Έτσι θα αποκτήσετε νέους φίλους μετά τα 40

Αν και μπορεί να είναι μια πρόκληση, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να γνωρίσετε άτομα που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και ενδιαφέροντα με εσάς και να κάνετε νέους φίλους μετά τα 40 σας.

Έτσι θα αποκτήσετε νέους φίλους μετά τα 40

Η φιλία είναι σημαντική για την ψυχική και σωματική μας υγεία και γίνεται όλο και πιο σημαντική καθώς μεγαλώνουμε, σύμφωνα με έρευνα του 2020.

Αλλά, ενώ το να κάνεις φίλους μπορεί να είναι σχετικά εύκολο όταν είσαι νέος, όταν είσαι στα 40 σου, το να κάνεις νέους φίλους μπορεί να είναι δύσκολο.

Μερικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, είναι οι ακόλουθοι:

*Λιγότερες ευκαιρίες
Σε νεότερες ηλικίες, είναι σχετικά εύκολο να γνωρίσουμε νέους φίλους μέσα από το σχολείο και το κολέγιο. Όταν είμαστε μεγαλύτεροι, είναι λιγότερο πιθανό να βρισκόμαστε σε χώρους όπου συναντάμε πολλά νέα άτομα και περνάμε χρόνο μαζί τους κάθε μέρα. Και η τηλεργασία λόγω πανδημίας, κατέστησε ακόμη πιο δύσκολη την προσωπική συναναστροφή, ειδικά στη δουλειά – εκεί όπου πολλοί άνθρωποι στα 40 τους κάνουν νέες γνωριμίες.

*Έλλειψη χρόνου
Όταν είμαστε στα 40 μας (ή μεγαλύτεροι), έχουμε έναν μακρύ κατάλογο ευθυνών όπως η εργασία, η ανατροφή παιδιών, κ.ο.κ. που περιορίζει τον χρόνο μας για γνωριμίες. Επιπλέον, ακόμη κι αν έχουμε την ενέργεια να κάνουμε νέες γνωριμίες, συχνά άλλα άτομα της ηλικίας σας μπορεί να μην τον έχουν.

*Παλιές εμπειρίες
Αν είχατε σχέσεις που έχουν χαλάσει – είτε πλατωνικές είτε ερωτικές – η ιδέα να συναναστραφείτε κόσμο και να γνωρίσετε νέους ανθρώπους μπορεί να σας προκαλεί άγχος και νευρικότητα. Αλλά το ίδιο ισχύει για τους περισσότερους συνομήλικους σας.

Συμβουλές για την εύρεση νέων φίλων και σχέσεων

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να συνδεθείτε με νέους ανθρώπους και να αναπτύξετε υγιείς πλατωνικές και ερωτικές σχέσεις, μετά τα 40:

Ζητώντας βοήθεια από τους φίλους σας
Σκεφτείτε να πείτε στους σημερινούς σας φίλους ότι θέλετε να επεκτείνετε τον κοινωνικό σας κύκλο. Μπορεί να θέλουν να σας συστήσουν έναν φίλο τους που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να γίνει και δικός σας φίλος – πιθανότατα έχετε ήδη κάποια κοινά!

Διοργανώνοντας πάρτι
Αν έχετε διάθεση να διοργανώσετε ένα μπάρμπεκιου, ένα πικνίκ ή ένα δείπνο, ενθαρρύνετε τους φίλους σας να φέρουν έναν φίλο τους. Προσπαθήστε να καταστήσετε σαφές ότι ο σκοπός του πάρτι είναι όλοι να κάνουν νέους φίλους.

Ταξιδεύοντας
Αν σας αρέσουν τα ταξίδια κι έχετε τη δυνατότητα να τα κάνετε, αυτή μπορεί να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσετε νέους ανθρώπους. Επιπλέον, θα ανταλλάξετε απόψεις για ταξιδιωτικούς προορισμούς – κάτι που σημαίνει ότι θα έχετε ήδη κάτι κοινό για το οποίο μπορείτε να μιλήσετε.

Παρακολουθώντας μαθήματα
Εάν πάντα θέλατε να μάθετε κάτι νέο, η παρακολούθηση ενός μαθήματος μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να εργαστείτε πάνω στις δεξιότητές σας ενώ κάνετε φίλους. Είτε πρόκειται για μάθημε yoga, μάθημα χορού ή μάθημα κεραμικής, είναι σίγουρο ότι θα συναντήσετε κάποιον με κοινό ενδιαφέρον.

Συμμετέχοντας σε ομάδες χόμπι
Η συμμετοχή σε μια ομάδα χόμπι μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να καλλιεργήσετε τα ενδιαφέροντά σας ενώ συναντάτε άλλους. Αυτές οι ομάδες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • ομάδες πεζοπορίας
 • φιλοζωικές οργανώσεις
 • λέσχες βιβλίου
 • αθλητικά σωματεία
 • ομάδες αυτοβελτίωσης, κ.λπ.
 • Περνώντας χρόνο σε χώρους πολιτισμού
 • Περνώντας ευχάριστα την ώρα σας σε βιβλιοθήκες, μουσεία, πινακοθήκες, προσπαθήστε να είστε ανοιχτοί στο να γνωρίσετε νέους ανθρώπους εκεί.
 • Συμμετέχοντας σε εθελοντικές δραστηριότητες

Ο εθελοντισμός μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος να προσφέρετε στο κοινωνικό σύνολο και να συνδεθείτε με νέους ανθρώπους. Θα μπορούσατε να προσφέρετε εθελοντικά σε:

 • μια κοινωνική κουζίνα
 • το σχολείο του παιδιού σας
 • ένα καταφύγιο ζώων
 • την δημοτική βιβλιοθήκη
 • το σπίτι ενός ηλικιωμένου πολίτη
 • μια περιβαλλοντική λέσχη
 • μια ΜΚΟ

Τα σχόλια είναι κλειστά.