Θεσσαλονίκη: Η ιστορία της 10χρονης που έλαβε τον κερατοειδή της άτυχης Έμμας – «Έβλεπε μόνο σκιές»

Ο τραγικός θάνατος της 21χρονης Έμμας στη Θεσσαλονίκη και το δώρο ζωής στη 10χρονη.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε το δεκάχρονο κορίτσι από το Νότιο Αιγαίο. Η μεταμόσχευση του κερατοειδούς, που δώρισαν οι γονείς της 21χρονης Έμμας, η οποία παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί δώρο ζωής για τη 10χρονη που είχε ταλαιπωρηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Ήταν 2,5 ετών όταν από έναν τραυματισμό έχασε την όρασή της στο ένα μάτι. Είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση που δυστυχώς δεν είχε καλό αποτέλεσμα. Με μεγάλη συγκίνηση, ο Νικόλαος Ζιάκας, διευθυντής Β’ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής και Διευθυντής του Μεταμοσχευτικού Κέντρου Κερατοειδούς στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ανακοίνωσε ότι η επέμβαση ήταν επιτυχημένη.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα είναι γνωστό εάν το μόσχευμα που δώρισαν οι γονείς της άτυχης Έμμας έχει γίνει δεκτό από τον οργανισμό της 10χρονης.

«Η μεταμόσχευση που πραγματοποιήσαμε σήμερα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ελπίζουμε το καλύτερο για το κορίτσι που έλαβε το μόσχευμα. Η νεαρή λήπτρια θα έχει την ευκαιρία να βλέπει καλύτερα, καθώς από το ένα μάτι έβλεπε μόνο σκιές.

Έχουμε διαθέσιμους κερατοειδείς από τρεις ακόμη δότες νεαρής ηλικίας και οι μεταμοσχεύσεις προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής Νικόλαος Ζιάκας.

Εμφανώς συγκινημένος στις δηλώσεις του, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που είχε η κίνηση της οικογένειας της 21χρονης Έμμας. Προσφέροντας τα όργανά της, έδωσαν ζωή και ελπίδα σε άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη που περιμένουν αγωνιωδώς ένα μόσχευμα για να θεραπευτούν.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους μας. Όταν μια οικογένεια βρίσκει το θάρρος να δώσει μοσχεύματα, ακολουθούν πολλοί το παράδειγμά της. Όταν έχουμε έναν τόσο νέο δότη και μια οικογένεια που μέσα σε όλον αυτό τον χαμό παίρνει την απόφαση να χαρίσει τα όργανα, πάντα προκαλεί συγκίνηση. Έχουμε άλλες τρεις μεταμοσχεύσεις οι οποίες θα γίνουν την Πέμπτη. Είναι προγραμματισμένες, όλες από νέους δότες και αυτό είναι ένα μήνυμα. Όταν μία οικογένεια παίρνει το θάρρος να δώσει μοσχεύματα, ακολουθούν πολλοί το παράδειγμά τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο άλλος κερατοειδής της αδικοχαμένης φοιτήτριας, όπως ανέφερε ο Νικόλαος Ζιάκας, θα αξιοποιηθεί από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Ο Νικόλαος Ζιάκας δήλωσε ότι το νεαρό κοριτσάκι ταλαιπωρήθηκε σημαντικά εδώ και περίπου 8,5 χρόνια. Είχε, όπως ανέφερε, υποβληθεί και σε άλλες επεμβάσεις. Αλλά και σε μεταμόσχευση, η οποία δυστυχώς δεν είχε καλό αποτέλεσμα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.