Θετική η ανταπόκριση του ΥΠΕΝ στα αιτήματα της Π.Ε Ρεθύμνης σχετικά με τη διαχείριση του Φοινικόδασους του Πρέβελη

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, είχε χτες στην Αθήνα προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας αναφορικά στη διαχείριση του Φοινικόδασους του Πρέβελη.
Συγκεκριμένα η κα Λιονή μαζί με τον Βουλευτή Ρεθύμνου, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, κ. Γιάννη Ταταράκη, είχαν χτες συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά, την Πρόεδρο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), κα Μαρία Παπαδοπούλου και στελέχη του Υπουργείου σχετικά με τη διαχείριση του Φοινικόδασους του Πρέβελη και της ευρύτερης περιοχής, που κινδυνεύει από τις πυρκαγιές.
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε ζητήθηκαν τα ακόλουθα σε ό,τι αφορά στο Φοινικόδασος και στην ευρύτερη περιοχή.
– Να μπει σε ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου, ώστε να γίνεται τακτικά καθαρισμός προκειμένου να αποτρέπεται η μεγάλη συγκέντρωση βιομάζας σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη παρουσία ανθρώπων.
– Να εγκριθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών η μελέτη πυρόσβεσης για την εν λόγω περιοχή, την οποία έχει ήδη ετοιμάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
– Η διακίνηση των επισκεπτών να γίνει ελεγχόμενη κατά το πρότυπο της Σαμαριάς, δηλαδή με φυλασσόμενη είσοδο και έξοδο, με την παρουσία φυλάκων και την καταβολή ενός συμβολικού αντιτίμου, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ελεύθερης κατασκήνωσης (camping).

Μετά τη συνάντηση η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Μαζί με τον Βουλευτή Ρεθύμνου, κ. Κεφαλογιάννη και τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, κ. Ταταράκη, συναντηθήκαμε με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά και την Διοίκηση του ΟΦΥΠΕΚΑ για θέσουμε το ζήτημα της διαχείρισης του Φοινικόδασους του Πρέβελη και της ευρύτερης περιοχής, που δοκιμάζεται κάθε χρόνο από τις πυρκαγιές. Τα όσα θέσαμε, που αφορούν στις εργασίες καθαρισμού της περιοχής, την έγκριση της ήδη υπάρχουσας μελέτης πυρόσβεσης και τη δημιουργία φορέα διαχείρισης ή εγκατάσταση κάποιας μορφής συντεταγμένης διαχείρισης της περιοχής, έτυχαν της θετικής ανταπόκρισης του Υπουργείου. Μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα σε συνεργασία με το Υπουργείο θα ακολουθήσει σειρά ενεργειών προκειμένου να ευοδωθούν όλα τα παραπάνω και να προστατευθεί το Οικοσύστημα της περιοχής του Πρέβελη, που αποτελεί ένα οικολογικό στολίδι για τον τόπο μας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.