Θεματική εβδομάδα στα Γυμνάσια με σκοπό την αποδοχή ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Ημερομηνία:

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις «έμφυλες ταυτότητες» αρχίζει τις επόμενες ημέρες σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας. Το πρόγραμμα αφορά σε εγκεκριμένες από το υπουργείο Παιδείας δράσεις με σκοπό τη σωστή διαμόρφωση της σχέσης με το σώμα, την αυτοεικόνα και αυτοαντίληψη των μαθητών.

Η θεματική ενότητα «Αποδομώντας τα έμφυλα στερότυπα» κάνει την αρχή και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει δώσει ήδη στα σχολεία βοηθητικό υλικό για την πραγματοποιήσει του προγράμματος.

Το νέο υλικό έχει σχεδιαστεί από το «Πολύχρωμο Σχολείο», μια εθελοντική μη κερδοσκοπική συλλογικότητα επιστημόνων που δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2009 με αρχική ονομασία «Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση». Τα άτομα που συμμετέχουν στην ομάδα προέρχονται από το χώρο της εκπαίδευσης, της ψυχικής υγείας και των κοινωνικών επιστημών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής οι έρευνες δείχνουν ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ μαθήτριες και μαθητές υφίστανται διάκριση, τρομοκρατία και παρενόχληση παντού στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα.

Η κατάσταση αυτή μετατρέπει τη ζωή των παιδιών αυτών σε εφιάλτη και δεν περιορίζεται στο σχολικό εκφοβισμό, αλλά εμφανίζεται και με απαράδεκτες μορφές κατάχρησης όπως η σεξουαλική παρενόχληση, ο βιασμός, ο εξαναγκασμός, οι απειλές, οι προσβολές, ο αποκλεισμός, η σωματική βία, η σωματική τιμωρία και η καταστροφή περιουσίας.

Στο σχολείο επίσης, πολλά παιδιά που δεν είναι ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά τα χαρακτηριστικά ή/και η έκφραση φύλου τους δεν εναρμονίζεται με τα έμφυλα στερεότυπα, υφίστανται ομοφοβικό σχολικό εκφοβισμό.

Στόχος του υλικού που έχει δοθεί στους εκπαιδευτικούς είναι η ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ώστε να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς, φιλικού και συμπεριληπτικού σχολικού πλαισίου για όλα τα παιδιά.

Το εκπαιδευτικό υλικό του Πολύχρωμου Σχολείου με τίτλο, «Ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών σε ζητήματα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Ταυτότητας Φύλου, Έκφρασης Φύλου και Χαρακτηριστικών Φύλου», είναι αποτέλεσμα εθελοντικής, συλλογικής εργασίας και αποτελείται από υποστηρικτικό για τους εκπαιδευτικούς υλικό (Χάρτες δικαιωμάτων, Οδηγούς, Οπτικό υλικό, PP κ.α), συγκεκριμένες Δραστηριότητες- Φύλλα εργασίας καθώς και λεπτομερείς Οδηγίες-Προτάσεις για τη χρήση του. Οι τεχνικές και οι μέθοδοι (βιωματικές, αναστοχαστικές) που προτείνουμε αποπροσωποποιούν καταστάσεις, διασφαλίζουν την ιδιωτικότητα όλων και προωθούν την ενεργή συμμετοχή, την ενσυναίσθηση και την αποδοχή (καταιγισμό ιδεών, σενάρια, παιχνίδια ρόλων, δομημένο διάλογο, debate, δραστηριότητες δημιουργικής έκφρασης κ.ά.).

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης εργασίας: 50.000 νέες...

Έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του ποσοστού ανεργίας που...

Ευλογιά των προβάτων: Άρχισαν συλλήψεις για παραβίαση...

Οι σχετικές δικογραφίες έχουν σχηματιστεί με βάση το άρθρο...

Έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης εργασίας: 50.000 νέες...

Έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του ποσοστού ανεργίας που...

Ευλογιά των προβάτων: Άρχισαν συλλήψεις για παραβίαση...

Οι σχετικές δικογραφίες έχουν σχηματιστεί με βάση το άρθρο...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Βορίζια: Συνελήφθη ο γαμπρός του Φανούρη Καργάκη για παράβαση του νόμου περί όπλων

Oι αρχές θα εξετάσουν ενδεχόμενη εμπλοκή του στο μακελειό Συνελήφθη...

Τοποθετούνται τα νέα φωτιστικά σώματα και οι σχάρες των δένδρων στην πλατεία Ελευθερίας

Αυτοψία στις εργασίες από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αυτοψία στις εργασίες...

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων πρωτοπόρος στη βιωσιμότητα στην Ελλάδα

Από 10 έως 14 Νοεμβρίου δράσεις & εκπαιδευτικά προγράμματα...

Στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός

Στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας...