Τι λένε οι Έλληνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Ποια πλευρά στηρίζουν – Φοβούνται την πυρηνική απειλή;

Ημερομηνία:

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την ελληνική κοινή γνώμη, που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, τις τραγικές εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με έρευνα της Interview για λογαριασμό της Politic, ένας στους δύο Έλληνες (51%) τάσσεται υπέρ της ουκρανικής πλευράς.

Ένα μεγάλο ποσοστό (34%) δεν υποστηρίζει κάποιο στρατόπεδο, ενώ με το πλευρό της Ρωσίας συντάσσεται το 15%.

Η συμπάθεια των Ελλήνων στον ουκρανικό λαό διαφαίνεται, επίσης, από το γεγονός ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία βρίσκουν σύμφωνο το 63% των ερωτηθέντων, αλλά από το ότι η συντριπτική πλειοψηφία (83%) τάσσεται υπέρ της απόφασης της 12μηνης άδειας παραμονής και εργασίας σε πρόσφυγες από την Ουκρανία.

«Λάθος» η αποστολή αμυντικού εξοπλισμού

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ωστόσο, η πλειοψηφία των Ελλήνων (54%) δεν υποστηρίζει την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, σε αντίθεση με το 46% που συμφωνεί.

Μάλιστα, υπέρ της ουδέτερης στάσης της χώρας μας δηλώνει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων. Συγκεκριμένα, το 53% θεωρεί ότι το ελληνικό συμφέρον εξυπηρετείται μέσω της ουδετερότητας. Ωστόσο, όσοι πιστεύουν πως συμφέρει την Ελλάδα να ταχθεί υπέρ μίας πλευράς, προκρίνουν πως αυτή πρέπει να είναι η ουκρανική (37%), ενώ μόλις το 3% υποστηρίζει τη στήριξη στη Ρωσία.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πυρηνική απειλή, ως απίθανο σενάριο χαρακτηρίζει η πλειοψηφία (65%) τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία. Πολύ ή αρκετά πιθανό το βρίσκει το 28% και το 7% δεν παίρνει θέση.

Μακρόν και Ζελένσκι οι πιο δημοφιλείς πολιτικοί

Όσον αφορά το πώς κρίνουν οι Έλληνες τους αρχηγούς ξένων κρατών, που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στις εξελίξεις, ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είναι αυτός που απολαμβάνει την υψηλότερη δημοφιλία (73,6%).

Ακολουθεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με το 40,7% των Ελλήνων να είναι θετικά προσκείμενοι προς το πρόσωπό του, έναντι του 47,7%.

Στην τρίτη θέση έρχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (34,7%) και ακολουθούν ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς (28,6%), ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν (23,4%), ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον (17,6%).

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Τέλος εποχής για τη Σία Κοσιώνη –...

Οριστικό τέλος μπαίνει στη συνεργασία της Σίας Κοσιώνη και...

Café littéraire αφιερωμένο στον Νίκο Καζαντζάκη την...

Μια νέα διαδικτυακή συνάντηση του υβριδικού Café littéraire, του...

Τέλος εποχής για τη Σία Κοσιώνη –...

Οριστικό τέλος μπαίνει στη συνεργασία της Σίας Κοσιώνη και...

Café littéraire αφιερωμένο στον Νίκο Καζαντζάκη την...

Μια νέα διαδικτυακή συνάντηση του υβριδικού Café littéraire, του...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ρέθυμνο:Πρόγραμμα εκδηλώσεων εορτασμού για την 85η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ 85ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ...

Δήμος Ηρακλείου:Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας για το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Μαΐου

Η Αντιδήμαρχος Στέλλα Αρχοντάκη θα είναι η Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας...

Ιστορικός περίπατος για την ΕΠΟΝ της Τ.Ο Χανίων της ΚΝΕ στη Νέα Χώρα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ Τ.ΟΧΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΝ...