Από το Ηράκλειο στον… τελικό του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού Code League!

Ημερομηνία:

Στον τελικό του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού Code League, μια ομάδα εκπαιδευτικών και των μαθητριών τους από την Ελλάδα δείχνουν την καινοτόμα εργασία τους που αφορά την συγγραφή κώδικα για την εκπαίδευση STEM. Ο τελικός θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 28 Μαΐου του 2021.

Η δεξιότητα που σχετίζεται με τη συγγραφή κώδικα γίνεται συνεχώς και πιο σημαντική, ειδικά για τους μαθητές. Πως μπορούν όμως οι εκπαιδευτικοί να συμπεριλάβουν αυτό το αντικείμενο όχι μόνο στα μαθήματα της Πληροφορικής, αλλά και στις άλλες δράσεις STEM, αυτές δηλαδή που συνδυάζουν γνώσεις από τις Επιστήμες, την Τεχνολογία, την Μηχανική και τα Μαθηματικά; Πολλοί εκπαιδευτικοί συχνά φοβούνται το αντικείμενο του κώδικα μια και έχουν συνήθως ελάχιστες γνώσεις προγραμματισμού.

Προκειμένου να παρακινήσει τους εκπαιδευτικούς για να ασχοληθούν με αυτό το πολύ σημαντικό αντικείμενο, ο οργανισμός Science On Stage διοργάνωσε το διαγωνισμό “European Code League” σε συνεργασία με την SAP.

Η πρωτοβουλία για αυτό το διαγωνισμό προσκάλεσε εκπαιδευτικούς STEM και τους μαθητές τους από όλη την Ευρώπη να γίνουν δημιουργικοί και να παρουσιάσουν τις καινοτόμες εργασίες τους στην συγγραφή κώδικα για χρήση στα σχετικά μαθήματα των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παρά την πανδημία και τους περιορισμούς που αυτή προκάλεσε, υποβλήθηκαν δεκάδες καταπληκτικών εφαρμογών.

Οι Έλληνες ειδικοί στον κώδικα

Ανάμεσα σε υποψηφιότητες από 15 χώρες, ο Αστρινός Τσουτσουδάκης, ο Ιωάννης Τζαγκαράκης και οι μαθήτριες τους, Ανθή Κοσμά και Δάφνη Σιδεράκη από το Ηράκλειο της Κρήτης κατάφεραν να πείσουν τη διεθνή κριτική επιτροπή κι έτσι τώρα μπορούν να παρουσιάσουν την εργασία τους στον τελικό.

Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν μη χρηματικά βραβεία καθώς και ένα ταξίδι στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ του Science On Stage, που θα διεξαχθεί από 24 ως 27 Μαρτίου του 2022 στην Πράγα.

Σε αυτό το τριήμερο εκπαιδευτικό φεστιβάλ, 450 εκπαιδευτικοί από περισσότερες από 30 χώρες θα συναντηθούν για να παρουσιάσουν καινοτόμες διδακτικές πρακτικές και να ανταλλάξουν ιδέες σε μια γιορτή για την Επιστήμη που περιλαμβάνει εργαστήρια και σύντομες διαλέξεις.

Με αυτό τον τρόπο, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να απευθυνθούν σε ένα κοινό χιλιάδων μαθητών σε όλη την Ευρώπη.

*****

Η εργασία από το Ηράκλειο

Αστρινός Τσουτσουδάκης και Ιωάννης Τζαγκαράκης, Ανθή Κοσμά, Γυμνάσιο Γαζίου και Δάφνη Σιδεράκη, Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης.

Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμό

Οι σεισμοί είναι πολύ συνηθισμένοι και μάλιστα σε περιοχές όπως η Ελλάδα. Προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματα των μαθητών, οι ασκήσεις προετοιμασίας για σεισμό είναι πολύ συχνές καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και παρ’ όλα αυτά η κατάσταση δημιουργεί αρκετό άγχος κάθε φορά που συμβαίνει αυτό το φυσικό φαινόμενο. Αυτή η συσκευή αρχικά ανιχνεύει τα συνήθως ανεπαίσθητα πρωτεύοντα κύματα και προτρέπει τους μαθητές να μπουν έγκαιρα κάτω από τα θρανία τους ενώ μόλις τα δευτερεύοντα κύματα αρχίζουν να εξασθενούν, χρησιμοποιεί ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης (Με τη μορφή Ασαφούς Λογικής) για να τους καθοδηγήσει, μέσα στον κατάλληλο χρόνο, ώστε να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τη σχολική αίθουσα ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει ότι αυτή η εκκένωση ήταν επιτυχής.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:

Science On Stage Greece

Ευγενία Τσιτοπούλου-Χριστοδουλίδη

Πρώην Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Αιγάλεω

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Νέο 5αστερο και μαρίνα στα σχέδια της...

Το ξενοδοχείο, θα κατασκευαστεί σε έκταση συνολικής επιφάνειας 50...

Νέες παραιτήσεις γιατρών στο ΠΑΓΝΗ: Το “εντέλλεσθε”...

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και μέλος της...

Νέο 5αστερο και μαρίνα στα σχέδια της...

Το ξενοδοχείο, θα κατασκευαστεί σε έκταση συνολικής επιφάνειας 50...

Νέες παραιτήσεις γιατρών στο ΠΑΓΝΗ: Το “εντέλλεσθε”...

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και μέλος της...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Σοκ στο Μενίδι: 14χρονη παρουσιάστηκε σε αστυνομικό τμήμα με νεκρό βρέφος σε σακούλα

Αφού απέβαλε, η 14χρονη εμφανίστηκε στο ΑΤ της περιοχής...

Νέο 5αστερο και μαρίνα στα σχέδια της οικογένειας Γιαννικάκη-Επένδυση 45 εκατ. ευρώ στο Φόδελε

Το ξενοδοχείο, θα κατασκευαστεί σε έκταση συνολικής επιφάνειας 50...

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Πάνω από 200 χιλιοστά βροχής δέχτηκαν σε τρεις μέρες τα Τζουμέρκα

Πολύ μεγάλα αθροιστικά ύψη βροχής σημειώθηκαν και σε άλλες...

Όφελος 5 δισ. ευρώ φέρνει η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής μέχρι το 2035

Το ποσό καταδεικνύει το σημαντικό οικονομικό όφελος του έργου...