Θεσσαλονίκη – Ο υπόκωφος θόρυβος συνδέεται με σεισμική δραστηριότητα; Τι απαντά ο Παπαζάχος

Ημερομηνία:

Ο θόρυβος που έχει αναστατώσει τους κατοίκους των Μετεώρων στη Θεσσαλονίκη δεν συνδέεται με κάποιου είδους σεισμική δραστηριότητα ξεκαθάρισε ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο κ. Παπαζάχος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν ακούσετε τον θόρυβο αυτόν όπως τον άκουσα κι εγώ και σε διάφορα σάιτ είναι καταγεγραμμένος, είναι ένας περιοδικός θόρυβος ενός χτύπου. Οι σεισμοί δεν μας χτυπάνε την πόρτα…γίνονται ξαφνικά. Είναι εμφανώς ανθρωπογενούς προέλευσης, είναι κάποια αντλία, κάποια ασφάλεια, κάποιος διακόπτης νερού. Είμαι σίγουρος ότι οι υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης θα βρούνε αργά ή γρήγορα την πηγή αυτού του θορύβου. Είναι ένας περιοδικός θόρυβος και σε καμία περίπτωση δεν έχει γεωλογική προέλευση».

Εδώ και 1,5 έτος έχουμε αυξημένη σεισμική δραστηριότητα

«Εδώ και περίπου 1,5 χρόνο έχουμε μια αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας σε σχέση με τον μέσο όρο. Υπάρχουν και πολύ χειρότερες περίοδοι στον ελληνικό χώρα κατά τη διάρκεια των οποίων είχαμε έναν σεισμό πάνω από 7 κάθε χρόνο στην Ελλάδα όπως τη δεκαετία του ’50-’60, συνεπώς μικρομεταβολές σεισμικότητας συμβαίνουν. Είναι σαν τον καιρό που μπορεί κάποια στιγμή να βρέχει και μια βροχή να είναι πιο βροχερή.

Ε, τώρα έχουμε μια περίοδο που έχουμε κάποια πεντάρια σε κάποια μέρη, στη Φλώρινα και στη Χαλκιδική, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια αυξημένη ανησυχία συν αυτή η μικροακολουθία που είναι εξέλιξη κοντά στο Ηράκλειο – ξεχωριστή από το Αρκαλοχώρι – από χθες περίπου και η οποία είναι σε εξέλιξη με τριάρια – τρεισημισάρια» ανέφερε ο κ.Παπαζάχος.

Οι σεισμοί στην Ελλάδα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν κάτι καινοφανές

«Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αντιμετωπίζουμε τους σεισμούς στην Ελλάδα σαν κάτι καινοφανές. Δηλαδή σε μια χώρα που έχει ετήσιο σεισμό 6,3 ή μεγαλύτερο, έχει δέκα σεισμούς 5,2 ή μεγαλύτερους κάθε χρόνο, το αντιμετωπίζουμε σαν κάτι το πρωτόγνωρο και ανήκουστο όταν συμβαίνει μια ακολουθία κοντά σε κάποια αστική περιοχή, κάτι το ανήκουστο.

Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει μια εγγυημένη αντισεισμική προστασία και αυτή είναι τα γερά σπίτια έτσι ώστε όποτε και όπου γίνει ο σεισμός να μη σε ενδιαφέρει. Εντάξει στη Φλώρινα ήταν κοντά στην πόλη καταλαβαίνω ότι υπήρχε πιο αυξημένη ανησυχία, αλλά σεισμοί σαν της Σιθωνίας και του Αγίου Όρους γίνονται πολύ συχνά» πρόσθεσε ακόμα.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Καιρός: Τελευταία μέρα… του χειμώνα η Κυριακή...

Παραμένει το χειμωνιάτικο σκηνικό με κρύο και βροχές, αλλά...

Η Ευρώπη το μεγαλύτερο θύμα της κλιματικής...

Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος...

Καιρός: Τελευταία μέρα… του χειμώνα η Κυριακή...

Παραμένει το χειμωνιάτικο σκηνικό με κρύο και βροχές, αλλά...

Η Ευρώπη το μεγαλύτερο θύμα της κλιματικής...

Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Σε λειτουργία νέος σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων στο Ρέθυμνο

ΣΤΗΝ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ. Ένας σύγχρονος σταθμός μέτρησης...

Καιρός: Τελευταία μέρα… του χειμώνα η Κυριακή στην Κρήτη και μετά 30άρια

Παραμένει το χειμωνιάτικο σκηνικό με κρύο και βροχές, αλλά...

Όμιλος Sani/Ikos: Επένδυση άνω των 220 εκατ. ευρώ για το νέο θέρετρο στη Κίσσαμο

Με επένδυση ύψους άνω των 220 εκατ. ευρώ, το...

Η Ευρώπη το μεγαλύτερο θύμα της κλιματικής αλλαγής

Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος...