Το “μπαλάκι” στην Αθήνα για τη “Συμφωνία των Πρεσπών”!

Το μπαλάκι στην Αθήνα για τη Συμφωνία των Πρεσπών! Μετά από εντονότατες ζυμώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να εξασφαλίσει τους …..

Μετά την ψήφιση της “Συμφωνίας των Πρεσπών” από τη Βουλή των Σκοπίων το «μπαλάκι» έρχεται στην πλευρά της Ελλάδας, όπου η κυβέρνηση, εν μέσω πολιτικών αναταράξεων, θα κληθεί το αμέσως προσεχές διάστημα να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, κάτι που αποτελεί σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο αιτία αποχώρησης του από την κυβέρνηση, την οποία πάντως είπε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης.

Μετά από εντονότατες ζυμώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές, οι τροπολογίες εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Σκοπίων με 81 ψήφους.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Στη συνεδρίαση παρίσταντο 81 βουλευτές, ενώ οι 39 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE απείχαν από αυτή.

Σημειώνεται πως η συνταγματική αναθεώρηση αποτελούσε το τρίτο και τελευταίο στάδιο για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά των Σκοπίων.

Οι τροποποιημένες τροπολογίες

Η κυβέρνηση δέχθηκε δύο τροποποιημένες τροπολογίες προκειμένου να πείσει τους βουλευτές του αλβανικού κόμματος να ψηφίσουν τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η πρώτη είναι η τροπολογία 34 του Συντάγματος, που αναφέρει πλέον: «οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, του μακεδονικού λαού και του αλβανικού λαού, των Τούρκων, των Βλάχων, των Σέρβων, των Ρομά, των Βοσνίων και άλλων ανθρώπων».

Επίσης, στην τροπολογία 36 του Συντάγματος το νέο κείμενο αναφέρει: «Η Δημοκρατία μεριμνά για τη Διασπορά του μακεδονικού λαού και του αλβανικού λαού, των Τούρκων, των Βλάχων, των Ρομά, των Βόσνιων και των άλλων, και προωθεί και ενισχύει τους δεσμούς με την πατρίδα».

Η ιθαγένεια παραμένει «Μακεδονική/Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» και έγινε δεκτή μια τροποποίηση του συνταγματικού νόμου που επιβεβαιώνει την ιθαγένεια για τους αλβανούς πολίτες στην αλβανική γλώσσα και θα καθιερωθεί σε όλους τους νόμους όπου χρειάζεται.

Πριν την ψηφοφορία, είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Ζάεφ και η ανακοίνωση από την κυβέρνηση της γείτονος ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων.

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφερόταν ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την αναθεώρηση.

«Το BESA με τους βουλευτές του παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών, καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του BESA μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ.

Σημειώνεται πως βουλευτές του αλβανικού κόμματος ζητούσαν να μην χρησιμοποιείται πουθενά ο όρος «Μακεδόνας» στα επίσημα έγγραφα και επέμεναν οι πολίτες να αποκαλούνται «Πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Όπως ισχυρίζονται, έτσι δεν θα δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά, αλλά και άλλοι κάτοικοι της χώρας θα μπορούν να γίνουν «Μακεδόνες».Μετά από εντονότατες ζυμώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές, οι τροπολογίες εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Σκοπίων με 81 ψήφους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.