Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στο Πεκίνο

Ημερομηνία:

«Δαίδαλος» στο Palace Museum

Στις 14 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκαν, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη και της Γενικής Διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, τα εγκαίνια της έκθεσης «Daedalus, legends of Crete – Δαίδαλος: Μύθοι της Κρήτης» στο Palace Museum του Πεκίνου, στην εμβληματική Πύλη της Θείας Ικανότητας (Gate of Divine Prowess).

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σε συνεργασία με το Palace Museum (Μουσείο του Παλατιού της Απαγορευμένης Πόλης), στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 ετών από την ίδρυση του κινεζικού μουσείου. Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου εκπροσωπήθηκε από τους Στέλλα Χρυσουλάκη, Γενική Διευθύντρια, και τη Ολυμπία Βικάτου, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ., παρουσία των Κατερίνα Αθανασάκη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Συλλογών & Εκθέσεων, και Γεωργία Φλούδα, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και Αρχαιοτήτων Ιστορικών Χρόνων. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε διάλεξη από τη Γενική Διευθύντρια, δρ Στέλλα Χρυσουλάκη, με τίτλο «Στη χώρα του Λαβύρινθου. Μινωικά Ανάκτορα της 2ης π.Χ. χιλιετίας».

Η έκθεση, αφιερωμένη στον πολυμήχανο και οικουμενικό ήρωα της ελληνικής μυθολογίας, επιχειρεί μια πρωτότυπη προσέγγιση στην προσωπικότητα του Δαίδαλου – του πρώτου αρχιτέκτονα, γλύπτη, τεχνίτη και εφευρέτη της αρχαιότητας. Με αφετηρία γνωστούς μύθους όπως αυτός του Λαβυρίνθου και της πτήσης του Ικάρου, η έκθεση αναδεικνύει τη δημιουργικότητα, την εφευρετικότητα και την επινοητικότητα ως καταλυτικούς παράγοντες τεχνολογικής και κοινωνικής εξέλιξης, από τη μινωική Κρήτη έως σήμερα.

Μέσα από 172 αρχαιολογικά εκθέματα, τεκμήρια γραφής, πολυμεσικές εφαρμογές και σχεδιαστικές αναπαραστάσεις, ο επισκέπτης περιηγείται σε έξι θεματικές ενότητες που αγγίζουν την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τη ναυσιπλοΐα, τη γλυπτική και τις φιλοσοφικές προεκτάσεις της καινοτομίας. Ως επίλογος παρουσιάζεται μια σύγχρονη θεώρηση της κληρονομιάς του Δαιδάλου, έμπνευση για τον άνθρωπο του αύριο.

Η συμμετοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου σε αυτή την παγκόσμιας εμβέλειας εκδήλωση αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και συμβολή στον διεθνή διάλογο για τη διαχρονική αξία της καινοτομίας και της πολιτιστικής δημιουργίας.

Διάρκεια έκθεσης: 15.04.2025 – 27.07.2025
Τόπος: Palace Museum, Πεκίνο – Gate of Divine Prowess
Διοργάνωση: ΥΠ.ΠΟ/Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου – Palace Museum Πεκίνο

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Λευτέρης Αυγενάκης: «Ώρα να αποκαταστήσουμε μια διαχρονική...

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση 400.000...

Μανώλης Χνάρης:Χωρίς προηγούμενο ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης...

Την παρατεταμένη καθυστέρηση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην...

Λευτέρης Αυγενάκης: «Ώρα να αποκαταστήσουμε μια διαχρονική...

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση 400.000...

Μανώλης Χνάρης:Χωρίς προηγούμενο ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης...

Την παρατεταμένη καθυστέρηση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Λευτέρης Αυγενάκης: «Ώρα να αποκαταστήσουμε μια διαχρονική αδικία εις βάρος των αποφοίτων ΤΕΙ»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση 400.000...

Με τη… δεύτερη καγκελάριος ο Μερτς – Εκλέχθηκε με 325 ψήφους

Νέος καγκελάριος της Γερμανίας εξελέγη ο επικεφαλής του CDU,...

Έκρηξη βόμβας στη Θεσσαλονίκη: Αυτή είναι η 38χρονη που σκοτώθηκε

Στο φως της δημοσιότητας τα στοιχεία της 38χρονης θανούσας...