Για τις 30 Απριλίου έχει μετακινηθεί το ορόσημο πληρωμών των αγροτών

Όλο και πιο συχνά επαναλαµβάνει τις τελευταίες ηµέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τη δέσµευσή του για την πληρωµή των 425 εκατ. ευρώ που αφορούν τα οικολογικά σχήµατα, µαζί µε τις συνδεδεµένες ενισχύσεις ύψους 245 εκατ. ευρώ, αλλά και κάποιες από τις εκκρεµότητες της περσινής χρονιάς πριν από το Πάσχα. Σε αυτή τη βάση, το ηµερολόγιο των πληρωµών δείχνει την Τρίτη 30 Απριλίου.

Η εντολή Αυγενάκη προς τους υπεύθυνους των πληρωµών και προς πάσα κατεύθυνση είναι σαφής: Να γίνουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων, οι απαραίτητοι έλεγχοι και ό,τι άλλο απαιτείται µέσα στις επόµενες δύο εβδοµάδες, ούτως ώστε να βγει µια «σωστή» πίστωση µέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα. Ζητούµενο για τους αρµόδιους να µην υπάρξουν κανενός είδους εµπλοκές, που θα θέσουν επ’ αµφιβόλω το χρονοδιάγραµµα αλλά και τα ποσά που έχουν λαµβάνειν οι αγρότες, µε τον υπουργό να κάνει ξεκάθαρο ότι σε οποιοδήποτε εµπόδιο προκύψει τις αµέσως επόµενες ηµέρες, θα αντιδράσει άµεσα και θα λάβει µέτρα προκειµένου να µην αφήσει τους παραγωγούς απλήρωτους. Χαρακτηριστική η φράση του υπουργού πως «υπάρχει συνέπεια ως προς τις ηµεροµηνίες που έχουν τεθεί».

Αυτό, βέβαια, που απασχολεί τους αγρότες είναι τι θα γίνει µε τα υπόλοιπα της ενιαίας του 2023. Ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης πρόσφατα διευκρίνισε ότι στα 700 εκατ. ευρώ περιλαµβάνονται και χρήµατα του 2023 που «δεν ενεργοποίησε η προηγούµενη διοίκηση του Οργανισµού». Όπως εξήγησε, καταβάλλεται «µια τιτάνια προσπάθεια να ολοκληρωθούν έλεγχοι και να ενεργοποιηθούν παγωµένοι από το 2014, λογαριασµοί δικαιούχων, ενώ γίνεται ενδελεχής έλεγχος στα 16.500 ΑΦΜ που ήταν δεσµευµένα, ώστε όσα είναι εντάξει να πληρωθούν και σε όσα υπάρχουν παρατυπίες να οδηγηθούν στη ∆ικαιοσύνη». Ωστόσο, ο ίδιος κατά την ενηµέρωση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εµπορίου της Βουλής, εξήγησε ότι «ένα-ένα ελέγχει ο οργανισµός πληρωµών-ΟΠΕΚΕΠΕ τα 16.500 δεσµευµένα ΑΦΜ αγροτών, κτηνοτρόφων κ.λπ. Τα λεφτά υπάρχουν, αλλά ίσως δεν προλάβουµε να περαιώσουµε την ταυτοποίηση µέχρι το Πάσχα, αλλά το προχωράµε».

Αυτό που δεν αναφέρεται πουθενά είναι το τι θα γίνει µε την πληρωµή της ειδικής ενίσχυσης βάµβακος. Μετά την «ντρίµπλα» του πρόεδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ για πίστωση τέλη Μαρτίου, που µετά έγινε τέλη Απριλίου, σε καµία ανακοίνωση του υπουργείου δεν αναφέρεται το ποσό των 183 εκατ. ευρώ που έχουν λαµβάνειν οι βαµβακοπαραγωγοί, αλλά ούτε και πότε αυτό θα πιστωθεί. Η µόνη αναφορά επ’ αυτού έγινε πρόσφατα από τον υφυπουργό ∆. Σταµενίτη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα πληρωθούν όλοι οι παραγωγοί της Θεσσαλίας, ανεξάρτητα µε το αν πιάνουν το πλαφόν, λόγω των απωλειών στην παραγωγή τους από τις ζηµιές λόγω του Daniel.

Κατά τα λοιπά, πιο «βατά» δείχνουν τα πράγµατα στις συνδεδεµένες ενισχύσεις, µε βασική δυσκολία την έγκαιρη καταχώρηση του συνόλου των παραδόσεων των προϊόντων από παραγωγούς, ΚΥ∆ και εµπλεκόµενους φορείς (εµπόρους, εταιρείες κλπ), ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωµή τους πριν το Πάσχα, όπως έχει προγραµµατιστεί. Βέβαια, κανείς δεν µπορεί να πει µε σιγουριά αν στην πληρωµή αυτή θα περιλαµβάνονται και τα ζωικά πριµ, συνολικού ποσού περί τα 110 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε αν µέσα στο πακέτο αυτό θα υπάρχουν και τα υπόλοιπα από την αναδιανεµητική και την ενίσχυση των νέων γεωργών.

Τον Ιούνιο 110 εκατ. ευρώ υπόλοιπο για αποζηµιώσεις ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία

∆εν αναµένονται για νωρίτερα οι εξοφλήσεις των αποζηµιώσεων ΕΛΓΑ στους αγρότες της Θεσσαλίας για ζηµιές του Daniel, µε τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη από το Φόρουµ των ∆ελφών να αποτιµά στα 110 εκατ. το υπόλοιπο.https://www.agronews.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.