει στα όριά του όχι μόνο ως προς τη δυνατότητα φιλοξενίας των προσφύγων, αλλά και τη στελέχωσή τους με ανθρώπινο δυναμικό. Από τις αρχές του περσινού καλοκαιριού έως και χθες έχουν φτασει στην Κρήτη 2.168 μετανάστες, με αποτέλεσμα οι χώροι που έχουν φτιαχτεί στην Γαύδο, τα Xανιά και το Ηράκλειο να φτάνουν πλέον σε επίπεδο πληρότητας.

Τετραπλάσιες αυξήσεις

Ο αριθμός των αφίξεων έχει σαφώς ενταθεί, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το neakriti.gr και πρόκειται να γνωστοποιηθούν τις επόμενες ώρες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ειδικότερα, μέσω θαλάσσης, τον Ιούνιο του 2023 κατέφθασαν στο νησί 77 μετανάστες σε σύνολο 1.269 σε όλη τη χώρα. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο  είχαμε στην Κρήτη μηδενικές αφξεις και στα λοιπά θαλάσσια σύνορα της χώρας 2.741 και 5.888 αφίξεις αντίστοιχα. τον Σεπτέμβριο του 2023 οπότε  έχουμε τις περισσότερες αφίξεις μεταναστών τους τελευταίους δέκα μήνες, στην Κρήτη καταφθάνουν 136 μετανάστες σε σύνολο 10.788. , ενώ τον Οκτώβριο ο αριθμός είναι αυξημένος κατά έναν μετανάστη (137).

Τα στοιχεία, δείχνουν επίσης ότι έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι μεταναστευτικές ροές διά θαλάσσης τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Η μεγαλύτερη διαφορά εντοπίζεται τον περασμένο χειμώνα. Από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 29 Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 1.280  μετανάστες σε δεκάδες περιστατικά (Δεκέμβριος: 387, Ιανουάριος: 365, Φεβουάριος: 528), ενώ ολόκληρο τον Νοέμβριο του 2023 δεν είχαν ξεπεράσει τα 102 άτομα. Αντίστοιχα τον Οκτώβριο του 2023 έφτασαν διά θαλάσσης στην Κρήτη 137 μετανάστες σε σύνολο 6.709 στη χωρα.

Συμπερασματικά οι δύο μηνες του φθινοπώρου συνιστούν την αυξητική τάση των μεταναστευτικών ροών στο νησί, ενώ υπάρχει μία «εκτίναξη» στον αριθμό των αφίξεων τους μήνες που ακολουθούν, καθώς από τον Ιούλιο μέχρι τον Μάρτιο αντίστοιχα, οπότε τα νούμερα ανά μήνα σχεδόν διπλασιάστηκαν σε αντιδιαστολή με τις αφίξεις στα λοιπά θαλάσσια σύνορα της χώρας όπου μειώνονται. Ενδεικτική

Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα. Τον Μάρτιο του 2023 εντοπίστηκαν και διασώθηκαν στην Κρήτη 333 μετανάστες όταν σε όλη τη χώρα οι μεταναστευτικές ροές ήταν 934, ήτοι 33%.neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.