Τι λένε οι σεισμολόγοι για την συνεχιζόμενη δραστηριότητα του Εγκέλαδου βόρεια της Νεάπολης Λασιθίου

Ημερομηνία:

Η θάλασσα και η απόσταση του επίκεντρου της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας βόρεια της Νεάπολης Λασιθίου από τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελούν την “ασπίδα προστασίας” ακόμη και στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού, συμφωνούν οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν με προσοχή την σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών.

Όπως δήλωσε στο ertnews ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση σεισμικότητας που εξακολουθεί σε ένα υποθαλάσσιο χαρτογραφημένο ρήγμα, την οποία παρακολουθούν οι επιστήμονες, χωρίς, ωστόσο, αυτή να προκαλεί ανησυχία. Κι αυτό, επειδή, όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, ακόμη και στην περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ, δεν υπάρχει κίνδυνος για τα αστικά κέντρα της Κρήτης, δεδομένης της απόστασης.

Ανάλογη είναι η εκτίμηση και του Καθηγητή Σεισμολογίας Γεράσιμου Παπαδόπουλου. Όπως ανέφερε στο ertnews, οι τελευταίοι δύο σεισμοί που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας (9/1), εντάσσονται σε μια σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται από τις 28 Δεκεμβρίου και έχει δώσει την μεγαλύτερη – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – δόνηση, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, στις 30 Δεκεμβρίου. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να σημειωθεί μεγαλύτερος σεισμός στην περιοχή, που είναι πιθανό να κυμανθεί γύρω στα 5 Ρίχτερ, όμως αυτό το ενδεχόμενο δεν προκαλεί ανησυχία ως προς τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για τους κατοίκους του νησιού. Κι αυτό, επειδή, όπως και ο ίδιος εξήγησε, η σεισμική αυτή δραστηριότητα εξελίσσεται στη θάλασσα και σε μεγάλη απόσταση, 35 – 40 χιλιόμετρα από τις βόρειες ακτές του νησιού, κάτι που αποτελεί “ασπίδα προστασίας”. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχει αβεβαιότητα ως προς την πορεία του φαινομένου, που παρακολουθείται από τους σεισμολόγους και προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα, χωρίς, πάντως, να δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία για το νησί και τους κατοίκους του.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Βαθιά η συγκίνηση στο Συνοδικό Τρισάγιο για...

Παρουσία των μελών της Ιερής Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας...

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Μόνιμα 200 αστυνομικοί στην Κρήτη...

Στη μόνιμη ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στην Κρήτη αναφέρθηκε...

Βαθιά η συγκίνηση στο Συνοδικό Τρισάγιο για...

Παρουσία των μελών της Ιερής Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας...

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Μόνιμα 200 αστυνομικοί στην Κρήτη...

Στη μόνιμη ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στην Κρήτη αναφέρθηκε...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Βαθιά η συγκίνηση στο Συνοδικό Τρισάγιο για τον Νικήστρατο

Παρουσία των μελών της Ιερής Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας...

Το μέλι που ανακτήθηκε από αιγυπτιακούς τάφους 3.000 ετών και μπορεί να καταναλωθεί

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το μέλι δεν χαλάει...

Η Κατερίνα Μισιχρόνη νέα Πρωθιέρεια των τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας

Η ηθοποιός θα είναι Πρωθιέρεια για πρώτη φορά, στις...

Μετεγγραφές 2026-27: Οι νέες αντιστοιχίες τμημάτων ΑΕΙ – Ποια τμήματα προστέθηκαν στις λίστες

Η απόφαση εκδόθηκε πριν από τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών...