Θρασύς Ερντογάν για την Αγία Σοφία : Διορθώσαμε τη λανθασμένη απόφαση του Κεμάλ το 1934

Ημερομηνία:

Τον ενθουσιασμό του για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, εξέφρασε εκ νέου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο τούρκος πρόεδρος αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις για τη μετατροπή του ναού σε τζαμί.

«Είναι δεδομένο πως θα προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Αγιάς Σοφιάς, δεν υπάρχουν αμφιβολίες γι’ αυτό. Καταλήξαμε σε αυτή τη απόφαση για την Αγιά Σοφιά, βασισμένοι στην ελευθερία και τα δικαιώματα του έθνους μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί, καθώς έτσι θα εξυπηρετεί τον κόσμο σύμφωνα με τον σκοπό της δημιουργίας της. Επίσης, θέλω να υπογραμμίσω πως η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε τζαμί και όχι σε εκκλησία. Όταν την παραλάβαμε, ήταν ερείπιο. Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, δεν μπορεί να αποτελεί ντροπιαστικό γεγονός για κανέναν σε αυτή τη γη. Όσοι μιλάνε εναντίον μας, δεν θέλουν να υπερασπιστούν την πολιτιστική κληρονομιά του ναού, αλλά να σταθούν στην τουρκική και ισλαμική επειθετικότητα» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Και συνέχισε, για το θέμα που έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις από την Παρασκευή σε όλο τον κόσμο: «Ήταν λάθος που μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε μουσείο και τώρα την επαναφέρουμε σε τζαμί. Διορθώνουμε αυτό το λάθος, που είχε γίνει το 1934».

Πρόσθεσε δε ότι στην Τουρκία υπάρχουν πολλές εκκλησίες, για τις μειονότητες.

Τσαβούσογλου κατά πάντων για την Αγία Σοφία: Απορρίπτουμε τη λέξη «καταδίκη»

Την αντίδρασή στο μήνυμα καταδίκης της Τουρκίας από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Απαντώντας στη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι «απορρίπτουμε τη λέξη ‘καταδίκη’». «Η Τουρκία απορρίπτει τις καταδικαστικές αναφορές που χρησιμοποίησε η ΕΕ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί» υποστήριξε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον ομόλογό του από τη Μάλτα, Εβαρίστ Μπαρτόλο.

Ο ίδιος μάλιστα, δεν δίστασε να επιτεθεί και στην Ισπανία για το θέμα της αλλαγής καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. «Στην Ισπανία υπάρχουν μερικά τζαμιά που μετατράπηκαν σε εκκλησίες» τόνισε αναφερόμενος σε τεμένη των Μαυριτανών που μετατράπηκαν σε εκκλησίες τους προηγούμενους αιώνες.

Τόνισε, δε, ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας εμπίπτει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των «προθύμων» με τον...

Αισιόδοξοι βγήκαν οι «πρόθυμοι» αγρότες που βρέθηκαν στο Μέγαρο...

Αγροτικό: Συνεδριάζουν οι «σκληροί» των μπλόκων στη...

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί με τελεσίγραφα. Στον «αέρα» πάνε...

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των «προθύμων» με τον...

Αισιόδοξοι βγήκαν οι «πρόθυμοι» αγρότες που βρέθηκαν στο Μέγαρο...

Αγροτικό: Συνεδριάζουν οι «σκληροί» των μπλόκων στη...

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί με τελεσίγραφα. Στον «αέρα» πάνε...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ανάσα καλοκαιρίας αύριο στην Κρήτη πριν την επιστροφή του χειμώνα

Βελτιωμένες καιρικές συνθήκες αναμένονται αύριο, Τετάρτη 14 Ιανουαρίου, στην...

Τρίτη και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη μέρα – Με ποια ιστορικά γεγονότα συνδέεται

Η «Τρίτη και 13» θεωρείται από πολλούς μια… γρουσούζικη...

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε κλείνει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Λήγει στις 15 Ιανουαρίου η προθεσμία για την υποβολή...

Κλιμάκωση αποφάσισε το Μπλόκο Νίκαιας – Πρόταση για κάθοδο στο Σύνταγμα και αποκλεισμό εθνικών οδών

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της διευρυμένης συντονιστικής επιτροπής του Μπλόκου...