To «ενδιαφέρον στοιχείο» με το φετινό Πάσχα και πώς θα επηρεαστούν οι τιμές των κρεάτων

Με την ακρίβεια να σαρώνει τα νοικοκυριά και τις καταναλωτικές ανάγκες να αυξάνονται όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα τα πρώτα δείγματα για τις τιμές του εορταστικού τραπεζιού αρχίζουν να καταφθάνουν δειλά – δειλά.

Με την ακρίβεια να σαρώνει τα νοικοκυριά και τις καταναλωτικές ανάγκες να αυξάνονται όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα τα πρώτα δείγματα για τις τιμές του εορταστικού τραπεζιού αρχίζουν να καταφθάνουν δειλά – δειλά.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μίλησε (Πρώτο Πρόγραμμα) για τις τιμές των κρεάτων εντοπίζοντας αρχικά «ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο». Φέτος, όπως είπε «επειδή το Πάσχα των Καθολικών προηγήθηκε κατά πολύ του Ορθόδοξου, δεν συμπίπτει η ζήτηση, όπως συνέβαινε άλλες χρονιές δημιουργώντας αυξημένη ζήτηση». Ωστόσο, πρόσθεσε «κάθε χρόνο γνωρίζουμε πότε θα πέσει το Πάσχα και άρα γίνεται προγραμματισμός με μεγάλη χρονική απόσταση οπότε, δεν υπάρχουν και ιδιαίτερα προβλήματα στην αντιμετώπιση της ζήτησης».

Μπαίνοντας στο «ψητό» είπε πως «φέτος οι τιμές θα είναι κατά τι καλύτερες σε σχέση με πέρυσι» διατηρώντας μια μικρή επιφύλαξη καθώς κανείς «δε μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει μέσα σε δυο τρεις εβδομάδες».

Εξετάζοντας όλα τα δεδομένα και μιλώντας με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία «θεωρούμε ότι φέτος, παρότι είμαστε σε μια πληθωριστική πίεση διεθνή και μάλιστα υπερδιετή πλέον, θα έχουμε τιμές οι οποίες ήταν οι ίδιες ή καλύτερες σε σχέση με πέρσι», είπε.

Το καλάθι του Πάσχα και του νονού
Μεσοσταθμικά, το πασχαλινό τραπέζι αναμένεται επίσης να μείνει στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

«Υπάρχουν κάποια προϊόντα που θα είναι λίγο ψηλότερα, κάποια άλλα που θα είναι λίγο χαμηλότερα. Μεσοσταθμικά όμως θα είμαστε περίπου στις ίδιες τιμές. Αυτό που πρέπει να δούμε προσεκτικά είναι ότι όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα υπάρξουν ενέργειες και του υπουργείου σε συνεργασία με την υπόλοιπη αγορά. Θα έχουμε το πασχαλινό καλάθι και θα δούμε και ποιες άλλες ενέργειες θα έχουμε μέχρι το Πάσχα, οι οποίες θα βοηθήσουν κυρίως τους πιο ευάλωτους καταναλωτές που πλήττονται από την ακρίβεια να κάνουν καλύτερες αγορές. Κι εκεί, μέσα στο Καλάθι θα δούμε τιμές σίγουρα καλύτερες» είπε ο γενικός γραμματέας.

«Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό οι καταναλωτές να προγραμματίζουν όσο μπορούν τις αγορές τους, να μην τις αφήνουν για την τελευταία στιγμή»

Για το πασχαλινό καλάθι σημείωσε ότι θα ξεκινήσει την Τετάρτη πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα και συμπλήρωσε: «Τότε ξεκινούν αυτές οι ενέργειες, ακριβώς για να έχει χρόνο ο κόσμος να κάνει τις αγορές του, αρκετά νωρίτερα από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές την Μεγάλη Εβδομάδα είναι ότι ψωνίζουν τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ζήτηση τις τελευταίες μέρες και οι τιμές να τσιμπάνε κατά τι. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό οι καταναλωτές να προγραμματίζουν όσο μπορούν τις αγορές τους, να μην τις αφήνουν για την τελευταία στιγμή, διότι πολλές φορές επωμίζονται σημαντικά κόστη, τα οποία δεν θα επωμίζονταν εάν έκαναν λίγο νωρίτερα τις αγορές τους».

Ερωτηθείς αν θα δημιουργηθεί και φέτος το καλάθι του νονού, ανέφερε: «Υπάρχει συζήτηση με την αγορά, γιατί σκοπός των καλαθιών είναι να καταδεικνύουν προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά και να είναι πολύ φτηνά, φθηνότερα σε σχέση με αυτό που συμβαίνει κατά μέσο όρο. Όμως, φαίνεται – ειδικά στη συγκεκριμένη κατηγορία – ότι οι τιμές έχουν αρχίσει και αποκλιμακώνεται πιο έντονα από ό,τι στα τρόφιμα. Επομένως, μπορεί να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, θα το δούμε όμως με την αγορά, αν μπορεί να στηριχθεί αυτό το μέτρο».

Ίδιες τιμές με πέρσι αναμένουμε και φέτος

Από την πλευρά του ο Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αττικής «Οι Ταξιάρχες», ανέφερε για τις τιμές: «Κυμαινόμαστε στα ίδια περσινά επίπεδα ως προς τα πασχαλιάτικα κρέατα, που είναι τα αρνιά και τα κατσίκια. Ευελπιστούμε να παραμείνουμε σε αυτή τη φάση των τιμών, αρκεί να υπάρχει επάρκεια». Αυτή τη στιγμή, έναν μήνα πριν το Πάσχα οι τιμές είναι ακριβώς ίδιες με τις περσινές, σημείωσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς τι μπορεί να επηρεάσει τις τιμές στα κρέατα, ο κ. Ντεληφιλιππίδης εξήγησε πως είναι πολλοί οι παράγοντες. Όπως είπε: «Αν υπάρχουν ελλείψεις στα ντόπια αρνιά, βέβαια, η ζήτηση θα καλυφθεί με εισαγόμενα, αλλά ως ένα σημείο θα καλυφθεί η ζήτηση, γιατί είναι και μικρή φέτος».

Για το κόστος στα αμνοερίφια, ανέφερε πως υπάρχει ένα εύρος τιμών. Από 9 ευρώ μέχρι και 14, αναλόγως την ποιότητα, την προέλευση, το βάρος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.