Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 η τελετή απονομής από τον Δήμο Ηρακλείου του Βραβείου Ηθικής Τάξεως στον Λευτέρη Οικονόμου

Ημερομηνία:

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, ώρα 19:30, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η Τελετή Απονομής του Βραβείου «Ηθικής Τάξεως» 2020, στον Λευτέρη Οικονόμου.

Το Βραβείο –που ομοφώνως η αρμόδια Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου, αποφάσισε να δοθεί στον κορυφαίο επιστήμονα– θα απονείμει ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Για το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου, θα ομιλήσει ο Καθηγητής Γεώργιος Παπαθεοδώρου, ΙΤΕ, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Η είσοδος είναι ελεύθερη, θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Ο Ελευθέριος Ν. Οικονόμου, γεννήθηκε το 1940, σταδιοδρόμησε ως θεωρητικός φυσικός και σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διαδραμάτισε καίριο ρόλο ως επιστήμονας, εκπαιδευτικός, αλλά και ως διευθυντής σε θέσεις ευθύνης, στην εξέλιξη της θεωρητικής φυσικής στην Ελλάδα, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Συνέβαλε καθοριστικά στην διαμόρφωση των πρώτων βημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ηγήθηκε της προσπάθειας για την δημιουργία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στο οποίο διατέλεσε πρώτος Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, από την ίδρυσή του, το 1983, έως και το 2004.
Ο Λευτέρης Οικονόμου ξεκίνησε την πανεπιστημιακή του καριέρα ως Επίκουρος Καθηγητής και αργότερα Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (από το 1970 έως το 1981). Υπήρξε Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου (το 1994), στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης (το 1992), στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον (το 1978), στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα (το 1991-1992), και συνεργαζόμενο μέλος του Ames Laboratory κατά την περίοδο 1992-2015.

Διετέλεσε επίσης, επισκέπτης ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (στα έτη 1997-1998) και κατείχε την Έδρα Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (από το 1978 έως το 1981). Το 1981, από κοινού με τον καθηγητή Παναγιώτη Λαμπρόπουλο, με μετάκληση από την Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Κρήτης, έγιναν οι πρώτοι καθηγητές στο νεοσύστατο Τμήμα Φυσικής του δικού μας Πανεπιστημίου.
Ως πρώτος πρόεδρος του Τμήματος, έθεσε τις βάσεις για να στελεχωθεί και να λειτουργήσει με επάρκεια το Τμήμα Φυσικής, και έπαιξε, συνάμα, καθοριστικό ρόλο για την πρόσληψη των υψηλής ποιότητας μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Γεγονός που δημιούργησε έκτοτε τις προϋποθέσεις να συνεχιστεί η υψηλού επιπέδου πορεία του Πανεπιστημίου μας ως σήμερα.

Μαζί με τέσσερις ακόμη επιστήμονες, τους: Φώτη Καφάτο, Διονύσιο Τσιχριτζή, Γρηγόρη Σηφάκη, και Παναγιώτη Λαμπρόπουλο, εμπνεύστηκαν την δημιουργία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Υπό την διεύθυνσή του, το ΙΤΕ μεγαλούργησε και απέκτησε παγκόσμια εμβέλεια.
Είναι, επίσης, συγγραφέας πολλών βιβλίων Φυσικής, στα ελληνικά και στα αγγλικά, τα οποία αποτελούν βασικά εγχειρίδια στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία της Επιστήμης αυτής.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Καταδίκη και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για...

Αλέξης Καλοκαιρινός: Σε λίγες ημέρες η προτομή του Νίκου...

Ηράκλειο : Συνελήφθη 18χρονος με κατεργασμένη κάνναβη...

Συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις νομοθεσίας περί Ναρκωτικών στο Ηράκλειο...

Καταδίκη και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για...

Αλέξης Καλοκαιρινός: Σε λίγες ημέρες η προτομή του Νίκου...

Ηράκλειο : Συνελήφθη 18χρονος με κατεργασμένη κάνναβη...

Συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις νομοθεσίας περί Ναρκωτικών στο Ηράκλειο...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Χανιά:Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες με το πρόσχημα υπαλλήλων ΔΕΔΔΗΕ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες με το...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών ασφαλτόστρωσης τμήματος της οδού Κισσάμου του Δήμου Χανίων.

Ανακοινώνεται με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων ότι θα...

Χανιά:“Αναβολή πεζοπορικής δράσης στην Κεφάλα Βουκολιών από τον Δήμο Πλατανιά”

Ο Δήμος Πλατανιά ενημερώνει ότι η προγραμματισμένη για αύριο...