Το Ρέθυμνο αγκάλιασε την Βραδιά Ερευνητή 2022 στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου εορτάζεται πανευρωπαϊκά ο Θεσμός της Βραδιάς Ερευνητή στα πλαίσια των δράσεων του προγράμματος Marie Skłodowska – Curie. Φέτος, με κεντρικό θέμα «My Awesome Research Is for Everyone!» σε επτά (7) πόλεις της Ελλάδας δεκάδες επιστήμονες – ερευνητές σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα συντονίστηκαν και διοργάνωσαν πρωτοβουλίες και δράσεις για το κοινό με στόχο την προώθηση της έρευνας στο ευρύ κοινό με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Marie (https://researchersnight.gr/ ).

Στο Ρέθυμνο την Βραδιά Ερευνητή συντονίζει από το 2018 το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ (IPPL, ippl.hmu.gr ) του ΕΛΜΕΠΑ που και φέτος διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία ένα διήμερο εκδηλώσεων.

Την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 στα πλαίσια προπαρασκευαστικών δράσεων ο χώρος Science in the City (συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης και Δήμου Ρεθύμνης) στην Αγ. Βαρβάρα (πρώην Δημ. βιβλιοθήκη) υποδέχτηκε μικρά και μεγάλα παιδιά σε διαδραστικές δραστηριότητες για την επιστήμη με την χρήση νέων τεχνολογιών ενώ στο Σπίτι του Πολιτισμού, στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου έλαβαν χώρα εκλαϊκευμένες ομιλίες σε διάφορα επιστημονικά πεδία από διακεκριμένους ερευνητές. Την εκδήλωση στο Σπίτι του Πολιτισμού συντόνισε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Καθ. Μιχάλης Ταταράκης και μίλησαν οι Καθηγητές του ΕΛΜΕΠΑ Δημοσθένης Ακουμιανάκης, Παναγιώτης Νεκτάριος και Γιώργος Φραγκιαδάκης, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρης Σταύρου και ο μεταδιδάκτορας ερευνητής του EPFL Ελβετίας Δρ. Γιώργος Κακαβελάκης.

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση της Βραδιάς Ερευνητή 2022 στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου στα Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου, με πρόβλεψη τακτικών δρομολογίων για το κοινό από και προς το κέντρο της πόλης, από νωρίς το απόγευμα έως αργά το βράδυ. Το κοινό της πόλης ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και πολλές εκατοντάδες πολιτών κάθε ηλικίας συνέρρευσαν από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ για να παρακολουθήσουν τα δρώμενα.

Την κεντρική εκδήλωση χαιρέτησε με επιστολή της η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κα Μαρία Λιονή, εκ μέρους του απουσιάζοντος Δημάρχου Ρεθύμνου χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κος Γεώργιος Γεωργαλής, χαιρέτησαν επίσης ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης και ο Αντιπρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Καθ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν πειράματα Φυσικής και Χημείας για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά. Παρουσιάστηκαν επίσης με εκλαϊκευμένο τρόπο θέματα που αφορούν την βασική επιστήμη και τις εφαρμογές των υπερισχυρών λέιζερ που διαθέτει το ινστιτούτο για την παραγωγή ενέργειας, για βιοϊατρικές εφαρμογές απεικόνισης και θεραπείας και εφαρμογές στον χαρακτηρισμό και την μελέτη νέων υλικών και πλάσματος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είχε ως εξής:
-Δράσεις από το Science in the City για μικρά παιδιά.
-Επίδειξη ερευνητικών πειραμάτων που λαμβάνουν χώρα στο Ινστιτούτο από ερευνητές, μεταδιδακτορικούς υπότροφους και διδακτορικούς/μεταπτυχιακούς φοιτητές.
-Εκλαϊκευμένες ομιλίες του Διευθυντή Καθ. Μιχάλη Ταταράκη και των μελών της συντονιστής επιτροπής Καθ. Νεκτάριου Παπαδογιάννη και Αν. Καθ. Βασίλη Δημητρίου του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ
-Συναυλία από το μουσικό σχήμα όπου συμμετείχαν και μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του ΕΛΜΕΠΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.